Een dagje uit op het water, varen in de Biesbosch

Geschreven op 31 augustus 2021
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Ester
Ester
varen in de Biesbosch

In Nederland is heel veel water te vinden. Natuurlijk de Noordzee, maar ook tal van rivieren, meren, plassen en vennen. Je kan dan ook tal van watersporten beoefenen in Nederland zoals (wind)surfen, zeilen, kanoën, suppen, duiken en zwemmen. Maar ook voor de minder sportieve mensen onder ons, is er genoeg te beleven op het water. Bijvoorbeeld een tripje in een sloep. In ons blog Een sloep huren en lekker het water op gaven we je al tips over verschillende locaties waar je een sloep kan huren.

Onlangs heeft onze blogster Ester een uitstapje gehad op het water, met een sloep van Bootje Gezond in de Biesbosch. In dit blog vertelt zij hoe ze zich deze dag heeft vermaakt.

Verlaat verjaardagscadeau

Vlak voor de eerste Coronalockdown werd mijn moeder 65. Als cadeau gaven we haar een vaartrip; gezellig met de hele familie varen in de Biesbosch. Maar helaas werd kort daarna de lockdown van kracht en moesten mensen uit verschillende huishoudens afstand van elkaar houden. Een lastig verhaal als je met 3 gezinnen op een boot wilt. Maar gelukkig zijn de regels inmiddels versoepeld en hebben we afgelopen augustus haar verjaardagscadeau alsnog kunnen organiseren.

Nationaalpark de Biesbosch

Nationaalpark De Biesbosch

De Biesbosch is een nationaalpark op de grens van Zuid-Holland en Brabant en staat bekend als zoetwatergetijdengebied en bestaat uit een doolhof van rivieren, eilandjes en kreken. Het gebied is beschermt en niet overal toegankelijk, maar er is nog voldoende openbaar om goed te kunnen recreëren. De elektrische sloep die wij voor ons uitje huurde lag voor ons klaar bij Restaurant Fort Lunet in Raamsdonksveer. We hadden de sloep vanaf 13:30 gereserveerd en hadden deze tot 18:00 tot onze beschikking. Dus op naar Raamsdonkveer met een koelbox en picknickmand vol lekkers, zwemkleding mee voor de kinderen en iedereen verzamelen bij Fort Lunet.

sloep van bootjegezond.com

Er op uit met de sloep

Daar aangekomen werden we gastvrij verwelkomt en kregen we uitleg over de werking van de sloep en een vaarkaart waarop we vooraf al keken welke route ons het leukst leek. Op een half uurtje varen bleek een zwemgebied te zijn met verschillende eilandjes, strandje en aanlegplaatsen. De kinderen wilden heel graag zwemmen dus leek ons dat een prima bestemming.

En inderdaad, eerst even de ‘grote vaart’ op, wat best spannend is met een kleine sloep die 5 km per uur vaart en dan tussen van die hele grote binnenvaartschepen door. Maar daarna het Biesboschgebied in om even aan te leggen en te genieten van het water.

We bleken niet alleen te zijn. In deze regio was het de laatste week van de zomervakantie en ook nog eens naar verwachting de laatste zonnige dag. Dus het was flink druk op het water. Gelukkig vonden we nog wel een plek om aan te leggen aan een strandje en werden we vriendelijk geholpen door meer ervaren vaarders met het aanleggen.

recreëren op het water

Even ontspannen op het water

Dus, de hapjes en drankjes konden op tafel, de muziek kon aan en de kinderen sprongen al snel in het water. Het geeft een soort van campinggevoel hoe je daar met elkaar op de boot zit te kletsen en borrelen met het zonnetje op bol en andere waterrecreanten om je heen. Je bent er echt even uit en hebt ook direct een vakantiegevoel.

varen tussen de eilanden in de Biesbosch

Een afwisselende vaartocht

Na een tijdje te hebben gedobberd besloten we nog een stuk door het eilandengebied te varen. Hier moesten we wel goed opletten, want bepaalde delen zijn afgesloten en langs de rand is het soms erg ondiep. Dat hebben we ook zelf ervaren toen we op een gegeven moment vast kwamen te liggen. Gelukkig bleek mijn broer een koelbloedige kapitein te zijn en waren we na wat vooruit en achteruit varen weer los en konden we onze tocht voortzetten. Na de eilandentour, moesten we de vaart weer oversteken om de tocht terug naar de ligplaats te maken.

Aangekomen bij Fort Lunet stond het personeel ons al op te wachten om ons te helpen aan te meren aan de steiger. Ze informeerde ook vol interesse naar onze middag en of alles goed was gegaan en leuk was geweest.

Het was zeker een leuke middag en voor mijn moeder een leuk verjaardagscadeau met haar familieleden om haar heen in een ontspannen en gezellige setting. Zeker voor herhaling vatbaar.

een dagje sloep varen als verjaardagscadeau

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen vanuit een eigen ervaring van een van onze blogsters. Wil jij op de hoogte blijven van de verschillende uitjes waarover wij onze ervaringen delen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram.