Op stap in Leiden met Sonja

Geschreven op 10 april 2018
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Grachten in Leiden

Vroeger kwam ik eigenlijk nooit in Leiden, tot ik er naar school ging. Ik volgde er namelijk de opleiding facilitaire dienstverlening op het ROC in Leiderdorp en ik reisde altijd via Leiden. In mijn klas zaten veel mensen uit de omgeving van Leiden dus ik heb veel van de stad mogen zien.

Waar te beginnen?

Je dagje Leiden kan beginnen vanuit het station. De laatste jaren is het station van Leiden opgeknapt waardoor het een moderne uitstraling heeft gekregen. Het station kent twee uitgangen. De ene uitgang leidt naar het Naturalis en in de richting van Oegstgeest. De andere uitgang komt uit op het busstation. Daarvan uit loop je via de Stationsweg en de Steenstraat zo het centrum in. Ben je een museumliefhebber?

Museumstad Leiden

Leiden heeft maar liefst 13 musea! We kennen allemaal het Naturalis, maar wat dacht je van het Museum van Volkenkunde? Dit museum ligt vrij dichtbij het station. Als je over de stationsweg richting het centrum loopt, zie je dit museum aan je rechterhand. Onlangs zijn wij van OpstapmetLisa ook naar het Rijksmuseum Boerhaave geweest. Ook een superleuk museum, vooral voor de kids. Niet echt een museum, maar wel heerlijk vertoeven is de Hortus Botanicus. Die ligt net even buiten het centrum. Een deel van de Hortus is tijdens openingstijden vrij te bezoeken. Via de Hortus Botanicus kan je ook een bezoek brengen aan de oude sterrenwacht. Overigens is het centrum van Leiden niet overdreven groot. Alles ligt relatief dicht bij elkaar en het is daarom goed aan te lopen!

Museum Leiden

Fietsstad Leiden

Pas op voor de fietsers! Het barst ervan in Leiden. Leiden is een echte studentenstad en studenten verplaatsen zich het snelst op de fiets tussen de verschillende universiteitsgebouwen. Er zijn er namelijk meerdere waardoor je als student vaak tussen de verschillende vakken op de fiets moet springen. Maar vooral in de spits is het dus oppassen geblazen, al hebben al die fietsers in de stad wel hun charme. Vooral de weg naar de Haarlemmerstraat toe is een drukbefietste weg.

Haarlemmerstraat

Op een gegeven moment zie je op de Steenstraat aan je linkerhand een brug. Deze brug leidt naar de grote winkelstraat van Leiden: de Haarlemmerstraat. Op de brug heb je overigens ook de mogelijkheid om een rondvaart te boeken. De Haarlemmerstraat is denk ik de meest populaire straat van Leiden. Met maar liefst 1 km winkelgenot. Hier waren mijn vriendinnen en ik vaak te vinden als er een lesuur uitviel. We moesten ons dan wel haasten om op tijd weer in de klas te zitten, wat niet altijd lukte. We hebben heel wat voetstapjes op de Haarlemmerstraat staan. Hier zitten vooral de reguliere winkels en kan je eten bij de verschillende eettentjes. Wij gingen graag een broodje eten bij Annies Verjaardag. Dit is een soort drijvende lunchroom, maar ook De Waag heeft heerlijk eten en een gezellige sfeer. De Waag zit overigens op de Aalmarkt. Je komt daar door de zijstraat de Stille Mare in te gaan. Je kan het bijna niet missen!

Op stap in Leiden

Hou je van boeken? De Breestraat!

Leesliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Breestraat. De Breestraat loopt parallel aan de Haarlemmerstraat en bestaat voornamelijk uit boekhandels en schrijfwarenwinkels. Zoek je een bepaalde pen of een speciaal notitieboek? Dan vind je die hier vast en zeker. Het is een walhalla voor mensen die bezig zijn met een bullet journal. De Breestraat is net even iets rustiger dan de Haarlemmerstraat. Je vindt hier trouwens ook het stadhuis van Leiden.

Leuke verstopte pareltjes

Het eerste jaar dat ik in Leiden op school zat werd er rond kerst een kerstmannenjacht georganiseerd. Leraren gingen verkleed in de stad zitten en wij moesten hen dan met een plattegrond en opdrachten vinden. Naast het feit dat dit hilarisch was, was het ook de perfecte manier om de stad te leren kennen. Zo kwamen we terecht bij de grote Pieterskerk, in schattige achterafstraatjes waar je liep over de kinderkopjes, langs molens en grachten. Mocht je zelf een soort speurtocht willen doen, dan kan je een speurtocht downloaden of kopen bij het Visitor Centre Leiden aan de Stationsweg 26.

Het oude Leiden

Het oude Leiden is fantastisch mooi met pittoreske steegjes en leuke boetiekjes en eettentjes. Vooral de hofjes zijn geweldig! Je waant je er even terug in de tijd. Leiden heeft maar liefst 35 van deze hofjes. Nadeel is wel dat de hofjes allemaal verspreid liggen door de stad. Er is een speciale stadswandeling te doen die langs 12 hofjes komt. Elk hofje heeft haar eigen verhaal. Meer informatie over de hofjes en de speciale stadswandeling vind je hier.

Bootje Varen

Leiden is net klein Amsterdam met al die grachtjes. Ik vertelde al eerder dat je een rondvaart kan boeken vlakbij de Haarlemmerstraat. Dat is natuurlijk heel leuk, maar je kan je rondvaart ook combineren met lekker eten! Bij Restaurant In den Doofpot bijvoorbeeld, kan je verschillende arrangementen boeken met hapjes en drankjes. Daarna kan je genieten van een heerlijk diner in het restaurant. Je vindt In den Doofpot aan de Turfmarkt. Dat ligt net over de brug nog voor de ingang van de Haarlemmerstraat aan de rechterkant. Aan het water dus. Een andere leuke rondvaart is Bootjes en Broodjes. Bij deze 50 minuten durende rondvaart kom je langs alle highlights van Leiden. Natuurlijk met een lekker hapje en drankje. Je bestellingen kan je voorafgaand aan de rondvaart doorgeven. Bij slecht weer gaat het glazen dak dicht, dus laat dat je niet weerhouden! Het vertrekpunt is de Blauwpoortsbrug 1. Dat ligt op de brug naar de Haarlemmerstraat toe.