6 tips voor leuke hofjeswandelingen

Geschreven op 26 augustus 2023
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Hofjeswandeling Naaldwijk

Ze zijn goed verborgen, maar als je goed zoekt zal je ze vinden: de leuke hofjes die ons land rijk is. Sterker nog: er zijn zelfs speciale hofjeswandelingen. Hofjes zijn een oase van rust in de grote stad. Sommigen zijn niet open voor het publiek, maar wij zijn op zoek gegaan naar hofjes waar iedereen even mag kijken en rondlopen.

Wat zijn hofjes eigenlijk?

Een hofje is eigenlijk een binnenplaats of binnentuin met daaromheen huizen. Vaak zijn deze huisjes niet zo groot en zijn het monumenten. Er zijn verschillende soorten hofjes, zoals arbeidershofjes. Die zijn nu vooral lief en schattig, maar heel vroeger waren de huisjes die om de hofjes heen lagen vooral bedoeld voor de meest arme laag van de bevolking. Vooral arbeiders werden in deze huisjes gehuisvest zodat die dichtbij hun werk woonden. In liefdadigheidshofjes werden vooral oudere vrouwen ondergebracht die weinig geld hadden. Vaak zorgde de kerk dan voor die vrouwen. Mannen kwamen meer terecht in oudemannenhuizen. Tegenwoordig zijn hofjes vooral heel idyllisch en romantisch.

hofjeswandeling Naaldwijk

Hofjes in Den Haag

Den Haag heeft heel veel leuke schattige hofjes. Stichting Gilde Den Haag organiseert regelmatig leuke hofjeswandelingen. Het startpunt is hartje centrum, namelijk Restaurant ’t Goude Hooft! De wandeling gaat helemaal naar het Westeinde. Tijdens deze wandeling kom je in de mooiste hofjes van de Hofstad. Cicerones biedt ook hofjeswandelingen door Den Haag aan. Uiteraard kan je ook zelf op onderzoek uit gaan, maar houd er wel rekening mee dat niet alle hofjes zomaar te bezoeken zijn. Sommige hofjes zijn alleen te bezoeken met een gids.

Hofjes in Leiden

Verspreid door Leiden vind je wel 35 verschillende hofjes! De oudste hofjes zijn al meer dan 500 jaar oud! Je gaat dus letterlijk terug in de tijd wanneer je een hofjeswandeling maakt. Je kan zelf op pad gaan (hier staan wat tips) maar je kan bijvoorbeeld ook een boekje kopen bij de plaatselijke VVV voor € 3.50. Hierin staan de 17 mooiste hofjes in. De meeste hofjes zijn gesticht door lakenhandelaren. Die huisvestten hier hun personeel in, maar stichtten ze ook voor de oudere armen. Het Jean Pesijnhofje is een van de mooiste hofjes in Leiden. De Franse vluchteling Jean Pesijn stichtte dit hofje met zijn vrouw nadat hun enige dochter overleed aan de gevolgen van de Pest. Je vindt dit hofje aan de Kolksteeg 21. Het St. Salvatorhofje is ook de moeite waard om te bezoeken. Dit hofje is gesticht in 1627 voor met name arme vrouwen. Vaak waren die ongehuwd of weduwe en zij mochten gratis in een hofje wonen in ruil voor goed gedrag.

hofjeswandelingen

Hofjes in Haarlem

In Haarlem kan je zelf een hofjeswandeling doen van 5,8 km. Zie je dan alle hofjes? Nee, want dan zou de wandeling te lang worden. Je komt wel langs hele mooie en interessante hofjes. Zo kom je onder andere langs het Teylershofje, dat is gebouwd in 1787. Het hofje is gesticht uit de nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst: een schatrijke Haarlemmer die handelde in zijde. De 24 huisjes in dit hofje hebben een prachtige en indrukwekkende ingang. Het Frans Loenenhofje werd gesticht in de oude boomgaard van het Norbertijnenklooster en huisvestte voornamelijk oudere dames boven de 70. Je vindt de Haarlemse hofjeswandeling hier.

Haarlemse Hofjeswandelingen met een verhaal

We blijven nog even in Haarlem, waar je het Hofje van Bakenes vindt. Dit is het oudste hofje van Nederland en het dateert van 1395. Een ander Haarlems hofje is het Hofje van Guurtje de Waal. Dit is het kleinste hofje van Haarlem. Weduwe Jut werd niet toegelaten in dit hofje omdat zij had verzwegen dat haar overleden echtgenoot ooit een dubbele moord had gepleegd.

hofjeswandeling

Hofjes in Zutphen

Als je in Zutphen bent, sla dan eens een willekeurige zijstraat van een van de grote winkelstraten in. Je bent meteen in een heel andere wereld. Kleurrijke gevels, veel groen en mooie planten en monumentale pakhuizen. Tips: de Heukestraat, de Kolenstraat en Barlheze zijn onze favorieten! Nog meer leuke hofjeswandeling en tips vind je in dit document.

Nog meer leuke hofjeswandelingen

Heb je na deze tips de smaak te pakken gekregen en wil je nog meer leuke hofjeswandelingen doen? Op deze website vind je nog veel meer leuke wandelroutes met routebeschrijvingen!


Credits foto’s: OpstapmetLisa – Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. 

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox