Uitjes en activiteiten in het Groene Hart

Geschreven op 18 april 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Het groene hart

Het Groene Hart omvat een enorm gebied en er is van alles te doen en te beleven. Op het land én op het water. Wij zijn op zoek gegaan naar leuke uitjes en activiteiten in het Groene Hart – zowel in het stedelijk gebied als in de groene polders – en daar is dit blog het resultaat van. Laat je inspireren en ga eropuit in dit prachtige en veelzijdige gebied!

Het groene hart

Het Groene Hart, hoe groot is dat eigenlijk?

Van Zoetermeer tot Montfoort, van Woerden tot de Molenlanden en van Vijfheerenlanden naar de Ronde Venen. Zo groot is het gebied van het Groene Hart. Geschiedenis, cultuur, lekker eten en drinken, recreatie op het water en de Oud-Hollandse waterlinies – het behoort allemaal tot dit gebied. Het past allemaal niet in één blog, maar we gaan ons best doen!

Het groene hart

Activiteiten in de buitenlucht

Het Groene Hart leent zich perfect voor een dagje lekker buiten zijn. Wandelen, fietsen, paardrijden en varen: het kan allemaal. Een leuke wandeling om te doen is het Ooievaarspad. Deze wandeling is wel 16 km lang, dus enige wandelervaring is wel aan te raden. Deze route start en eindigt in vestingsstad Nieuwpoort. Onderweg kom je langs Theetuin de Winde in Groot-Ammers waar je even heerlijk op adem kan komen. Ga je liever fietsen? Dan is de Molenroute Alblasserwaard erg leuk! Deze route van 50 km komt langs vele molens waaronder die van de Kinderdijk. Onderweg zijn er genoeg leuke plekjes om even af te stappen en een drankje te doen.

Het groene hart

Paardrijden en varen

Te paard is het Groene Hart ook prima te verkennen. Er zijn verschillende maneges te vinden maar eentje wilden we je zeker niet onthouden. Bij IJslanderij de Sijphoeve in Loosdrecht kan je op aanvraag een heiderit op een IJslander ervaren. Enige ervaring is wel vereist en de ruiters moeten ouder zijn dan 12 jaar om mee te kunnen. Je kunt kiezen voor een rit van 2 of van 4 uur. Qua varen zijn er enorm veel opties in het Groene Hart. Van kanovaren in Mijdrecht bij Blik op de Wei tot eendaagse of meerdaagse vaarroutes. Op de website van Het Groene Hart vind je veel opties. Maar een bootje varen op de Vinkeveense Plassen is natuurlijk ook heerlijk op een warme dag.

Het groene hart

Streekproducten en streekmarkten

Het Groene Hart staat bekend om haar kaas en daarom is dit een terugkerend product in deze streek. In Gouda en Woerden kan je een heuse Cheese Experience doen! Naast kaas zijn ook andere zuivelproducten echte streekproducten van het Groene Hart. Ook geitenkaas is een belangrijk product uit deze streek. Mooimekkerland in Stolwijk produceert geitenkaas voor de export maar ze hebben ook zelf een eigen boerderijwinkel. Kleinschaliger, maar net zo lekker, is de geitenkaas van Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude. Ook leuk voor een dagje uit. Je vindt wekelijks streekmarkten in Woerden, Bodegraven en IJsselstein. Woerden en Gouda hebben daarnaast ook wekelijks (van april tot eind augustus) een echte kaasmarkt en die is ook leuk om te bezoeken!

Het groene hart

Activiteitenboerderijen

Veel boerderijen in het Groene Hart hebben naast de reguliere werkzaamheden van het boerenbedrijf nog veel meer te bieden voor jong en oud. En sommige boerenbedrijven hebben hun werk ervan gemaakt: zij zijn nu een activiteitenboerderij! Superleuk voor een bedrijfsuitje, teambuildingsdag of kinderfeestje. Voorbeelden van activiteitenboerderijen in het Groene Hart zijn Jeu de Boer, de Boerinn, Poldersport de Kwakel en Avonturenboerderij Molenwaard. In dit blog vind je nog meer activiteitenboerderijen, ook in andere delen van het land.

Het groene hart

Lekker shoppen!

Winkelen kan ook zeker in het Groene Hart! In Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, IJsselstein, Woerden en Gouda vind je heerlijke winkels waar je urenlang kan shoppen. En wat dacht je van Utrecht? Dat daar naast winkelen nog veel meer te doen is, heeft Ester voor je uitgezocht. Je vindt al haar tips in dit blog.

Het groene hart

Cultuur snuiven in het Gouden Hart

Ontdek de geschiedenis van Nederland in Archeon, van de Prehistorie tot de Middeleeuwen. Superleuk en leerzaam voor het hele gezin zonder ook maar één moment saai te zijn. De dijken, molens en gemalen van Werelderfgoed Kinderdijk zorgen er al 700 jaar voor dat onze voeten droog blijven. Ga op ontdekkingstocht met de waterbus of bekijk de molens vanaf het land in de auto, wandelend of op de fiets. Wanneer je met een groep bent vertelt een gids jullie graag alles over de molens en wat ze voor ons land doen. Tickets en arrangementen bestel je op hun website.

Het groene hart

Nog meer geschiedenis en cultuur

Kasteel de Haar is het mooist bewaarde kasteel van Nederland. Kijk rond in de indrukwekkende zalen of maak een ontspannen wandeling door de prachtige tuinen. Museum de Heksenwaag in Oudewater vertelt hoe de weegschaal in vroeger tijden het leven van vele “heksen” redde en in Leerdam kom je helemaal tot rust in het Hofje van mevrouw van Aerden. En niet te vergeten de prachtige forten, vestingsstadjes en kastelen langs de Oud-Hollandse Waterlinies. Hier kan je naar hartenlust fietsen, wandelen en varen.


Foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox