Leuke uitjes aan de kust

Geschreven op 28 maart 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
leuke uitjes aan de kust

Het is eigenlijk bizar om te bedenken dat, zeker de Nederlandse kustgebieden, eigenlijk onder zeeniveau liggen. Ondanks de eeuwenlange strijd tegen het water houden Nederlanders van de kust. Ook onze oosterburen weten onze kustplaatsen goed te vinden. Wij gaan graag naar het strand, maar er is veel meer te beleven langs de kust.

Strijd tegen het water

Iedereen heeft wel van de Watersnoodramp van 1953 gehoord. Misschien heb je het zelfs meegekregen als kind. De Watersnoodramp is de grootste natuurramp die Nederland in de 20ste eeuw heeft meegemaakt. Een combinatie van een zware noordwesterstorm en springtij zorgde ervoor dat dijken doorbraken en hele gebieden onder water kwamen te staan. Bij deze ramp kwamen 1.836 mensen om het leven. Om dergelijke natuurrampen in de toekomst te voorkomen, zijn er diverse maatregelen genomen. Eén van die maatregelen zijn de Deltawerken. Onderdeel van de Deltawerken is de Oosterscheldekering. Neeltje Jans is hier onderdeel van. Dit themapark in Zeeland is ontzettend interessant om te bezoeken.

De leukste uitjes aan de kust

In de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland vind je de Maeslantkering. Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen! Dit Deltawerk kan bovendien een vloedgolf van 5 meter boven NAP aan. De Maeslantkering is te bezoeken en is naast informatief ook heel leuk. Ook kinderen vinden dit een erg leuk uitje. Het noorden van ons land wordt al 90 jaar lang beschermd tegen het zeewater door de Afsluitdijk. Het Afsluitdijkwaddencenter vertelt je hier alles over. Daarnaast kan je er ook heerlijk een hapje eten en drinken.

Leuke uitjes aan de kust

Samenwerken met de zee

Ons land is jarenlang de strijd aangegaan met het water, maar sinds 2011 is er ook een innovatief project aan de gang waarbij we juist een samenwerking met de zee zijn aangegaan: De Zandmotor. Voor de kust van Kijduin is een schiereiland gecreëerd volgens het principe van Bouwen met de Natuur. Hiervoor is 21,5 kuub zand gebruikt. De wind en stroming verspreiden het zand langs de kust in de richting van de duinen. Op deze manier wordt de kust op een natuurlijke manier versterkt en ontstaat er meteen een natuur- en recreatiegebied. De Zandmotor is een heerlijke plek voor natuurliefhebbers en watersporters.

Leuke uitjes aan de kust

Leer alles over de Rotterdamse havens

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het rijlen en zijlen van de Rotterdamse havens is bij Futureland aan het juiste adres. Je vindt Futureland op de Tweede Maasvlakte. Naast diverse tentoonstellingen kan je ook een rondrit krijgen in de Futureland Express en een rondvaart maken in de Futureland Ferry. Maak je bezoek compleet met een fiets- of speurtocht. Echt leuk voor jong en oud. Een haven van een heel ander kaliber, maar minstens net zo leuk, is de haven van Volendam. Dit eeuwenoude dorp ligt aan het Markermeer dat ooit via de Zuiderzee in verbinding stond met de Noordzee. Volendam staat vooral bekend om de visserij en de klederdracht. Het dorp is dan ook heel populair onder toeristen, maar ook Nederlanders vermaken zich er prima!

Leuke uitjes aan de kust

Wadlopen

In de kustgebieden in het noorden van Nederland kan je wadlopen. Wadlopen kan alleen bij laagwater, zoals je begrijpt, dus het is vertstandig om als onervaren wadloper met een georganiseerde toer mee te gaan. Het laatste wat je wilt is dat je overvallen wordt door vloed wanneer je een eind uit de kust loopt. Er zijn vele aanbieders van wadlooptochten aan de kust, dus er is keuze genoeg. Enkele aanbieders zijn: Wadlopen Pieterburen, waarbij onder andere oestertochten, meerdaagse wadlooptochten en kindertochten te boeken zijn, Dijksta Wadlooptochten die onder andere een zeehonden arrangement aanbiedt en Wadloopcentrum Fryslân die wadlooptochten voor ieder niveau aanbiedt.

Leuke uitjes aan de kust

Lekker sportief aan zee

Het strand en de zee zijn perfect geschikt voor actieve en sportieve activiteiten. Zo biedt het The Hague Beach Stadium allerlei sporten langs en in het water aan voor alle leeftijden. Denk hierbij aan beach volleybal, suppen, bodyboarden en de ABZee workshop Veilig Zwemmen in zee. Bij The Sand Company kan je van alles doen! Yoga, surfen, powerkiten, Expeditie Robinson spellen en fietsen met de tandem. Op het strand van Ter Heijde leer je surfen bij Dreams Surfschool en Strandheem verzorgt de leukste beach games in Noord Nederland, zoals de spellen van The Hunger Games. Alleen vallen hier gelukkig geen doden bij.

leuke uitjes aan de kust

Mooiste stranden en duingebieden

Met zoveel kilometer aan kust is er altijd wel een plekje aan zee. Maar sommige stranden springen eruit als het gaat om schoonheid. We gingen eerder voor je op onderzoek uit en dit zijn onze favorieten. Een wandeling door de duinen doet een mens altijd goed. En soms kom je een verrassing tegen! Bij de Amsterdamse Waterleidingduinen is de kans zeer groot dat je herten tegenkomt. Nationaal Park Hollandse Duinen staat onder andere bekend om haar vossenpopulatie en het kan zomaar zijn dat je een Schotse Hooglander tegen het lijf loopt. Konijnen en landgeiten zijn ook dieren die graag in de duinen vertoeven!

leuke uitjes aan de kust

Andere leuke uitjes aan de kust

Naar de kust om lekker bij te komen en te genieten van de zon? Bij één van deze strandtenten moet dat zeker gaan lukken. Bijvoorbeeld bij Strandpaviljoen Hargen, hét perfecte uitgangspunt voor fiets- of wandeluitjes. Verleng je dagje strand ook meteen met een nachtje strand. Val in slaap met het ruizen van de zee op de achtergrond, hoe lekker is dat? Zeker in deze leuke strandaccomodaties.


Credits foto’s: OpstapmetLisa en www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox