Bezoek dorpen en streken in Nederland met een verhaal

Nederland is veel mooie plekken rijk. Levendige steden, sfeervolle dorpen, lange stranden en duinen en prachtige natuurgebieden. Maar Nederland is ook heel veel cultuur en verhalen rijk. In dit blog zijn wij voor je op zoek gegaan naar de verhalen achter verschillende dorpen en streken in ons eigen Nederland.
Overijssel – Torenspits in het meer van Beulakerwijde
Dat de Weerribben-Wieden een prachtig natuurgebied is, dat wisten wij al. Maar er schijnt ook een bijzonder verhaal achter dit Nationaal Park te schuilen. In het meer Beulakerwijde ligt namelijk een verdronken dorp; Beulake. Dit turfstekersdorpje lag tot de 18e eeuw tussen Sint Jansklooster en Giethoorn in, totdat het tijdens een allesverwoestende storm werd weggevaagd door het water. De dijken braken door waardoor het water van de Zuiderzee Beulake wegspoelde. Wonder boven wonder is er niemand om het leven gekomen. Wanneer je een bezoek brengt aan de Beulakerwijde zie je midden op het meer als uit het niets de contouren van een torenspits opdoemen. Een kunstwerk dat in 2014 is geplaatst in het meer ter nagedachtenis van deze bijzondere geschiedenis van het meer.
Gelderland – Het Verscholen Dorp op de Veluwe
Is het blog Op stap op de Veluwe met Annemieke lees je al wat voor leuks er allemaal te doen is op de Veluwe. Van prachtige wandelingen en fietsroutes, lekker eten en verschillende musea, dorpen en steden. Maar Annemieke vertelt ook over een heel bijzondere plek; Het Verscholen Dorp. Het Verscholen Dorp in een voormalig onderduikerskamp dan in 1943 in de Soerelse bossen als geheim dorp werd gesticht. Meer dan tachtig vluchtelingen vonden veiligheid in het Verscholen Dorp. Helaas werd het dorp op 29 oktober 1944 per toeval ontdekt waardoor het kamp vernietigd werd. Een hoop vluchtelingen wist te ontsnappen. Een aantal van hen overleefde het niet. Het Verscholen Dorp werd gebouwd vlakbij huize “Pas Op”. Eerst werden er Joden in de schaftkeet ondergebracht en later werden er negen hutten bijgebouwd. Na de oorlog werd deze bijzondere en spannende plek deels gereconstrueerd zodat het voor het publiek te bezoeken is.
Zeeland – Het verhaal van Terneuzen en de Vliegende Holander
Het schip, De Vliegende Hollander is wereldberoemd. Voor velen wellicht vanuit het verhaal in de filmreeks Pirates of the Caribbean of als attractie in de Efteling. Maar niet veel mensen weten dat het Zeeuwse Terneuzen de thuisbasis is van dit vervloekte schip dat voor eeuwig moet ronddolen op de zeven zeeën. In het blog Terneuzen, de thuisbasis van De Vliegende Hollander vertelt Sonja uitgebreid over de geschiedenis en de spookverhalen rond het schip. En natuurlijk vind je tijdens een bezoek aan Terneuzen verschillende verwijzingen terug naar De Vliegende Hollander. Bijvoorbeeld bij Museumcafé De Vliegende Hollander! Je kan een puzzelroute doen die begint en eindigt bij het café. Je neemt het dan op tegen andere groepen. En je kan zelfs een beker winnen en leert alles over de VOC-tijd en natuurlijk de Vliegende Hollander!
Drenthe – Bezoek de Middeleeuwse Brinkdorpen en het verhaal achter de Witte Wieven
Drenthe staat voor velen bekend als de provincie van de Hunebedden. Maar was je al bekend met de brinkdorpen? Brinkdorpen komen uit de middeleeuwen. De mensen bouwden hun huizen op een zandrug, om zo droge voeten te houden. Deze dorpen hebben een bijzonder eigen bouwstijl. Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder zijn de bekendste brinkdorpen en zijn zeker de moeite van een bezoek waard.
Naast de Hunebedden en brinkdorpen heerst er ook een mysterieus verhaal in Drenthe, namelijk dat van de Witte Wieven. Witte Wieven zijn mythische witte vrouwen en die komen niet alleen in Drenthe maar in heel Europa voor. Heksen die zwierend dansen over de heide en de dood aankondigen. Ze verwarren wandelaars door ze te overvallen met mist, mee te lokken en te laten verdwalen. Maar ook zijn er verhalen bekend dat ze zwangere vrouwen helpen met de bevalling. Zijn ze dan goed of slecht? De mensen in Noord- en Oost-Nederland kregen in elk geval de bibbers van ze. Sonja heeft eerder al in het blog Griezelen met de Witte Wieven in de Achterhoek uitgeweid over deze mysterieuze dames en vertelt in haar blog ook welke rol de plaatsen Lochem en Zwiep hierin spelen.
