Fietsen en wandelen in Groningen

Geschreven op 30 juni 2020
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Marian van Dijk
Marian van Dijk
Fietsen en wandelen in Groningen uitgelicht

‘Er gaat niets boven Groningen’! is een bekende slogan, en onze gastblogger Marian is het daar helemaal mee eens! Ook dit jaar zullen zij en haar gezin gaan genieten van deze heerlijke provincie. En misschien is de provincie Groningen ook wel wat voor jou deze zomer. Er is gigantisch veel te doen dus de kans is zeker aanwezig dat je hierna een vakantie in Groningen boekt! Zo kan je er prima fietsen en wandelen!

Nationaal Park Lauwersmeer

Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig wandelgebied. Neem een rugtas vol lekkers mee en een zakje om je afval ook weer mee terug te kunnen nemen. Hang een verrekijker om de nek van jezelf of je kind en ga op pad in het Lauwersmeer! Op de site van Staatsbosbeheer vind je routes van verschillende lengtes. Je zal niet verdwalen want de routes zijn duidelijk aangegeven in het gebied zelf. Wanneer je niet zo’n wandelaar bent, boek dan een rondvaart bij Rondvaartbedrijf Lauwersmeer. Of geniet in de jachthaven van het komen en gaan van de boten.
Daarna door naar de visafslag Lauwersoog, een kijkje nemen daar is onvergetelijk! Ook gaat vanaf Lauwersoog de passagiersboot naar Schiermonnikoog. Dan pik je meteen een prachtig stukje Friesland mee.   

Niehove

In Niehove vind je een heel bijzonder restaurant . Bij restaurant café Eisseshof kan je namelijk heerlijk biologisch Indonesisch eten. Lunch, diner, een drankje met een vegan taartje, alles is mogelijk! Het terras is nu Corona-proof ingericht en in de prachtige tuin is ook mogelijkheid om te zitten. Ben je in een straal van 50 km van Niehove? Stel die navigatie in op Eisseshof en genieten maar! En als je er toch bent: dit dorp is een goed bewaard wierdedorp. Een wierdedorp is een vluchtplaats bij opkomend water. In de kerk van Niehove is het bezoekerscentrum gevestigd, het is handig om die eerst te bezoeken om vervolgens een rondje dorp te wandelen. Dan weet je zeker dat je geen enkel stukje geschiedenis over het hoofd ziet. Het bovenaanzicht van het dorp is fascinerend trouwens. Na de wandeling kan je direct weer terug naar de Eisseshof.

Groningen-stad

Groningen centrum

Groningen-stad is fantastisch door de musea, de Grote Markt bij de Martinitoren, de Vismarkt, een geweldige hoeveelheid winkels en diversiteit in het winkelaanbod en heel veel keuze qua hotels, restaurants en terrassen. Zie mijn blog over Groningen voor de tips in de stad. Vergeet niet om Egbert Modderman zijn kunstwerken te aanschouwen in de Martinikerk en een cocktail te drinken bij The Stockroom!

Wadlopen

Eens in je leven moet je gaan wadlopen! Mijn vader gaat keihard lachen als hij dit leest. Ik heb het nog nooit gedaan! Papa, deze zomer, ik beloof het! Tip: trek oude schoenen aan of koop/huur schoenen in Pieterburen. Mijn familie heeft het een keer gedaan – ja, zonder mij dus: sjaakafhaak- en heeft héél veel pret gehad! Stoere foto’s van trotse mensen aan de overkant. Wanneer wadlopen jou (ook) wat lijkt: ga dan het wonder der natuur aanschouwen in het Groninger kustgebied. De kwelders, de uitzichten, de eilanden in de verte…

Pieterburen

Zeehond

In het Zeehondencentrum Pieterburen worden het hele jaar door zeehonden opgevangen die ziek of gewond zijn geraakt. Het verblijf is gericht op herstel en terugkeer naar de zee. Daarom is het iedere keer een verrassing welke zeehonden je treft. Er zijn diverse soorten bassins, het centrum is overdekt maar er zijn ook buiten bassins. Mijn persoonlijke mening is dat het vooral heel leerzaam en leuk is voor kinderen van de basisschoolleeftijd en hun begeleiders. Mijn ouders nemen vaak de kleinkinderen mee naar het centrum en als het aan mijn neefjes en nichtjes ligt willen ze iedere logeerpartij weer naar de zeehonden! Plat op je buik op een kussen door een raampje kijken naar zwemmende zeehonden, hoe tof is dat?! Als je nog meer wilt beleven in Pieterburen check dan de site. Je kan bijvoorbeeld het eerste stuk van het Pieterpad wandelen!

