Bezoek onze wijnboeren in Nederland

Geschreven op 17 juli 2021
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Ingeborg
Ingeborg Hendriks
Wijnboeren uitgelicht 1 (2)

Je zou denken dat het klimaat in Nederland niet warm genoeg is om wijn te kunnen maken. Maar dat is wel zo! Sterker nog: er zijn aardig wat wijnboeren in Nederland. Leuk om een bezoek te brengen tijdens de zomervakantie!

Wijnboeren in Limburg

Wijnboeren

De eerste en oudste wijngaard van Nederland ligt bovenop de Louwberg nabij Maastricht. De Apostelhoeve produceert al sinds 1970 op ruim 10 hectare grond de hoogste kwaliteitswijnen. In de winkel kan je de wijnen kopen, maar je bezoek is pas compleet met een bezoek aan de wijngaard voor een heerlijke wijnproeverij, met vooraf een rondleiding door de wijngaard, het pershuis en de wijnkelders.

BruisendWijnHuis Domein Holset in Lemiers, nabij het Drielandenpunt produceert ongeveer 25.000 flessen prijswinnende mousserende wijnen. De winkel en het proeflokaal zijn elke dag van 12.00 tot 17.00 uur geopend, met altijd om 15:00 uur een rondleiding en proeverij. Op zaterdag en zondag zijn er ook om 13:00 uur rondleidingen met proeverij. Wil je hier langer verblijven? Dat kan op het logement op het wijndomein. Een uniek logement, kleinschalig en met voldoende ruimte.

Wijngaard Fromberg ligt op de gelijknamige berg, de Fromberg. Deze in 1991 opgerichte wijngaard produceert elk jaar prachtige en eerlijke wijnen van constante kwaliteit. Naast het proeven van de heerlijke wijnen, bieden ze ook rondleidingen aan. Je kan hier zelfs trouwen! Het bezoek aan de wijngaard kan je combineren met verschillende activiteiten in de buurt. Ze bieden namelijk verschillende leuke arrangementen aan.

Maar ook bij Domein Aldenborgh en Wijngoed Thorn, je weet wel, dat beroemde witte stadje, kan je de lekkerste wijnen proeven en kopen.

Brabantse wijnboeren

Trouwen op een wijnboederij

Domaine d’Heerstayen ligt in het Markdal, nabij Strijbeek. Peter de Wit is in 1979 begonnen met de aanleg van de wijngaard en sinds 1998 heeft hij deze uitgebreid. In de boerderij wordt niet alleen geproduceerd. De vrouw  van Peter, Marijke de Wit, heeft deze boerderij omgetoverd tot een prachtige orangerie waar je in stijl kan trouwen.

In een landelijke omgeving, even buiten Etten-Leur staat wijn- en aspergeboerderij De Santspuy van de familie Sweep. Gilbert en Loes hebben het jaarrond druk met de wijn en asperges. In hun boerderijwinkel kan je deze producten natuurlijk proeven en kopen, maar ze hebben ook andere lokale specialiteiten. Wil je eens beleven hoe de asperges worden gestoken of hoe de wijn wordt gemaakt? Boek dan een excursie en rond deze af met een heerlijke kop soep.

Andere Brabantse wijnboederijen zijn het Hof van Baarle en De Koningsbosch. Bij die laatste zit ook nog eens een heel gezellige bed-and-breakfast!

Wijnboeren in Zeeland

Wijnboeren uitgelicht

Op Schouwen-Duiveland ligt de Wijnhoeve De Kleine Schorre. Samen met het proeflokaal en de mini-camping vormen zij een bijzondere wijngaard in het Zeeuwse landschap. In het proeflokaal serveren zij verschillende lekkernijen van het seizoen voor lunch of diner. Maar er is meer: rondleidingen door de wijngaard, wijnkelder, dineren in de wijngaard of zelfs trouwen in de wijngaard. Elk jaar organiseren ze een wijnfeest, zo dompel je echt even in buitenlandse sferen.

Aan de zonrijke kust van Walcheren ligt in Oostkapelle Wijngaard Westerhoeve. Waar de familie in 1999 naast de mini-camping en verhuur van vakantiewoningen als hobby begon met de wijngaard, is deze inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige wijngaard, waar je op afspraak een rondleiding en proeverij kan krijgen. Om je bezoek aan Zeeland compleet te maken, kan je daar ook als een ware boer of boerin op de foto in Walcherse klederdracht.