Zuid-Holland – De geschiedenis van Willem van Oranje vind je in Delft
Het plaatsje Delft in Zuid-Holland ademt prachtige verhalen uit de geschiedenis. Zo ook die van Willen van Oranje. Zo nam Willem van Oranje in 1572 zijn intrek in het gebouw de Prinsenhof, onderdeel van het Agathaklooster, tegenwoordig Museum Prinsenhof. Dit is de plek waar Willem op de trappen werd doodgeschoten door Balthasars Gerards. Maar ook is de Nieuwe Kerk een plek die draait om Willem van Oranje. Hier vind je niet alleen zijn praalgraf, maar ook het graf van Hugo de Groot.
Noord-Holland – Op zoek naar nostalgie in Volendam en De Zaanse Schans
Noord-Holland is veel mooie en nostalgische dorpen rijk. Denk alleen al aan Volendam en Zaanse Schans. Deze dorpen zijn beroemd over de hele wereld en vooral populair bij Japanners. Nu het reizen door Corona flink is ingeperkt, is dit voorjaar dé tijd om deze prachtige dorpen zelf te verkennen. De Zaanse Schans is een cultureel erfgoeddorp, ontworpen door architect Jaap Schipper en opgebouwd op de huidige plek in 1961. Je vindt hier volop prachtige ambachten zoals de kaasmakerij, tinnegieterij en het bakkerijmuseum. En het dorp staat ook vol met houten huisjes, werkplaatsen en molens.
Volendam kennen we voornamelijk van toeristen op de foto in klederdracht en onze eigen palingpop. Maar Volendam is veel meer dan dat. Dit vissersdorp aan het Markermeer ademt sfeer door de kleine huisjes achter de haven in het Doolhof, die dicht tegen elkaar aan gebouwd zijn en de authentieke sfeer van vroeger ademen. En aan de haven staat nog steeds de visafslag (1934) waar vroeger de vis werd geveild. Geniet hier niet alleen van het dorp, maar ga ook zeker het water op. Neem bijvoorbeeld de veerdienst van de Volendam-Marken express. De boot vaart meerdere keren per dag op en neer. De boottocht Volendam-Marken duurt ongeveer 30 minuten. Je bepaalt zelf de opstaplocatie, dit kan zowel in de haven van Volendam als Marken.
Er zijn nog veel meer prachtige dorpen in Noord-Holland te vinden zoals Enkhuizen, Bergen, Medemblik, De Rijp en Middenbeemster. Meer over deze dorpen vind je op het blog van Yvonne reist verder.
Limburg – Spanning en sensatie in de Limburgse bossen
Natuurlijk is Limburg bekend om haar heuvels, carnaval en de zachte tongval. Maastricht is dé stad van Limburg die niet alleen wordt gezien als Europeese metropoolstad, maar ook geliefd is om de nostaligische uitstraling en bouw van het centrum met haar pleinen, kerken, en gebouwen vol met geschiedenis en verhalen. Maar wist je ook dat er duistere verhalen rondgaan in de Limburgse bossen over de Bokkenrijders? Het verhaal gaat dat de Bokkenrijders een pact met de Duivel hebben gesloten en dat ze in ruil daarvoor eenmaal per jaar naar de Mookerheide moesten komen om hun meester, de Duivel, te dienen… Het Limburgse plaatsje Schinnen werd daarbij als broeinest van de activiteiten van de Bokkenrijders gezien.
De Bokkenrijders behoren tot het immaterieel cultureel erfgoed van Limburg en daarom zie je ze veel terug in het straatbeeld. Zo ook in het Stammenderbos. Dit is een van de vele mystieke bossen die rondom Gasterij Kasteel Terborgh liggen en behoren volgens de legende tot het land van de Bokkenrijders. Het personeel van Gasterij Kasteel Terborgh helpt je graag aan een mooie wandelroute in dit prachtige, met historie doordrongen bos.
Groningen – Terug in de tijd in Bourtagne
Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de Vesting Bourtange. Volgens het verhaal van Willem van Oranje in 1580 opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting in 1851 werd opgeheven ontstond een agrarisch dorp. Slechts een aantal gebouwen herinnerden nog aan de glorie van vroeger. In de jaren zestig van de vorige eeuw nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting die nooit werd ingenomen.
In en om de vesting Bourtange is ontzettend veel te zien. Bijvoorbeeld de verschillende officiershuizen (Majoorswoning, Kapiteinswoning, Commanderie, Meesterswoning, Convooimeesterswoning) de Pastoorswoning, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de secreten (toiletten van vroeger), de bastions, de bruggen, de grachten, de wallen, de wachthokjes, het schilderachtige Marktplein, de kerk, de turfschuur, de rosmolen, de standerdmolen, de synagoge, de kruithuizen, de voormalige smederij, de brugwachtershuizen, enzovoort. (bron: https://www.bourtange.nl/bezoekersinformatie/de-vesting)
Er zijn nog veel meer mooie, pittoreske dorpen te vinden in Nederland en plaatsen met een bijzonder of historisch verhaal. De volgende keer lichten we er graag weer een paar andere plaatsen voor je uit.