Fine dining uit eigen tuin bij biologisch restaurant De Dyck
Wij waren onlangs uitgenodigd voor een lunch bij Restaurant De Dyck in Woubrugge. Een prachtig restaurant op een unieke locatie. Maar nog meer bijzonder is hun concept; fine dining met producten uit eigen (moes)tuin. Wij kregen een rondleiding van chef Martijn en eigenaar Reinier over het land, in de kas en bij de voorraad-, koel- en fermentatieruimtes. Om daarna te genieten van de kunsten van Martijn en zijn team. Ik neem je in dit blog graag mee in ons bezoek.
Een bezoek aan De Dyck
Voor de Corona lockdown had ik Restaurant de Dyck al op mijn lijstje staan om te bezoeken. Het concept van eten uit de eigen moestuin sprak mij erg aan. Helaas is het er toen niet van gekomen. Je kan je dus voorstellen dat ik erg enthousiast was toen ik de uitnodiging om te komen lunchen ontving. Bij het maken van de reservering werd mij gevraagd of we een half uur eerder wilden komen, zodat we een rondleiding door de moestuin konden krijgen. Erg leuk!
De start van restaurant De Dyck
Bij aankomst werden wij gastvrij verwelkomd door maître Danny, eigenaar Reinier en Chef Martijn. Martijn en Reinier namens ons mee naar de moestuin. Daar vertelden beiden enthousiast over hun werk en hun missie volledig zelfvoorzienend te zijn in de ingrediënten die ze gebruiken voor de gerechten in het restaurant. Reinier blijkt boer te zijn die al heel zijn leven gewassen verbouwd. In 2012 is hij naast zijn agrarische bedrijf gestart met zijn horeca activiteiten. In de jaren daarna ontwikkelde hij stap voor stap zijn passie om zijn agrarische achtergrond verder in het restaurant te brengen en tegelijkertijd het totale bedrijf steeds verder te verduurzamen.
De samenwerking tussen Reinier en Martijn
Chef Martijn sloot zich in 2020 aan bij De Dyck, nadat hij hier eerder al had gewerkt. In de tussenliggende jaren heeft hij veel ervaring opgedaan in fine dining en sterrenrestaurants. En toen begon de Corona crisis. Dit was een flinke tegenslag. Maar de mannen gingen niet bij de pakken neerzitten, maar grepen dit moment aan om hun ambities verder te ontwikkelen.
Zo werd de moestuin verder uitgebouwd, gingen ze voor de producten die ze nog niet zelf verbouwden op zoek naar lokale leveranciers en maakten ze zich, met behulp van het team, de fermentatietechniek eigen. Hierdoor kunnen ze niet alleen in het groeiseizoen koken met hun eigen producten, maar ook in de winter. De gerechten die Martijn met zijn team bereidt zijn hoofdzakelijk vegetarisch. Ze zetten enkel vlees of vis in als het naar hun mening echt iets toevoegt. Dit maakt mij ondertussen erg nieuwsgiering naar het menu dat op ons staat te wachten.
Van de moestuin naar de kassen, varkens en fermentatieruimtes
Terwijl Martijn en Reinier vol enthousiasme hun verhaal vertellen, leiden ze ons door de moestuin, waar inmiddels al meer dan 100 verschillende soorten gewassen te vinden zijn. Martijn laat ons ook af en toe iets uit de tuin proeven, waaronder het blad van de cassisbes. We namen een kijkje in de kas waar verschillende slasoorten verbouwd worden, een kas waar net rijen vol tomatenplanten waren gepoot en gingen we even gedag zeggen tegen de varkentjes. Vervolgens kregen we nog uitleg over het fermenteren van producten zodat deze het hele jaar door te gebruiken zijn en De Dyck uiteindelijk ook in de winter zelfvoorzienend wil zijn in hun producten.
We eindigden de rondleiding in het hoofdpand, waar niet alleen het restaurant in gebouwd is, maar ook 2 vergaderruimtes en een feestzaal. En alles ziet er prachtig en stijlvol uit.
Eenmaal aan tafel, bleek het dat we zo in het enthousiasme en de passievolle verhalen van Martijn en Reinier zijn meegegaan, dat het al 13:00 uur was! De rondleiding heeft niet een half uurtje geduurd, maar anderhalf uur. Zo aanstekelijk was het verhaal van de mannen.
Aan tafel
Maar nu mochten we gaan genieten van de kookkunsten van Martijn en zijn team. We gingen van start met een aantal kunstzinnige en lekkere amuses en heerlijk brood, met Groene Hart boter en bijzonder lekkere gerookte geitenboter. Daarna werden wij gang na gang verrast met gerechten die er allemaal als kleine kunstwerken uitzagen en ook allemaal een hele bijzondere smaak hadden door de combinatie van verse, én gefermenteerde groenten. Hierdoor mis je de toevoeging van vlees of vis totaal niet in het gerecht.
Het menu
Het menu, dat overigens iedere 2 maanden wisselt omdat ze zich in de keuken laten leiden door de producten die het land ze geeft, bestond onder andere uit: frisse aardappel met hooi, augurk en citroentijm, prei met aardbei, rammenas en cipresolie, asperge met lievevrouwebedstro en citroenbasilicum en een pruikzwam met koji, meiraap en braam. En als klap op de vuurpijl serveerde Martijn ons toch nog een stukje vlees: de bbq Berkshire met cassisbes, oesterzwam en habanero. Dit vlees kwam een van hun eigen varkentjes en smaakte echt heerlijk!
Onze lunch werd afgerond met maar liefst 2 nagerechten en heerlijke friandises voor bij de koffie. Gelukkig had ik al rekening gehouden met een uitgebreide lunch, waardoor ik een lichte avondmaaltijd in de planning had staan ;-).
Ons bezoek aan Restaurant de Dyck heeft ons heel erg verrast. Een prachtige locatie, heerlijk eten en een team vol gepassioneerde mensen die samen een prachtig doel nastreven “bewust genieten – goed voor de natuur en goed voor elkaar”.
Bereikbaarheid
Restaurant De Dyck is centraal gelegen in het midden van de Randstad en vlakbij de A4. Hierdoor zijn ze goed bereikbaar voor mensen vanuit de regio’s Amsterdam, Alpen aan den Rijn, Den Haag en Leiden. En voor alle mensen die zoeken naar een unieke plek om van een heerlijk diner of lunch te genieten met respect voor de natuur. Maar ook voor mensen die van verder komen is een bezoek aan Restaurant De Dyck absoluut de reis waard!
Credits foto’s: www.canva.com
Dit blog is tot stand gekomen vanuit een samenwerking met Restaurant De Dyck. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.
Onze nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox