8 x de leukste openluchtmusea van ons land
In ons eerder verschenen blog over het museumbezoek voor het hele gezin, hebben we vooral gekeken naar musea die in een gebouw gevestigd zijn. Maar ons land kent ook een boel hele leuke musea die (grotendeels) in de buitenlucht liggen. Wij hebben 8 van onze favoriete openluchtmusea voor je in een blog gezet.
Het Archeon in Alphen aan den Rijn
Het Archeon is een echt doe-museum. In een dag wandel je van de Prehistorie, zó de tijd van de Romeinen binnen om vervolgens via de Middeleeuwen weer naar onze eigen tijd te gaan. Het personeel van het Archeon is helemaal in de stijl van de tijd waarin ze staan gekleed en ze leven zich helemaal in. Superleuk! Neem deel aan workshops, ervaar hoe men vroeger leefde en neem een kijkje bij een van de tentoonstellingen. Van 23 tot en met 28 augustus 2022 is er een Vikingweek! En wist je dat je zelfs bij het Archeon kan overnachten? Boek een middeleeuwse vakantie of slaap in de 4-persoons lodge van Expeditie Archeon!
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
Voordat de Afsluitdijk in 1932 werd gebouwd, woonden de mensen die in het gebied van het Zuiderzeemuseum woonden aan de Zuiderzee. Inmiddels is dit gebied het IJsselmeer, maar het Zuiderzeemuseum geeft jou een inkijkje in het leven van toen. Neem een kijkje bij een van de vele ambachten zoals karnen en zeilen maken of neem een kijkje in een historisch klaslokaal. Voor kinderen is het Zuiderzeemuseum echt een leuke plek. Zij kunnen bijvoorbeeld door de kinderwerkstraat lopen en allerlei activiteiten doen. Dat is zeker geen kinderarbeid!
Het Kameleondorp in Terherne
In het Friese Terherne is een heus Kameleondorp gebouwd. Vernoemd naar, juist De Kameleon! Dat was het schip van de tweeling Hielke en Sietse uit de gelijknamige tv-serie. Alles in het dorp heeft te maken met deze avontuurlijke tweeling. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor mensen die de serie vroeger hebben gezien of gelezen. Want er zijn ook boeken van verschenen. Onze gastblogster Ingeborg heeft Terherne eerder al bezocht met haar gezin. Je leest er alles over in haar blog.
Madurodam in Den Haag
In een dag heel Nederland bezoeken? Het kan in Madurodam! Hier vind je Nederland in het klein maar er is meer dan dat. Kinderen kunnen zich prima vermaken in een van de vele speeltuinen en attracties. Maar ook voor ouders is het er erg leuk. De gebouwen zijn prachtig in het klein nagebouwd. Overal is wel wat te zien!
Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder
Deltapark Neeltje Jans vind je in het Zeeuwse Vrouwenpolder. Zeeland ligt voor het grootste deel onder de zeespiegel en in 1953 werd men flink met de neus op de feiten gedrukt: de dijken waren slecht. Een grote storm raasde over ons land en de dijken aan de kust, zeker in Zeeland, braken dijken door. Een grote overstroming was het gevolg. Veel mensen kwamen door verdrinking om het leven en de schade was enorm. Dit mocht nooit meer gebeuren, en dus werd er gestart met de bouw van een enorme dijk: de Stormvloedkering. Deltapark Neeltje Jans ligt aan de voet van dit gevaarte en geeft je een unieke kijk achter de schermen van dit “achtste wereldwonder”.
Hunebedcentrum in Borger
In het Drentse Borger vind je een bijzonder buiten museum: het Hunebedcentrum. Hier kom je alles te weten over de mensen die in de Prehistorie in dit deel van Nederland woonden. In dit museum vind je ook het grootste Prehistorische bouwwerk van Nederland: een hunebed van meer dan 5000 jaar oud. Echt heel interessant en erg leuk om te bezoeken met kinderen.
Geofort in Herwijnen
Sommige openluchtmusea zijn gewoon extra bijzonder. Zo ook Geofort in Herwijnen. Dit buiten (en ook een beetje binnen) museum vind je namelijk op een echt forteiland! Bij Geofort draait alles om de aarde. Het begint meteen al goed: je stapt in een lift die zich dwars door de aardbodem boort. Er zijn allemaal interactieve spellen die spelenderwijs alles vertellen over de aarde. Daarnaast zijn er allemaal doe-activiteiten zoals een doolhof, een avonturen speeltuin en nog veel en veel meer. Echt leuk, zeker ook voor Minecraft liefhebbers!
Herinneringscentrum – Kamp Westerbork
Een van de meest bijzondere en indrukwekkende openluchtmusea die ik heb bezocht is wel Kamp Westerbork. Vanaf dit punt in Drenthe werden meer dan honderdduizend Joden, Sinti en Roma op de trein gezet naar “werkkampen”. In Westerbork verbleven ze in barakken waar het vreselijk moet zijn geweest. Voor ieder slachtoffer is een steentje neergezet. De treinrails (nu symbolisch omgebogen) ligt er nog en er zijn ook kaartjes te lezen die mensen vanaf Kamp Westerbork hebben verzonden aan familieleden. Erg indrukwekkend! We schreven eerder over dit museum in ons blog over oorlogsmonumenten.
Credits foto’s: OpstapmetLisa en www.canva.com
Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox