Tips voor de kerstvakantie

Geschreven op 7 december 2021
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

De kerstvakantie staat alweer voor de deur! De feestdagen vallen dit jaar niet echt gunstig, maar de kerstvakantie is ook dit jaar gewoon weer twee weken. Voor wie kinderen heeft tenminste. Wij hebben tips voor je om leuke dingen te doen tijdens de kerstvakantie!

Bezoek een kerstmarkt

Een kerstmarkt bezoeken tijdens de kerstvakantie is sfeerverhogend en heel leuk om te doen. Zeker met kinderen! Mooie kerstversieringen uitzoeken, lekkere hapjes en drankjes proeven en soms worden er ook nog leuke dingen voor kinderen georganiseerd. Maar ook dit jaar hebben we te maken met Corona. Helaas zijn daarom veel kerstmarkten afgelast en doorgeschoven naar 2022. Maar er zijn er gelukkig nog een paar die wél gewoon doorgaan. Wij hebben een overzicht gemaakt van de kerstmarkten van dit jaar. We zullen deze regelmatig updaten, maar bezoek voordat je ergens naartoe gaat ook zeker de website van de kerstmarkt zelf.

kerstvakantie

Lekker schaatsen

Schaatsen is echt wel de ultieme Nederlandse winteractiviteit. Gelukkig zijn er veel plaatsen in Nederland waar je even lekker los kan gaan, zeker rond de kerstperiode. Het CoolEvent in Scheveningen is bijvoorbeeld weer open! Maar ook in Leiden kan je heerlijk (overdekt!) schaatsen dit jaar. Wij hebben nog veel meer leuke schaatsbanen voor je gevonden. Die hebben we eerder verzameld in een blog vol winterpret!

Maak het thuis gezellig

In deze sombere tijden kunnen we allemaal wel wat lichtjes en glitter gebruiken. Breng daarom voor de kerst een bezoek aan een leuke kerstwinkel! Je mag dit jaar echt wel een beetje uitpakken. Laat de kinderen dit jaar de ballen uitzoeken en versier de tuin of je balkon met vrolijke lichtjes. Je zal merken dat je dit niet alleen voor jezelf doet maar ook voor die eenzame buurman of buurvrouw. Ook leuk: neem je kinderen mee naar het tuincentrum. Veel tuincentra hebben tegenwoordig een kerstafdeling. Sommigen lijken wel complete kerstdorpen! Superleuk om eens doorheen te lopen!

kerstvakantie

Ontdek een stad met een speurtocht

Is het aardig weer? Ga er dan lekker op uit! Zie een stad eens op een heel andere manier door een speurtocht te doen. Er zijn zelfs speciale kerstspeurtochten te doen, zoals de Lotje Smartphone Speurtocht. Deze speurtochten zijn speciaal voor kinderen tussen de 6 en de 12 jaar. Je kan ook zonder kersttintje een speurtocht doen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Tour in de Stad, Kinderspeurtocht Oude Stad Amsterdam en van Go-Kids in Breda. Wij hebben al eens eerder een speurtocht gedaan (in Delft) en daar een blog over geschreven. Hierin staan nog meer tips! Inspiratie genoeg dus!

Spannende escape game bij slecht weer

Wil je wel iets aparts en avontuurlijks doen maar is het koud en vies weer? Doe dan een escape game! De nieuwe escape game van Unlock the Bottle is zeker een succes bij de kinderen. Tijdens het Limonade Experiment moeten de kinderen Professor Limostein helpen het geheime recept terug te vinden. Bovendien is er iets helemaal verkeerd gegaan! Kunnen jullie de professor helpen? Wil je een andere leuke escape game spelen, kijk dan even naar dit blog. Hier staan ook escape games in voor volwassenen. Superleuk om te doen tijdens de kerstvakantie!

kerstvakantie

Doe een rustig spelletje

Is een escape game iets teveel van het goede voor je maar speel je wel graag een spelletje? Dan hebben wij ook tips voor je! Zo vindt mijn zoonlief spellen als Exploding Kittens en Throw Throw Burrito helemaal het einde, er zijn ook veel klassieke spelletjes die het altijd goed blijven doen. En het mooie is: een spelletje hoeft niet per se lang te duren en ingewikkeld te zijn. Wij hebben eerder een blog geschreven over leuke en gezellige bordspellen. Ideaal voor tijdens de kerstvakantie, want er is altijd wel een momentje dat je het even niet meer weet te verzinnen.

Bezoek een leuk museum

Leuk en leerzaam: een dagje museum heeft het allemaal in huis. Woon je in de buurt van Den Haag? Ga dan eens Kunstsnacken in het Museumkwartier. Tijdens dit evenement bezoek je drie musea in Den Haag. Het mooie is dat je alle musea maar kort bezoekt. Een echte kunstsnack in plaats van een hele kunstmaaltijd dus. Op die manier is het voor niemand te lang en houd je het gezellig. Mocht je na een museumsnack trek hebben in meer? Dan kan je later altijd nog teruggaan naar dat museum.

tips

Een van de deelnemende musea is bijvoorbeelde De Gevangenpoort. Vanwege de geschiedenis is het misschien beter dit museum met wat oudere kinderen te bezoeken. Is je kind gek op knutselen? Dan is Villa Zebra in Rotterdam ook echt leuk om te bezoeken. En is jouw gezin dol op vreemde voorwerpen en tropische verrassingen? Dan is Ripley’s Believe it or Not! in Amsterdam echt een aanrader. Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan in ons eerder verschenen blog het museumbezoek met het hele gezin.

Trek er lekker op uit

Yes! Het is droog en je ziet zelfs een waterig zonnetje. Warme kleren aan en lekker naar buiten! Want een frisse neus halen is niet alleen iets voor de lente en de zomer. Sterker nog: op het strand loop je in de winter veel prettiger. En een bijkomstig voordeel is dat in de winter je trouwe viervoeter ook mee mag. Onze favoriete strandwandelingen vind je hier. Maar ook bossen zijn in deze periode prachtig. Wij trekken graag de bossen in om die heerlijke geur op te snuiven en lekker de benen los te gooien. Zo gaan we graag naar Clingendael in Den Haag, maar we hebben ook andere favorieten. Die vind je in dit blog. Op zoek naar nog meer tips om te wandelen in de bossen? Kijk dan eens op de website van het Zuid-Hollands Landschap en vraag gratis een wandelroute aan.

kerstvakantie

Wees creatief en ga knutselen!

Jammer, de wolken pakken zich weer samen en het begint te regelen. Hoog tijd om de knutselspullen te pakken! Er staan op internet (met name op Pinterest) honderden knutselideeën voor kerst. Maak bijvoorbeeld eens een kerstkrans van papier of knutsel een mooie kerstkaart voor opa en oma. Kan je geen kerstknutsel meer zien? Dan hebben we ook nog andere knutseltips voor kinderen voor je. Ben je bijna door je knutselspullen heen? Die bestel je gemakkelijk en snel bij onze favoriete online hobbywinkels. Iets bakken in de kerstvakantie is ook leuk! Of het nu kerstkoekjes of kerstmuffins zijn, het is allemaal even leuk en feestelijk.

Tips voor tieners

Kleine kinderen zijn nog best gemakkelijk bezig te houden. Dat wordt een ander verhaal wanneer je tieners in huis hebt. Onze stagiaire Noa heeft allemaal leuke tips voor jouw tiener verzameld. Zo hoeft die zich in elk geval niet te vervelen tijdens de kerstvakantie! Je vindt het blog van Noa hier.

kerstvakantie


Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met een aantal van onze partners. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.