Help de kinderen hebben eerder kerstvakantie (en ik niet)!

Geschreven op 16 december 2021
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
help de kinderen zijn thuis

Afgelopen dinsdag, op 14 december, was er weer een persconferentie. Waar ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd bang voor waren gebeurde: de kinderen hebben een week eerder kerstvakantie! Maar hoe los je dat op als je zelf nog druk aan het werk bent? Wij van OpstapmetLisa hebben zelf kinderen in deze leeftijdsgroep en daarom hebben we een aantal tips voor je bedacht waarmee de kinderen zichzelf kunnen bezighouden. Jij kan dan rustig doorwerken.

Jonge en oude kinderen

Wij realiseren ons dat het veel lastiger is om jonge kinderen bezig te houden dan de wat oudere kids. Maar ook de oudere kinderen worden graag beziggehouden, zeker als school heeft besloten geen thuisonderwijs te geven in de week voor de Kerst. Hieronder volgen wat tips om beide groepen kinderen bezig te houden nu zij eerder kerstvakantie hebben.

eerder kerstvakantie

Schermtijd

Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen minder vaak achter een beeldscherm zitten. Maar nood breekt nu eenmaal wetten. Staat er een belangrijke online meeting op het program? Dan mag zoon- of dochterlief best even op de tablet, telefoon of spelcomputer. Bedenk dat superouders niet bestaan, jij bent ook maar een mens. Dus als je kind deze week wat vaker op een beeldscherm zit maakt dat je nog niet meteen een slechte ouder. Voor kinderen zijn er trouwens leuke (en leerzame) apps te vinden. Voor de allerkleinsten is de Zeppelin app echt geweldig! Hierin kan je kleintje veilig spelletjes doen, filmpjes kijken en liedjes luisteren. Dr Panda is ook heel leuk: hier leert je kind spelenderwijs tellen. Is jouw kleuter gek op dino’s en geheugenspelletjes? Dan is Ontdek de Oceaan echt een aanrader. Al deze apps zijn te downloaden voor Apple en Android.

Leuke apps en computeropdrachten voor oudere kinderen

Leer eenvoudig een andere taal met Duolingo en troef je ouders af! Met Scratch maken kinden hun eigen verhalen, spelletjes en animatie. Smartgames heeft heel veel online breinbrekers voor iedere leeftijd. Schrijf enkele moeilijke zoekwoorden neer en laat je kind op Google de betekenis vinden. Je kan dit ook uitbreiden en bijvoorbeeld een mini-werkstuk laten maken met veel creatieve elementen. Je bent ze uren kwijt! Google Earth is ook echt heel leuk. Schrijf wat gekke plaasten/steden/(ei)landen op en laat je kind op deze website zoeken. Geef bijvoorbeeld als opdracht vragen zoals in wel land ligt dit, in welk werelddeel, welke taal wordt er in dat land gesproken etc?

eerder kerstvakantie

Maak een fotospeurtocht

Hoera! Het is lekker (droog) weer dus de kinderen kunnen naar buiten. Maar niet zonder opdracht! Maak thuis van tevoren een foto opdracht waarin je je kind op zoek laat gaan naar objecten in de buurt. Geef een telefoon of fototoestel mee en hup, naar buiten. Laat ze bijvoorbeeld een selfie maken met een gele auto, of een foto van een kat die nietsvermoedend een buitenwandeling maakt. Maak het lekker uitdagend en leuk, ze zijn er wel even zoet mee. Voor jonge kinderen kan je ook een fotospeurtocht maken, maar dan binnenshuis. Je kan van te voren al foto’s maken van bepaalde details van een object (hoe meer ingezoomd hoe moeilijker) of je laat ze voorwerpen zoeken en daar foto’s van maken. Kinderen vinden dit echt fantastisch! En laat de oudere kinderen vervolgens een fotocollage maken op de computer.

Bedenk zelf een verhaal

Schrijf een aantal onderwerpen op een blaadje en laat je kind een (of meer) onderwerp(en) kiezen om over te schrijven. Geef aan of het een vrolijk of spannend verhaal moet worden. Het is niet alleen een goede schrijfoefening, het vergt ook de nodige fantasie. Laat je niet afschrikken door het nodige gemopper, uiteindelijk zullen ze het leuk vinden. Je kan er zelfs een beloning tegenover zetten of dat ze meerdere stickers kunnen halen en dat ze dan een keer mogen bepalen wat het avondeten wordt. Een week eerder kerstvakantie hebben is op die manier nog leerzaam ook!

eerder kerstvakantie

Bedenk zelf een tekening

Jonge kinderen die nog niet kunnen lezen of schrijven kan je ook zo’n zelfde opdracht geven, maar dan als tekenopdracht. Knip plaatsjes uit een tijdschrift, bijvoorbeeld een kerstboom, dier of een huis, en laat je kind naar eigen inzicht een tekening maken. Plakken mag! Glitters zijn ook toegestaan! Laat ze zelf de keuze maken!

Picknick voor thuis

Lunchen moeten we allemaal, zelfs al ben je druk bezig met je werk. Maar wie zegt dat jij de luch moet verzorgen? Laat oudere kinderen het werk doen! Zij smeren de broodjes, schenken de melk in etc. Maak het nog leuker en zeg dat ze een thuis picknick mogen organiseren. Blijf wel een beetje in de buurt wanneer je kind aan de slag gaan met scherpe messen en hete voorwerpen zoals het fornuis en de oven. Houd het simpel. Zij zijn even bezig en jij hoeft voor de luch niets te doen. Laat oudere kinderen bijvoorbeeld ook een fruitsalade maken. Niet alleen lekker maar ook nog eens gezond.

Boodschap halen

Is je kind wat ouder en zit de supermarkt om de hoek? Laat hem of haar dan boodschappen voor de lunch doen. Ze leren dan kiezen uit levensmiddelen en ze leren meteen met geld omgaan. Dus geef een vast bedrag mee. Moeten ze nog rekenen ook ;-). Heb je alles al in huis voor de lunch? Geef je oudere zoon of dochter dan de opdracht om even de hond uit te laten. Scheelt jou ook weer tijd!

Eerder kerstvakantie

Postbode spelen

Heeft je kind heel veel stripboeken waar hij/zij niet meer naar omkijkt? Laat ze er een stuk of 5 of 10 uitzoeken die ze vervolgens kunnen bezorgen bij andere kinderen in de buurt. Zo zijn ze goed bezig in hun kamer en kunnen ze vervolgens ook nog voor postbode spelen. Resultaat: een opgeruimdere kamer en blije buurtkinderen!

Hutten bouwen

Als kind is een eigen hut goud waard. Een gezellig plekje om zich terug te trekken met alle favoriete knuffels. En het bouwen van een hut is ook al zo leuk! Win-win dus, want je kind is hier wel even zoet mee. Zorg voor lakens, handdoeken en dekens, lekkere zachte kussen en zet de boel vast met een paar knijpers. Laat ze vooral zelf prutsen, ze merken vanzelf of iets werkt of niet. Ze zullen trots zijn op het resultaat! En dat mag best beloond worden met een pakje sap en wat lekkers voor in de tent. Heb je een koepeltentje? Dan is het helemaal feest, want daar kan je kind ook een nachtje in blijven slapen! In de eigen kamer uiteraard.

eerder kerstvakantie

Knutselen voor de kleintjes

Tot slot nog een knutseltip voor jonge kinderen. Knip van tevoren repen gekleurd papier en laat je kind de langste slinger ooit maken! Ze kunnen de slinger maken door de uiteinden aan elkaar vast te plakken (bijvoorbeeld met plakband of lijm. De volgde strook steekt je kind er vervolgens doorheen en maakt ook van die strook de uiteinden vast. Dit kan je trouwens ook met kralen doen. Heb je jouw kind wel eens leren haken? Dan kan hij of zij een lange ketting haken door een lange sliert te maken. Punniken kan natuurlijk ook. Kijk voor meer knutseltips voor kinderen in ons eerder verschenen blog.

Maak duidelijke afspraken

Dit zijn onze tips voor de komende week. We weten dat het niet altijd eenvoudig zal zijn, maar probeer je rust te bewaren en af en toe tot 10 te tellen. Maak zeker, ook met jonge kinderen, goede onderlinge afspraken. Maak desnoods een rooster waarin je ook wat tijd voor je kind inbouwt. Op de andere momenten moet het kind zichzelf bezig houden. Als het kind het goed heeft gedaan is er niets mis mee om het te belonen. Dat kan met iets heel simpels zoals een half uurtje langer opblijven, kiezen wat er later die week gegeten wordt etc. We komen hier ook wel weer doorheen!


Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.