Hoe vieren andere landen Sinterklaas?
Gezellig, het is bijna pakjesavond! En al zal het dit jaar bij iedereen op een andere manier gevierd worden, dat mag de pret niet drukken! Zelfs al geloven je kinderen er niet meer in. We hebben er zelfs coronaproof tips voor. Vooral de voorpret van het lootjes trekken, gedichten en surprises maken en het bedenken van passende cadeaus is volgens velen een hele knusse traditie. Maar hoe vieren andere landen Sinterklaas eigenlijk?
Even een stukje geschiedenis
Onze eigen Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, die in de derde eeuw na Christus leefde in Myra. Dat lag in het toenmalige Klein-Azië, maar tegenwoordig kennen wij dit beter als Turkije. Het Sinterklaasfeest wordt al jaren gevierd maar Sinterklaas is door de eeuwen heen wel behoorlijk veranderd.
Zo was hij eerst een vervelende boeman die kinderen de stuipen op het lijf joeg. Tegenwoordig is hij een kindervriend. De roe is gelukkig helemaal verdwenen en kinderen gaan nog maar zelden in de zak mee naar Spanje.
Huh, Spanje? Waar komt dat Spanje toch eigenlijk vandaan? Het antwoord daarop staat waarschijnlijk in het boek “St. Nikolaas en zijn knecht” van Jan Schenkman uit 1850. Schenkman introduceerde daar Spanje als thuisland. En dat hebben we zo maar gelaten.
Sinterklaas in andere Europese landen
Eigenlijk viert niemand Sinterklaas zoals wij dat doen. De Belgen komen nog het dichtst in de buurt en zij vieren Sinterklaas op 6 december. Andere Europese landen vieren Sinterklaas op een andere manier. Want er wordt wel degelijk Sinterklaas gevierd. In deze blog nemen we je mee naar het Sinterklaas van andere Europese landen.
Sinterklaas in Oostenrijk
Op 6 december viert Oostenrijk Sinterklaas met de komst van Nicolo, beter bekend als Niklaus. Niklaus draagt net als onze Sinterklaas een mijter, heeft hulpjes en een groot boek. Als kind hoop je maar dat er alleen maar goede dingen in dat grote boek staan, anders krijg je te maken met het slechte hulpje Krampus. Krampus is een duivelachtige figuur die uit de bossen komt en stoute kinderen mee het bos in neemt in een zak. Tegenwoordig is Krampus niet meer welkom in Peuterspeelzalen om trauma’s te voorkomen.
Sinterklaas in Frankrijk
Het hulpje in Frankrijk is al net zo angstaanjagend als Krampus uit Oostenrijk. Père Fouettard was slager en sneed drie kinderen in stukken en stopte ze in een pekelvat. Gelukkig was daar de Sint en die wekte de kinderen weer tot leven. Père Fouettard (vrij vertaald: Zweepvader), is daarom voor straf gedoemd Sinterklaas te ondersteunen in de zoektocht naar stoute kinderen. Die mag hij dan vervolgens heerlijk bewerken met een zweep. Gelukkig gebeurt dat niet echt… meer…
Sinterklaas in Tsjechië
Ook Tsjechië wordt bezocht door een Goedheiligman. Svaty Mikulas, zoals hij hier heet, komt op 5 december bij de kinderen op bezoek met een engel en een duivel, genaamd Cert. De engel geeft kinderen die braaf zijn geweest mandarijnen, pinda’s en soms snoep.
De Engel heeft vleugels en een wit gewaad, Cert (de Dood) is behaard en heeft één paardenbeen , een rood gezicht, een lang uitgestoken tong en twee enge horens. Cert stopt stoute kinderen in zijn zak.
De Sint en de Engel daarentegen delen lekkernijen en kleine cadeautjes uit. In Tsjechië wordt de kinderen trouwens niet wijsgemaakt dat de Sint al honderden jaren oud is, maar dat hij allang dood is en via een gouden touw neerdaalt op aarde. Grappig genoeg krijgt Sint bij ieder huis dat hij bezoekt een lekker borreltje waardoor hij, naarmate de avond vordert, meer en meer gaat zwalken.
Sinterklaas in Zwitserland
De Zwitserse tegenhanger van Sinterklaas heet Samichlaus en die komt op 6 december bij de Zwitserse kindertjes langs met zijn griezelige hulpje Schmutzli. Schmutzli is geheel in het zwart gekleed en lijkt daardoor een beetje op een beul. Hij rijdt op een ezel en neemt, hoe origineel, stoute kinderen mee in de zak en geeft ze ervan langs met de roe. Samichlaus geeft geen cadeautjes aan de kinderen, maar wel nootjes, chocolade en mandarijntjes. Ook heeft hij een opvoedkundig rolletje: Samichlaus vertelt de kinderen dat ze op de wc moeten poepen en plassen, niet meer uit bed mogen komen en hun speentje moeten inleveren.
Sinterklaas op… Ameland!
Onze eigen eilandbewoners hebben ook een vreemde en griezelige sinterklaastraditie. Vrouwen en kinderen mogen op 5 december vanaf 5 uur niet meer naar buiten. Wie dat wel doet, krijgt te maken met de Wegbereiders. Deze in wit geklede mannen jagen de vrouwen en kinderen op door op hoorns te blazen en met knuppels te zwaaien. Als je je ramen open hebt staan dreigen ze die eruit te slaan met hun knuppels. Gezellig hoor.
Stiekem werpen deze mannen later hun witte lakens af en worden dan zogenaamde Sunneklazen. Dan hebben ze gekleurde maskers op en kleurrijke papieren mantels om. Ze bezoeken huizen en kroegen en iedereen moet naar ze luisteren, zelfs de burgemeester. Ik geloof dat ik Ameland rond deze tijd maar even oversla.
Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs en winacties? Geef je dan vandaag nog op voor onze maandelijkse nieuwsbrief.