De mooiste dorpen en stadjes van ons land (deel 1)  

Geschreven op 25 januari 2024
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
dorpen en stadjes

Nederland is een prachtig land. Maar doordat we er zelf wonen, zien we dat soms niet. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de mooiste en meest idyllische dorpen en stadjes van Nederland. Wedden dat je die graag wilt bezoeken na het lezen van dit blog?!

dorpen en stadjes

De mooiste dorpen en stadjes in Zeeland 

Wie niet bekend is in Zeeland denkt vooral aan de zee en het strand. En misschien de vele Duitse toeristen die het gebied in de zomer bezoeken. Maar er zijn Zeeuwse dorpen die absoluut de moeite van het bezoeken waard zijn. Het dorp Sint Anna ter Muiden. Dit dorp wordt wel het best bewaarde geheim van West Zeeuws-Vlaanderen genoemd. Er wonen tegenwoordig nog maar 50 inwoners in de kasseienstraatjes. Ook Dreischor is pareltje: dit typisch Zeeuwse ringdorp is zeker de moeite van het bezoeken waard! 

Thorn

De mooiste dorpen en stadjes in Zuid-Limburg 

Valkenburg is met stip mijn meest favoriete plaats in Zuid-Limburg. Geen dorp, maar wel een stad met een dorps karakter. Je kan er heerlijk wandelen, genieten van Limburgse lekkernijen en flaneren op het plein. Elsloo is wel een echt Zuid-Limburgs dorp. In Elsloo wonen al 7000 jaar mensen: dit was namelijk het eerste boerendorp in Nederland. De vruchtbare grond trok veel mensen. Nog steeds is het alsof de tijd er heeft stilgestaan. Thorn staat bekend als het witte stadje vanwege haar witgeschilderde huizen. Het is heerlijk om door de smalle straatjes te slenteren en te genieten op één van de gezellige terrassen.   

dorpen en stadjes

De mooiste dorpen en stadjes van Noord-Brabant 

Noord-Brabant heeft prachtige dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het historische Drimmelen bijvoorbeeld. Dit dorp heeft deels een beschermd dorpsgezicht en ligt vlakbij Nationaal Park de Biesbosch. Ook Willemstad is een prachtig vestingstadje. Dit is de stad van Willem van Oranje die in 1584 werd vermoord in Delft door Balthazar Gerards. Ravenstein hoort wat ons betreft ook in het rijtje thuis van mooiste dorpen. Het dorp werd gesticht in 1360 en heeft een rijke geschiedenis. Veel huizen in het oude centrum hebben prachtige gevels. 

Warmond

De mooiste dorpen en stadjes in Zuid-Holland 

Wie denkt aan het stedelijke Zuid-Holland denkt misschien niet snel aan landelijke dorpen, maar ze zijn er wel! Kijk maar eens naar Warmond. Warmond ligt aan de Kagerplassen, dus water speelt hier een belangrijke rol. Daarnaast staat de dorpskern vol prachtige authentieke huizen en monumentale panden. Brielle werd in 1572 als eerste Hollandse stad gered van de Spaanse bezetter door de Watergeuzen. Het vestingstadje heeft veel historische panden, een gezellige haven en een leuk centrum!  

Marken

De mooiste dorpen en stadjes in Noord-Holland 

Hoorn wordt ook wel de stad van de Gouden Eeuw genoemd. In de binnenstad en bij de haven aan het IJsselmeer voel je de geschiedenis van de VOC, de WIC en de walvisvaarders. Maar ook de mooie verhalen van de Jongens van Bontekoe horen bij dit stadje. De Rijp is een bloeiend dorp geworden door de haringvangst. Het dorp heeft een prachtige dorpskern met authentieke huizen en gezellige horeca. Wist je dat Marken vroeger een eiland was? Het gebied wordt al sinds de 13de eeuw bewoond en heeft daardoor een schat aan prachtige huizen en gebouwen. Dit vissersdorp is echt een must-visit!  

Volgende keer deel 2 van de mooiste dorpen en stadjes van ons land! 


Foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox