De leukste spelletjes voor het hele gezin

Geschreven op 8 december 2023
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
spelletjes spelen uitgelicht canva

Samen spelletjes doen is nog nooit zo populair geweest! De keuze is ook echt reuze! We laten in dit blog de leukste spelletjes de revue passeren om je te inspireren voor een heleboel gezellige avondjes.

De leukste kaartspellen

Spelletjes kaarten Canva

Een bordspel is heel leuk, maar duurt vaak best lang. Kaartspellen duren wat minder lang en zijn snel onder de knie te krijgen. Klassieke kaartspellen zoals Pesten, Hartenjagen en Klaverjassen zijn altijd leuk, maar er zijn nog veel meer leuke kaartspellen! Uno is een geweldig leuk spel waarbij je elkaar flink dwars kan zitten. Er is een junior variant zodat ook kleinere kinderen mee kunnen doen. Skip-Bo is zeker een aanrader voor competitief aangelegde families. Voor Set moet je echt je hersenen gebruiken en komt met grote regelmaat bij ons op tafel. Een kaartspel kan gemakkelijk vlak na het eten, even tussendoor of voor het slapengaan en dat maakt ze ideaal.

De leukste dobbelspellen

Spelletjes canva

Wat voor kaartspellen geldt, geldt eigenlijk ook voor dobbelspellen. Die duren niet te lang en zijn gemakkelijk te snappen. Yahtzee is natuurlijk altijd goed, maar er zijn tegenwoordig nog veel meer leuke dobbelspellen voor het hele gezin. Thuis zijn wij fan van het spel Qwixx. Je moet wel een beetje geluk hebben, maar je moet ook tactisch zijn. Bij het spel zitten twee scoreblokken die je kan nabestellen, maar er zijn veel meer soorten scoreblokken voor dit spel in omloop die het spel iedere keer weer anders maken. Superleuk! En heel snel. Clever is een spel dat lijkt op Qwixx, maar toch weer anders is. Dit spel is zelfs nog tactischer dan Qwixx. Leuk om met wat oudere kinderen te spelen. En het spel Keer op Keer is zwaar verslavend als je het eenmaal door hebt. Tip: bekijk altijd even de YouTube speluitleg. Vaak is dat veel makkelijker dan de uitleg uit een boekje.

Kleinere bordspellen

Sommige spelletjes staan erom bekend dat ze lang duren, maar er zijn ook bordspellen die veel korter duren. Een leuk voorbeeld hiervan is het spel Vlotte Geesten. Weer zo’n favoriet bij ons thuis! Andere relatief korte spellen zijn Regenwormen, Halli Galli, Pim Pam Pet en Jenga. Van de eerste twee zijn trouwens ook junior versies waardoor ze te spelen zijn met jongere kinderen. Ra Ra wie ben ik is een superleuk spel voor het hele gezin. Heel goed voor jonge kinderen omdat die de juiste vragen moeten stellen om achter hun identiteit te komen.

Grote bordspellen

spelletjes canva

Iedereen kent Monopoly en iedereen weet dat je daar heel lang mee bezig kan zijn. Echt zo’n spel voor een regenachtige zondag. Je hebt ontzettend veel varianten van dit spel, zoals een Harry Potter of Game of Thrones versie. Leuk voor de liefhebbers! Nog een aanrader is Levensweg. Die duurt een stuk korter. Leuk daarbij is dat de nieuwere versie geen papiergeld meer heeft maar een pinapparaatje. Bij Ticket to Ride stap je op de trein om de hele wereld rond te trekken. Kolonisten van Catan is jarenlang ieder weekend op tafel gekomen om met vrienden te spelen. Zeker leuk om te doen met wat oudere kinderen. Nog zo’n leuk spel dat nooit verveeld is Carcassonne. Hier moet je echt tactisch spelen om te kunnen winnen en met alle uitbreidingen erbij is dit echt een avondvullend spel. Een spel waar wij altijd helemaal dubbel om liggen is Party & Co. Van dit spel zijn ook meerdere varianten en de een is nog maffer dan de ander. Party & Co Extreme is bij ons echt een knaller. Daarnaast hangen we ook graag de detective uit met het spel Cluedo.

Klassieke spellen

De échte klassieke bordspellen zijn natuurlijk niet meer weg te denken uit de spelletjeskast. Denk hierbij aan Mens-Erger-Je-Niet, Ganzenbord, het Keezenspel, Stratego en dammen of schaken. Rummikub en Scrabble mogen wat ons betreft ook de titel “klassieker” krijgen, want iedereen kent ze en heeft ze wel ergens liggen. Haal die weer eens tevoorschijn op oudjaarsavond!

Doe-spellen

Spelletjes gezin twister

Je moet er misschien als volwassene even zin voor maken, maar als je eenmaal bezig bent met een echt doe-spel, dan is het vaak wel hilarisch. Een voorbeeld is natuurlijk het alom bekende Sjoelen. Dit spel blijft leuk, zeker op speciale avonden zoals kerstavond en oudjaarsavond. En vergeet zeker Twister niet in dit rijtje. Echt heel grappig, al die armen en benen in de knoop. Met het spel Trap er Niet In moet je geblinddoekt de drollen zien te ontwijken. Kinderen vinden dit bij voorbaat al leuk omdat het om poep gaat. Speak Out is leuk omdat je met een speciaal gebit in verschillende opdrachten moet doen die andere moeten raden. Dat is echt een uitdaging en is gegarandeerd supergrappig. Met Pie Face kan het een kliederboel worden, dus houd daar van tevoren rekening mee. Dit spel draait puur om geluk. Heb je dat niet, dan eindig je met een hand slagroom in je gezicht.

Denkspellen

Spelletjes

Daag je jezelf en je gezin graag uit? Dan zijn de denkspellen van Smartgames zeker een aanrader! Er zijn al breinbrekers voor kinderen vanaf 3 jaar en stimuleren je om anders te denken. Ze zijn leuk en uitdagend voor het hele gezin en, heel handig, prima te doen in je eentje! Handig voor wanneer jij geen zin hebt in een spelletje en je kind wel. Voorbeelden van denkspellen zijn: de IQ Puzzler Pro, Jaak en de Bonenstaak, Temple Trap, Road Block en Quadrillion. Maar ook de oude vertrouwde Rubix kubus hoort in dit rijtje thuis.

Gespreksstarters

Tot slot nemen we nog de gespreksstarters met je door. Deze spellen zijn ideaal voor gezinnen die het druk hebben en er niet altijd aan toe komen om eens echt te vragen wat er in elkaar omgaat. Je hebt heel veel verschillende soorten gespreksstarters. Voorbeelden hiervan zijn de zogeheten Kletspotten, de Vraag maar Raak potten en de pakjes Vertellis kaarten en Open Up openhartig kaarten. Je hebt ze voor het hele gezin maar ook voor alleen jou en je partner. Deze kaartjes zijn gegarandeerd een succes, want je zal merken dat zelfs de stugste puber er enthousiast van wordt!

Nog veel meer spellen

Kijk eens rond op de website van Jumbo bordspellen en laat je verrassen door spellen die je nog helemaal niet kent. Want spellen zijn de perfecte formule voor het creëren van onvergetelijke momenten met vrienden of je gezin. Bereid je voor op avonturen, strategische wendingen en vooral veel gelach tijdens je reis door de speelse en verbindende wereld van Jumbo. Laat het spel beginnen!


Credits foto’s: Canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox