Fietsen en wandelen in Noord-Brabant

Geschreven op 21 juli 2020
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Fietsen in Noord Brabant

Noord-Brabant heeft maar liefst 4 Nationaal Parken om wandelend en fietsend te ontdekken! Omdat het relatief vlak is, hoef je ook niet zo hard te trappen. Ideaal dus om lekker te fietsen en te wandelen. Maar Noord-Brabant kent natuurlijk ook gezellige steden waar je je activiteit kan combineren met een lekker hapje en een drankje.

Wandelen in Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft de wandelaar veel te bieden. Een afwisselende natuur, bijzondere locaties en leuke steden.

Wandelen vlakbij Breda

Wandelen man en vrouw NB

Het Mastbos nabij Breda is een echte aanrader voor mensen die even de drukte van de stad willen ontvluchten maar toch niet te ver van het stadse leven willen zijn. Hier wandel je tussen de eeuwenoude bomen, krijg je een stukje historie mee en krijg je unieke dieren te zien zoals de ijsvogelvlinder en de heidelibelle. Bewandel bijvoorbeeld het boswachterspad van 7 km.  De Snuffelroute Mastbos is een wandeling van 4 km speciaal voor honden en hun baasjes. Als extraatje is er ook een leuke hondenpoel waar je trouwe viervoeter lekker kan zwemmen. Wandelen in de Baronie is ook echt heerlijk. De wandelroute Alphense Bergen bij Chaam is ook een leuke route van 5,5 km.

Wandelen in de Biesbosch

Het moerasachtige gebied van de Biesbosch Een leuke wandeling van 10 km in de Biesbosch is deze wandeling bij Werkendam. De wandelroute van Het Rondje Biesbosch van net iets minder dan 10 km is ook leuk om te doen. Ook met kinderen is het leuk om de Biesbosch te verkennen. Na afloop van een korte wandeling met de kids is het helemaal leuk om een Bevertocht te doen per boot! Er is in de Biesbosch trouwens sowieso heel veel te doen voor kinderen. Kijk voor de tips hier. Voor meer wandelingen in de Biesbosch kan je kijken op de website van het gebied zelf.

Wandelen op de Loonse en Drunense Duinen

Noord Brabant

Het gebied van de Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd en is het grootste levende stuifzandgebied van West-Europa. Een mooie wandeling daar is de 11 km lange wandeling die je hier vindt. Een andere mooie route van 13 km is die van de ANWB. Deze route brengt je in en rond Giesbergen en is heel afwisselend. Een kortere wandelroute (van 4,5 km) is de Wandelroute Historisch Plantloon. Een andere leuke wandelroute van 5,5 km is de Wandelroute Roestelberg.

Fietsen in Noord-Brabant

Ook fietsen is prima te doen in Noord-Brabant. Zoals eerder gezegd is Noord-Brabant relatief vlak en dus hoef je niet bang te zijn voor heuveltje op en heuveltje af. Een leuke fietsroute om Noord-Brabant te ontdekken is de Beemdenroute van 30 km. Een route van 46 km die door het mooie Brabantse heidegebied gaat is de Someren-Heideroute. Deze is vooral aan het einde van de zomer (augustus/september) erg mooi want dan staat de heide vol in bloei!

Fietsen door kleine plaatsjes

Fietsen met ondergaande zon

Ben je dol op cultuur en historie? Dan is de route in de Bommelerwaard van 79 km erg leuk. Je komt dan door verschillende vestigingsstadjes en langs verschillende kastelen. Kan je geen genoeg krijgen van mooie kastelen? Dan is de Kastelenroute Woudrichem echt wat voor jou! Met zijn 34 km niet de langste route, dus je hebt genoeg tijd om alles te bekijken. Een andere leuke route van 49 km is die van het Rondje Drunen. Hier worden natuur en stedelijk gebied afgewisseld met elkaar.

Fietsen door mooie natuur

Een leuke fietsroute dwars door Nationaal Park De Biesbosch is deze route van bijna 27 km. Echt een route om niet over te slaan is de 39 km lange fietsroute door de Loonse en Drunense Duinen. We zagen al eerder dat er rond Breda veel natuur te vinden is. Ook daar is een leuke fietsroute, namelijk de fietsroute door de Baronie van Breda. De fietsroute van Oud Buisse Heide is maar 27 km lang maar wel echt de moeite waard. Zo kom je langs bossen, heide-en akkervelden.

Wil je meer tips over fietsen en wandelen in Nederland? Kijk dan zeker even naar deze link want daar vind je nog veel meer tips!