Nieuwe restaurants in Nederland
Gelukkig lijkt de wereld na twee zware Coronajaren weer een beetje op gang te zijn gekomen. In ieder geval in Nederland zijn alle maatregelen al een aantal maanden verdwenen en hebben de hardwerkende ondernemers de schouders er weer flink onder kunnen zetten. Wel met de nodige personele uitdagingen, maar ze kunnen hun passie weer uitvoeren.
Dit zien we ook terug in het aantal nieuwe restaurants die de afgelopen tijd zijn geopend. En nog gaan openen! Wij zijn, met wat hulp van onze relatie Astrid van AstridsTaste op zoek gegaan naar nieuwe restaurants die zeker een bezoek waard zijn!
Gelderland
Brasserie Poelzicht in Kapel-Avezaath (Betuwe) – Bistro
Sinds 1 september 2021 is Brasserie Poelzicht heropend door de nieuwe eigenaar Patron-cuisinier Edwin Muns. Na diverse lockdowns wegens Corona tussen november 2021 en februari 2022 heeft Edwin de deuren inmiddels volledig kunnen openen. Uniek in de regio is de Franse bistrokeuken gecombineerd met strikt Franse wijnen.
SKY56 in Arnhem – Fine dining
SKY56 in Arnhem van chef Sibrecht Benning en maître sommelier Thijs Stut heeft net haar deuren geopend. Chef Sibrecht geeft in haar keuken groenten de hoofdrol, met daarbij eventueel een zorgzame bereiding van vis en vlees. En met het samenspel van de wijnen die Thijs serveert ontstaat er spanning, verfijning en een prachtige smaakbeleving.
Limburg
Ambrozijn in Valkenburg – Fine dining
Op 4 december 2021 hebben chef Sven en gastvrouw Joëlle Nijenhuis de deuren van hun restaurant Ambrozijn in Valkenburg geopend, maar is door de verschillende lockdowns pas in februari 2022 goed opengegaan. Het fine-dining-restaurant is gevestigd in de uit 1891 stammende Irenekerk. Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar gasten rond de open keuken aan de chef’s table eten. Sven kookt hedendaags vanuit een klassieke Franse basis, waarbij hij gebruik maakt van moderne kooktechnieken en waarbij het hoofdingrediënt herkenbaar blijft.
Kobe in Sittard – Japans restaurant
Op 1 september opent Kobe Sittard de deuren op de locatie van Sylvester’s. Dit is het tweede restaurant van broer en zus Emman en Lace. De andere vestiging is al 35 jaar gevestigd in Maastricht. Ze werken met de meest verse seizoens-ingrediënten, met de nadruk op de schone en gezonde smaak van Japan, gecombineerd met een bekwame en vriendelijke service en een geweldige wijnselectie.
Groningen
Restaurant Noor in Groningen – Fine dining
Restaurant Noor van Marleen en Jeroen Brouwer is op 1 maart 2022 officieel geopend. Marleen & Jeroen koken allebei. In mei 2022 ontvingen ze hun eerste ster op deze nieuwe locatie in de uit 1927 stammende Theresiakapel in Groningen. Ze combineren in de keuken klassieke bereidingen met wereldse invloeden en moderne smaken. De gerechten zijn soms wat brutaal of eigenwijs, maar altijd verfijnd en verrassend gepresenteerd. In het Seizoensmenu gebruiken ze veel groenten en vis en soms wat vlees. Het Prestigemenu is voor de liefhebber van exclusieve producten, zoals oesters, langoustines, wilde zeebaars, tarbot, kaviaar, Japans Wagyurund en truffel.
Donna’s Social Club in Groningen – American diner
In april opende eigenaar Emile American diner Donna’s Social Club in de Poelestraat 12. Donna’s Social Club is een concept geïnspireerd op de American diners uit de jaren zeventig en tachtig, met focus op comfort en eten in een elegant jasje. Retro, disco, funky en sexy. Het restaurant is geopend voor lunch, borrel, diner en late night drink tot 03.00 uur.
Zuid-Holland
Pipa Streetfood Bar in Leiden – Shared dining
Bij Pipa Streetfood Bar naast de Morspoort in Leiden beleef je een culinaire wereldreis waar je “u” tegen zegt! Een Vietnamese bao bun, een vegan noodle bowl, tacos de Camaron op z’n Mexicaans of Japanse karaage chicken bites: de keuze is reuze. Pipa Streetfood Bar heeft de populairste wereldhapjes voor jou op een rijtje gezet. Maar voor een oer-Hollandse portie bitterballen ben je bij Pipa ook aan het juiste adres.
’t Wapen van Leiden in Leiden – Brasserie
Gloednieuw is het ’t Wapen van Leiden. Je vindt het naast de populaire koffiezaak Borgman & Borgman. Een nieuwe, maar ouderwets gezellige brasserie aan de Nieuwe Rijn. Je kunt er vijf dagen per week terecht voor lunch en diner. Het menu varieert van een heerlijke bavette tot een stoofpotje of een vis van de dag. En vergeet ook niet iets lekker zoets van de toetjeskaart te kiezen.
YANO in Rotterdam – Fine dining
Britta en Yuri Wattimena openen in de loop van november 2022 restaurant YANO in Rotterdam. Het fine-dining-restaurant wordt gevestigd aan de Straatweg in Hillegersberg. YANO wordt een toegankelijk fine-dining-restaurant met een wereldse kookstijl, waarin de gast ook wat gaat proeven van de (half) Molukse afkomst van chef Yuri Wattimena. Het interieur krijgt de stijl van ‘Japandi’, dat een mix is van Japanse en Scandinavische invloeden en dat voor een deel de (half) Finse afkomst van Britta Wattimena weerspiegelt.
Bar Simon in Rotterdam – Bar-bistro
Nog een zaak die zijn deuren heeft geopend in West, is Bar Simon. Eigenaresse Simone Houg runt de zaak samen met haar vriend Timo Dijkstra en Quirijn Visser, beide van De Buffel ernaast. Het is een bar-bistro waar je zowel heerlijk kan eten van de Frans-Nederlandse kaart, maar aansluitend ook kan blijven plakken voor een borrel aan de bar of op het terras.
Noord-Holland
Chez Nina in Amsterdam – Vegetarisch restaurant
In juli is Chez Nina van foodblogger en auteur Nina Olsson geopend. Nina staat zowel bekend om haar geestige en authentieke stijl als haar zuivere smaken met een krachtige touch. Weelderig, rijk en voedzaam eten definieert Nina’s kookstijl. Chez Nina is een modern concept brasserie en food-lifestyle boutique, een plek die uitnodigend, fris en vol drukte en sfeer is.
Secret Garden in Amsterdam – Japans-Peruviaanse keuken
Net geopend is ook Secret Garden op de locatie van Roses bij SAL en daarvoor Rose’s Cantina. Met behulp van een unieke mix van Japanse en Peruaanse culinaire tradities, biedt Secret Garden een culinaire reis om van te watertanden. Secret Garden is meer dan een restaurant, het is een ervaring waar je de smaken van de Nikkei Cuisine kunt vieren in een geweldige omgeving. Vind jezelf in een ongeëvenaarde exotische en levendige sfeer tussen groen van de natuur en hedendaagse kunst.
Fuki Ramen in Amsterdam – Japanse keuken
Fuki Ramen zal in het najaar van 2022 worden geopend door souschef Jakub Karczewski en zijn vrouw Aleksandra van Restaurant en Kwekerij de Kas. Het initiatief is ontstaan vanuit een crowdfunding campagne. Nadat ze hun Ramen concept hebben uitgetest in meerdere pop-up restaurants, zullen ze nu op een vaste plek in Amsterdam-Oost hun deuren gaan openen. Wat ze mede uniek maakt is dat ze hun eigen ramen noedels maken. Ze zijn van plan om naast de beste ramen van Amsterdam ook een klein Japans geïnspireerd tasting menu aan te bieden met natuurlijk daarin ook de groentes van De Kas.
SAAM in Ouderkerk ad Amstel – Zuid-Afrikaans – Nederlandse keuken
In het najaar zullen de deuren van SAAM openen. Eigenaren Koen van der Plas, Henk Jan Beltman en Margot Janse hebben een topteam verzameld in zowel de keuken als het restaurant. Restaurant SAAM combineert Nederlandse en Zuid-Afrikaanse gastronomie. Door gebruik te maken van pure & eerlijke producten creëren ze een spannende culinaire ervaring door benaderbare & oprechte gastvrijheid. Het wordt een restaurant zonder al te veel poespas, waar gasten zich welkom voelen.
Noord- Brabant
Zuid by Adrian Zarzo in Eindhoven – Frans-Mediterraanse keuken
Sun by Zarzo is in juli Zuid by Adrian Zarzo geworden. Sterrenchef Adrian Zarzo neemt per zaterdag 23 juli Frans-Mediterraan restaurant Sun by Zarzo volledig over. Het nieuwe restaurant gaat nauw samenwerken met sterrenzaak Zarzo, waarmee ook de persoonlijke touch van topchef Adrian Zarzo nadrukkelijker terugkomt.
Mood in Tilburg – Aziatisch-Frans
Eveline Wu, eigenaresse van de MOOD restaurants in Eindhoven, Strijp-S, Rotterdam en Schioedan, opent rond september haar vijfde vestiging in Tilburg. Op het menu vind je klassieke Franse gerechten en delicatessen met bijzondere smaak- en textuurcombinaties, geïnspireerd door de authentieke Aziatische keuken. Er wordt gebruik gemaakt van topkwaliteit producten en de gerechten worden op een originele manier geserveerd.
Odille in St. Oedenrode – Fine dining
Casimir Evens en zijn partner Lotte Bloem, beide afkomstig van Vane in Eindhoven, openen in oktober hun eigen restaurant Odille, die nu nog bij Vane in Eindhoven als chef werkt. Er zullen Veel lokale producten worden gebruikt, maar wel met internationale smaken en specerijen. Groenten zullen in de hoofdrol staan. Zeventig procent groenten en dertig procent proteïne. Ze serveren straks één menu en gaan werken met een à-la-cartekaart. De keuken zal een centrale plek krijgen waar het restaurant omheen gebouwd gaat worden. Hierdoor heeft iedereen een ‘chef’s table’.
Credits foto’s: Canva.com – Dit blog over nieuwe restaurants is redactioneel tot stand gekomen.
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox