De mooiste Nederlandse duinen

Geschreven op 13 augustus 2021
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Duinen

Iedereen die in het westen van het land woont is het ermee eens: de Nederlandse duinen zijn prachtig! Maar wist je dat je niet per se aan de kust hoeft te wonen om in de duinen te kunnen wandelen? Er zijn namelijk nog veel meer plekken in Nederland waar je van de duinen kan genieten zonder aan zee te zijn. Maar de duinen aan zee komt je hier natuurlijk tegen, want die horen zeker in dit rijtje thuis!

Nationaal Park Hollandse Duinen

Duingebied Kijkduin

Het Nationaal Park Hollandse Duinen loopt helemaal van Hoek van Holland tot aan Hillegom en bestaat uit zee, strand en duinen. Maar ook uit strandwallen, strandvlakten, bollenvelden, veenweiden en dorpen! Er is dus genoeg te zien en te beleven langs deze route. En wie weet, misschien kom je wel vossen, reeën of zelfs zeehonden tegen op je tocht. Het gebied is zo’n 450 km² groot, 47 km lang en op sommige punten zelfs 8,5 km breed! Bewandel bijvoorbeeld eens de duinen tussen Kijkduin en Scheveningen en weer terug. Dat is een flinke wandeling, maar zeker goed te doen, ook voor minder geoefende wandelaars.

Meijendel

Monument Waaldorpervlakte

Onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen is het duingebied van Meijendel. Dit gebied strekt zich uit van Scheveningen naar Den Haag en Wassenaar. Het bestaat niet alleen uit duinen maar ook uit uit waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand. Wat Meijendel nóg specialer maakt is de Waalsdorpervlakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier meer dan 250 mensen geëxecuteerd en daardoor is het een van de belangrijkste herdenkingsplaatsen van ons land. De Waaldorpervlakte is bereikbaar via de Oude Waalsdorperweg.

Nationaal Park De Maasduinen

Maasduinen met meer

In Noord-Limburg vind je Nationaal Park De Maasduinen. Dit gebied met duinen is ontstaan door een samenspel van wind, water en de mens en loopt langs de langste rivierduinengordel van Nederland. Het gebied werd al in de prehistorie bewoond en dat zie je terug aan de diverse grafvelden en grafheuvels in de streek. Het Vorstengraf is de grootste grafheuvel in Nederland en is uniek omdat hij nog helemaal intact is. Dat is bijzonder omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog wel wat schade heeft opgelopen. Zowel de witte als de blauwe wandelroute komen langs dit bijzondere graf. Het startpunt is Jachthut Op den Hamer. Grote kans dat je tijdens je wandeling gladde slangen, zandhagedissen of zelfs bevers tegenkomt!

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

loonse en Drunense duinen

Je vindt de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Deze duinen bestaan voornamelijk uit zandstuifgebied maar er je kan er ook struinen over heide en bossen. Je hoeft er niet op de gebaande paden te blijven, je mag lopen waar je maar wilt. Uiteraard zijn er wel wandelroutes om te lopen en je kan er ook heerlijk fietsen en mountainbiken. Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. In de zomer kan de temperatuur tussen dag en nacht wel 40 graden verschillen! Het grootste roofdier van Nederland, de das, komt in dit gebied voor. Jammer genoeg zijn deze dieren erg verlegen en zal je ze niet snel tegenkomen. Maar dat je heerlijk kan vertoeven in deze duinen is zeker!

De Kennemerduinen

Kennemerplas Oosterplas

Ook in Noord-Holland zijn duinen te vinden waar je heerlijk kan wandelen en (sportief) kan fietsen. De Kennemerduinen zijn onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een woest landschap met een oude, hoge duinzoom. Het hoogste punt is de Brederodeberg (45 meter hoog) bij Santpoort. Dit is vlakbij het prachtige landgoed Duin en Kruidberg. Er zijn in het gebied diverse duinmeertjes, zoals ’t Wed en de Oosterplas. Hier mag ook heerlijk in gezwommen worden op een warme dag. Let op: honden zijn er, vanwege alle dieren, niet toegestaan.


Credits foto’s: Canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.