Het Muiderslot en de Meermin van Muiden

Geschreven op 26 november 2021
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
uitje in de kerstvakantie

Wil je je een dagje jonkvrouw wanen in een prachtig, middeleeuws kasteel? Dan is het Muiderslot zeker een bezoekje waard! Naast diverse rondleidingen kun je ook zelf op onderzoek uitgaan, van de tuin en de omgeving genieten, of een kijkje nemen bij de valkenier. Maar ken je ook de legende van de Meermin van Muiden?

De geschiedenis van het Muiderslot

Het Muiderslot werd rond 1285 gebouwd in opdracht van de Hollandse graaf Floris V. Deze wilde een vesting op een strategische plaats. Hij koos hiervoor de monding van de rivier de Vecht. Graaf Floris V heeft niet lang mogen genieten van zijn kasteel want hij werd in 1296 bruut vermoord door zijn eigen edelen na een uit de hand gelopen ruzie. Maar hij is niet de enige bekende bewoner van het slot.

Muiderslot

Schrijver Pieter Corneliszoon Hooft

P.C. Hooft (1581 – 1647) heeft bijna 40 jaar op het Muiderslot gewoond. Hoewel hij hield van het kasteel, mist hij het bruisende leven van Amsterdam. Hij nodigde daarom graag vele gasten uit op het slot. Dit waren voor al letterkundigen, wetenschappers en kunstenaars die later de “Muiderkring” genoemd werden. P.C. Hooft was een man met vele passies. Een daarvan was de Romeinse God Herculus, maar daarover straks meer!

Bijna gesloopt

In 1825 werd het kasteel bijna gesloopt. Gelukkig werd er van die plannen afgezien, maar er moest wel een grote renovatie aan te pas komen. In 1878 kreeg het kasteel de status van Rijksmuseum. Er is geprobeerd de sfeer van de Gouden Eeuw terug te laten komen in het interieur. Naast allerlei mooie kunstwerken is er ook een grote collectie wapens. Er zijn drie rondleidingen om te doen: de Torenroute, de Ridderroute en de Gouden Eeuw rondleiding. De eerste twee routes zijn vooral bedoeld voor kinderen. Na afloop van de speurtocht verdienen zij zelfs een echte riddermedaille!

Muiderslot

De Meermin van Muiden

Als je een rondleiding doet, dan is de kans groot dat je het verhaal te horen krijgt van de Meermin van Muiden. Verhalen van zeemeerminnen gaan tot heel ver terug in de oudheid. Een van de Muidervissers had ooit een zeemeermin gevangen in zijn net. Hij wilde haar verkopen aan de hoogste bieder. De meermin wist echter te ontsnappen en vervloekte Muiden met de woorden: “Muiden zal Muiden blijven, Muiden zal nooit beklijven”. Haar vloek kwam uit: Muiden is altijd hetzelfde gebleven terwijl dorpen en steden rondom Muiden tot bloei zijn gekomen.


Credits foto’s: www.canva.com en OpstapmetLisa

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.