Wijnboeren in Noord-Holland

Wijnproeverij

Wijndomein ‘De Koen’ in Zuid-Scharwoude ligt in het voormalige tuinbouw gebied Langedijk. In het verleden werden daar de groenten verbouwd op duizenden eilandjes. Elk eiland kreeg een naam aan de hand van zijn vorm. De 2 hectare van Wijndomein ‘De Koen’ heeft zijn naam gekregen omdat deze hoger was dan de andere eilanden. De wijnwinkel is elke vrijdag en zaterdag geopend, maar natuurlijk kan je ook online de wijnen bestellen. Van 1 april tot 1 november kan je het wijndomein bezoeken. Ze organiseren wijnproeverijen, individueel en voor groepen met natuurlijk een rondleiding. Voor de liefhebbers is het ook mogelijk om een High-Wine te nuttigen in de wijngaard of op het verwarmde terras.

Onder de rook van Amsterdam, vind je in Amstelveen wijngaard de Amsteltuin. De wijngaard biedt een compleet arrangement voor een hele dag aan. Of je nu komt voor een vergadering, feest, proeverij of dagbesteding, je voelt je snel thuis in de Amsteltuin. Elk weekend kun je er terecht voor een rondleiding met ter afsluiting een goedgevulde borrelmand met heerlijke wijn en hapjes. In de wijngaard en de tuin kies je zelf een plek om te genieten.

Frieslandse wijn

Vrouw bij wijngaard

Douwe en Jantiene Broersma, zijn sinds 2009 de trotse eigenaren van de noordelijkste wijngaard van Nederland; de Frysling in Twijzel. De naam ‘Frysling’ is een combinatie van de provincie naam Fryslân en het druivenras Riesling, Douw en Jantiene verzorgen op maat gemaakte arrangementen; rondleiding over de wijngaard, plukdagen en wijnproeverijen voor groepen. In het woudhuisje is een speciaal proeflokaal met houtkachel gecreëerd, waar het gezellig toeven en proeven is. Elke zaterdag is de winkel geopend en kunnen de vooraf bestelde verse lokale maaltijden en soepen afgehaald worden.

Wijnboeren in Drenthe

In Ruinen ligt Wijnhoeve Runa. Dit is een wijngaard, wijnmakerij én bed & breakfast. Sinds 2008 maken ze hier al verschillende witte, rosé en rode wijnen. De wijngaard is een mooie locatie waar zij rondleidingen en proeverijen organiseren, maar je kan daar ook een BBQ of feestje geven. Zelf bezoeken zij ook graag een feestje of festival met hun mooi ingerichte Citroën HY wijnbus.

Wijngoed Havelte is vernoemd naar de plaats waar deze gelegen is. Sinds 2005 zijn Peter en Winie Pels de trotse eigenaren. Naast heerlijke rode, rosé en witte wijnen, telen zij hier ook cranberry’s en verkopen ze heerlijke olijfolie. Naast een rondleiding en proeverij, kan je ook verschillende creatieve workshops volgen, een dagje teambuilding organiseren en na de proeverij kan je lekker blijven slapen in de Bed & Breakfast.

Gelderse wijnboeren

Wijnvat

Gelegen in het mooie landschap van de Betuwe, vind je de wijngaarden van het Betuws Wijndomein en Wijngaard De Rijsakker. Beide wijngaarden maken op ambachtelijk wijze, kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen. Naast wijnproeverijen bieden deze wijngaarden meer. Workshop wijn maken of koken, schilderen tussen de wijnranken. Het Wijndomein is dagelijks geopend, omdat zij tenslotte elke dag werken in de wijngaard. In de winkel kan je de heerlijke wijnen proeven en kopen. Helemaal uniek is dat ze ook de mogelijkheid bieden om te dineren in de wijngaard en je kan zelfs tussen de wijnstronken trouwen. Bij Wijngaard De Rijsakker kan je helemaal tot rust komen in de Bed & Breakfast, geheel in Bourgondische sfeer.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, tips en winacties? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief!