De leukste doe musea van ons land

Geschreven op 26 maart 2024
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Doe musea

Dagje uit met kinderen? Bezoek dan een leuk museum! We hebben in Nederland heel veel leuke doe-musea waar kinderen hun creativiteit kwijt kunnen, avonturen kunnen beleven en al spelend van alles kunnen leren. Wij zochten de leukste doe-musea voor je op.

Geofort in Herwijnen

Geofort is een echt doe museum op een spannend forteiland. Kinderen leren hier van alles over (het behoud van) onze aarde. Ze kunnen bouwen, met water spelen, dwalen door het klimaatdoolhof, zich verbazen in de wereld van Minecraft en nog veel meer! Een geweldig leuk museum voor zowel jong als oud. Wedden dat je kind zich er de hele dag kan vermaken?

Doe musea

Ripley’s Believe it or Not! in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam vind je rariteitenmuseum Ripley’s Believe it or Not! Er is niet alleen veel te zien in dit museum, maar ook veel te doen! In dit doe museum kunnen kinderen hun fantasie echt de vrije loop laten en terwijl ze door de verschillende ruimten dwalen leren ze van alles over hele bijzondere voorwerpen, mensen en plaatsen.

Doe musea

Naturalis in Leiden

Een dagje Naturalis is leuk en interessant voor jong en oud! Het leuke is dat er heel veel personeel rondloopt dat heel graag vragen beantwoord, dus als je kinderen vragen hebben kunnen ze die gerust stellen. Als je geluk hebt zijn ze zelfs bezig met het opzetten van een preparaat waar je ook gwoon bij mag komen kijken. En een bezoekje aan Trix, de Tyrannosaurus Rex, is sowieso de moeite waard.

Doe musea

Museum Boerhaave in Leiden

We blijven nog even in Leiden voor Museum Boerhaave. Dit kleine, maar charmant opgezette museum herbergt een replica van het anatomisch theater van toen het nog een academisch ziekenhuis was. Met een spektaculaire projectieshow kunnen kinderen zich verwonderen over de wonderen van de medische wereld. Daarnaast zijn er allerlei leuke en interessante proefjes te doen en is er een waterspeeltuin op het binnenplein waar je kinderen zich bij mooi weer kunnen uitleven.

doe musea

Villa Zebra in Rotterdam

Bij Villa Zebra komen kinderen op een speelse manier in aanraking met hedendaagse beeldende kunst. Dit unieke kindermuseum voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar vind je in Rotterdam. Villa Zebra stimuleert de verbeelding, creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen door middel van workshops en educatief materiaal. Dit alles op basis van hun eigen Villasofie!

Villa Zebra

Het Speelgoedmuseum in Deventer

Een museum dat leuk is voor jong én oud is het Speelgoedmuseum in Deventer. Kinderen kunnen er van alles doen zoals bouwen met Lego, spelen op de poppenzolder, de modeltreinbaan ontdekken en nog veel meer. Voor ouderen is het museum leuk omdat ze allemaal speelgoed uit hun eigen jeugd terugzien. Neem opa en oma dus zeker mee naar dit leuke museum!

Doe musea

Het Archeon in Alphen aan den Rijn

Thema museum het Archeon is al jaren een begrip als het gaat om doe musea. Dit openlucht museum neemt je mee terug in de tijd van de Jagers en Verzamelaars, de Middeleeuwen en de tijd van de Romeinen. Kinderen mogen van alles doen en ervaren zoals kaarsen en armbanden maken. Er zijn door de dag heen verschillende shows en je kan er zelfs blijven slapen!

doe musea

Discovery Museum in Kerkrade

Is jouw kind helemaal in de ban van wetenschap en techniek? Dan is het Discovery Museum in het Limburgse Kerkrade zeker een aanrader! Het museum daagt jong en oud uit om te ontdekken, verkennen en ervaren. Iedereen die nieuwsgierig is is hier van harte welkom! Dus zit jouw kind altijd vol vragen? Dan zit hij of zij bij dit doe museum zeker goed.

Doe musea

Is het mooi weer en steken de kinderen liever buiten de handen uit de mouwen? Eerder schreven wij een blog over de leukste openlucht musea van Nederland. Je vindt het blog hier voor nóg meer inspiratie. Leuk voor in de meivakantie of voor tijdens de zomervakantie!


Foto’s: OpstapmetLisa, Geofort, Archeon en Discovery Museum

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox