7 tips voor een leuk dagje uit in Amsterdam

Geschreven op 30 april 2024
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Dagje uit in Amsterdam

Als ik in Amsterdam ben heb ik altijd het idee dat er meer toeristen zijn dan inwoners. Zeker rondom het centrum. Vooral in de 9 Straatjes barst het van de toeristen omdat een Instagram-waardige snackbar viraal is gegaan op TikTok. Maar dat neemt niet weg dat Amsterdam ook andere plekken heeft die voor de “toerist in eigen land” erg leuk zijn. Wij geven tips voor een dagje uit in Amsterdam!

Dagje uit in Amsterdam

Amsterdam rondom de Dam

Het meest bekende plein in Amsterdam is de Dam. Hier vind je het Paleis op de Dam, dat overigens de moeite van het bezoeken waard is, de Nieuwe Kerk waar regelmatig boeiende voorstellingen te zien zijn, wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds, of winkelparadijs de Bijenkorf. Vanaf de Dam loop je zó de Kalverstraat in, waar je ook fantastisch kan winkelen. Deze historische straat is het bruisende hart van de stad. Wil je meer weten over de gebouwen langs deze straat? Doe dan de Kalver Audiotour.

Dagje uit in Amsterdam

Terrasje pakken? De Nieuwmarkt!

Na een flinke wandeling door de stad, mét of zonder gewinkel, is het tijd voor iets lekkers op een gezellig terras. De Nieuwmarkt is daar de uitgelezen plek voor! Alles daar speelt zich af rondom de Waag: een prachtig gebouw dat wel wat weg heeft van een klein kasteel. Hierin is tegenwoordig een restaurant gevestigd waarbij je in de zomer heerlijk op het terras kan vertoeven. Vroeger was dit een plek waarin verschillende gilden gevestigd waren.

Die zie je terug in de gevelstenen in het gebouw. Maar ook rondom het plein is het prima vertoeven bij een van de vele gezellige terrassen. Zo hebben wij tijdens ons dagje uit in Amsterdam heerlijk geluncht bij Lokaal ’t Loosje. Geniet je van een biertje bij Café Stevens of drink je een lekkere cocktail bij Café Cuba. Op dit gezellige plein worden regelmatig markten georganiseerd en als je helemaal geluk hebt, word je spontaan getrakteerd op live muziek.

Dagje uit in Amsterdam

Een stukje China op de Wallen

De Red Light District in Amsterdam is misschien niet meteen de eerste plaats waaraan je denkt om naartoe te gaan met het gezin, maar de Zeedijk is meer dan de moeite waard. Je komt er overigens ook vanaf de Prins Hendrikkade. De Zeedijk was vroeger de plek waar de zeelieden naartoe gingen om te drinken en te slapen. Tegenwoordig is dit ook het China Town van Amsterdam, compleet met de Chinese He Hua Tempel. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Daarnaast kan je heerlijk Aziatisch eten op de Zeedijk en genieten van de vele kroegjes en gezelligheid.

De Warmoesstraat – gezellig shoppen

De Warmoesstraat is een van de oudste straten van Amsterdam. Naast de vele winkels en plekjes waar je kan eten zie je ook overal oude gebouwen om je heen. De Warmoesstraat ken je misschien als fan van Baantjer, want Bureau Warmoesstraat was hier gevestigd. Vroeger was dit een groentemarkt, vernoemd naar een oude (en waarschijnlijk vergeten groente). Ook de koffie- en theehandel heeft hier flink gebloeid. Echt een gezellige straat waar je je ogen uitkijkt.

Dagje uit in Amsterdam

Rondom de Oude Kerk

Een pleintje dat ik nog niet kende maar me heel aangenaam heeft verrast was het pleintje rondom de Oude Kerk van Amsterdam (Oudekerksplein). Het kerkgebouw zelf wordt niet meer gebruikt als kerk maar als kunsthal. Je kan er een audiotour doen. Niet goedkoop, maar wel leuk omdat de Oude Kerk een van de oudste gebouwen (1306) is van Amsterdam. Met de museumkaart mag je overigens gratis naar binnen. Er zit een gezellig terras, de Koffie Schenkerij, aan vast waar je heel toepasselijk koffie en cake kunt krijgen.

Oudezijds Voorburgwal

Vanaf het Oudekerksplein loop je eenvoudig via de Oudezijds Voorburgwal naar de Zeedijk. Dit stukje Amsterdam is ook erg gezellig. Je komt dan onder andere langs een bakkerij waar Eberhartjes verkocht worden. Dit zijn koekjes die zijn vernoemd naar misschien wel de meest geliefde burgemeester van Amsterdam: Eberhart van der Laan.

Dagje uit in Amsterdam

Het Museumplein

Kunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun dagje uit in Amsterdam het beste doorbrengen op en rond het Museumplein. Naast het Rijksmuseum vind je hier ook het Van Gogh Museum, het Moco Museum en het Stedelijk Museum. Het Museumplein leent zich ook perfect voor een dagje ontspanning. Op een mooie dag is het echt een gezellige plek waar je mensen kan kijken, lekker kan eten en drinken en gewoon lekker frisbieeën op het grasveld.

Extra tip: ontdek de duistere kant van Amsterdam

Houd je van wandelen en van geschiedenis? Doe dan één van de twee duistere stadswandelingen in Amsterdam van The Little Walk of Horrors. Er is een Wallenroute en een Grachtenroute. Beide routes zijn tussen de 4 en 5 km en ze leiden je langs plekken met een bloederige geschiedenis of een spookverhaal. Het leuke aan deze stadswandelingen is dat ze volledig offline zijn (je ontvangt een boekje met mooie foto’s en een uitgebreide beschrijving per locatie), je zelf bepaalt hoe lang je erover doet (neem zoveel pauzes als je wilt) en je kan de wandeling met maximaal 6 personen doen! Bestel vandaag jouw zogenaamd Horrorwalk nog!


Foto’s: OpstapmetLisa en www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.