Fietsen en wandelen in Groningen

Er is een kerkenpad, speciaal ter gelegenheid van het 50 jaar bestaan van de oud-Groninger kerken zijn er twee nieuwe routes ontwikkeld langs alle kerken. In alle kerken liggen de fietsroutekaarten, het is ook mogelijk om het via routeyou.com te fietsen. Het Pieterpad loopt zoals eerder genoemd ook door een groot gedeelte van provincie Groningen, een paar stukjes lopen is heel leuk en de route is goed verzorgd met regelmatig fijne rustplekken. Ga bijvoorbeeld naar de koffie- en theeschenkerij “in de Malle Molen” in Mensingeweer. Een stuk Pieterpad fietsen kan uiteraard ook, dat gaat een stuk sneller!

Pelgrimsroutes

Wandelen

Ook zijn er Pelgrimsroutes, elke etappe van ongeveer 21 km heeft zijn eigen webpagina en leidt van camping naar camping. De ideale wandelvakantie. Zonder de campings aan te doen is zo’n route lopen uiteraard ook zeer geschikt voor een dagje wandelen. Wanneer je een fiets- of wandelvakantie overweegt en alles is al volgeboekt: word dan lid van ‘vrienden op de fiets’ en overnacht op de mooiste plekjes in Groningen! Dat kan als individu, maar ook als gezin of met z’n tweeën. Het is niet provinciegebonden, vrienden op de fiets zit door heel Nederland dus dat is sowieso iets om te onthouden.  

Zoutkamp

Dit dorp moet je zeker gaan bezoeken, het zicht vanaf de haven is zo on-Hollands mooi… De gekleurde gevels die je van verre ziet, de viskar met niet te versmaden kibbeling, het visserijmuseum.. En koop ergens een stuk gedroogde vis, dat is een typische lekkernij uit Zoutkamp. Zoutkamp heeft een leuke camping met diverse accommodaties: camping de Rousant. Dit is een fijne uitvalsbasis voor je vakantie in Groningen.

Oude Pekela

Camping ZomersBuiten in Oude Pekela is een fijne uitvalsbasis voor het ontdekken van Zuid- en Oost Groningen en van daaruit is Eemshaven ook maar drie kwartier rijden. Dat is zo goed als niets vergeleken met een reis naar Frankrijk. En vanuit hier is het bezoeken van een Duitse stad ook een goede mogelijkheid.

Borkum, Duitsland

Groningen Centraal

Vanaf Groningen centraal station gaat er een speciale trein naar Eemshaven, onderweg genieten van het prachtige landschap en na aankomst in Eemshaven neem je vanaf daar de boot naar Borkum. Dit is ge-wel-dig! Vanaf Borkum ga je met een treintje verder naar het strand. Het is een prachtig breed strand met een fantastische boulevard: het ultieme vakantiegevoel. Zwemmen, zonnen en genieten! Aan één dag heb je waarschijnlijk niet genoeg: een vuurtoren om te beklimmen, winkels om te shoppen, een huifkartocht, een huurfiets, kitesurfen… verzin het maar en het is mogelijk! Naar mijn weten is het (nog) niet mogelijk om te pinnen dus neem old school contant geld mee naar Borkum.

Last but not least

De keuze is groot in provincie Groningen, ik tip ook nog: museum het Hoogeland in Warffum: een aanrader voor alle generaties. Restaurant ‘De Jongens uit de buurt’ in Winsum en de daaraan grenzende botenverhuur. Klimcentrum Bjoeks in Groningen stad, de dorpen Boertange, Westerwolde en Winschoten. En de vele exposities van kunstenaars die in provincie Groningen gaan wonen vanwege het prachtige licht. Bewonder bijvoorbeeld het werk van Marleen Bakker uit Sauwerd. Een workshop volgen bij haar is ook een leuke vakantie invulling. Aan kunst en cultuur in Groningen geen gebrek!

Wil je meer informatie? Klik dan hier voor tips voor vakantie in eigen land. En wil je meer fiets en wandeltips? Kijk dan hier.