De theesommelier

Geschreven op 1 februari 2022
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
theesommelier

We weten allemaal wel wat een sommelier is. Vaak kom je deze mensen tegen bij de wat betere restaurants. Een wijnsommelier weet alles over wijnen en kan deze perfect combineren met bepaalde gerechten. Maar wist je dat dit bij thee ook zo werkt? Iemand die alles weet over thee is een theesommelier. Wij hebben er een aantal voor je gevonden die jouw liefhebberij naar een nóg hoger niveau kunnen tillen!

De kunst van thee

In sommige, meestal Aziatische landen, is het zetten van thee verheven tot een heuse kunst. Theezetten is daar echt een hele gebeurtenis, niet iets dat je even snel tussendoor doet. Maar ook het proeven van thee is daar een zeer serieuse aangelegenheid. Daar kunnen wij in Nederland nog wel wat van leren! Gelukkig zijn er hier ook steeds vaker echte theefijnproevers te vinden die graag hun ambacht aan jou door willen geven. Een theesommelier kan je zelfs vertellen welk eten er het beste bij welke thee past!

theesommelier

Santhee

Karin Kamman van Santhee is een gecertificeerde theesommelier. Op haar website vind je veel informatie over het onderwerp maar het is natuurlijk veel leuker om zelf aan de slag te gaan. Zo geeft Karin opleidingen, workshops en proeverijen. Naast verschillende blogs kan je ook tips op haar website vinden om het beste kopje thee te zetten.

Mariëlla Erkens

Theesommelier Marriëlla Erkens is in 2013/2014 zelfs kampioen geworden in haar vak! Zij weet als geen ander welke thee bij welk gerecht past. Sinds kort (of eigenlijk sinds de eerste Corona uitbraak) heeft zij ook een online cursus die je in alle comfort thuis kan volgen. Daarnaast geeft zij een driedaagse theecursus en heeft zij een boek geschreven over het onderwerp.

Theesommelier

Be Your Tea

Theesommelier Jozefien van Be Your Tea gaat ook echt op bezoek bij de theeboeren en de producenten van thee in de landen waar het vandaan komt. Zij selecteert theeën, proeft en benoemd bepaalde theesoorten, suggereert thee bij gerechten, geeft uitleg over de thee en adviseert de juiste materialen om de mooie smaken uit de thee te halen.

Wil je zelf aan de slag?

Heb je de ambitie om zelf aan de slag te gaan als theesommelier? Dat kan! Er zijn verschillende opleidingen die van jou een gediplomeerd theesommelier kunnen maken. Zo kan je een opleiding volgen bij de Itcacademy, via de SVH of het ROC. Daarnaast zijn er ook nog wat thuiscursussen te volgen waarmee je je eigen tijd kan indelen.

Theesommelier


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox