Lekker uitwaaien op het strand en wandelen in de duinen

Geschreven op 4 januari 2019
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Strand en duinen uitgelicht

In de winter het strand bezoeken klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar is het wel! En het is nog gezond ook! Op Eerste Kerstdag maakte ik met mijn gezin een heerlijke strandwandeling en we hebben ook nog een stuk door de duinen gelopen. Wat is het daar mooi en leuk! Ja, ook in de winter dus!

Koud maar lekker

Het is mens-eigen om, wanneer het buiten koud is, vooral binnen te blijven. Maar soms is het ook heerlijk om een winterwandeling te maken. Op Eerste Kerstdag bedacht ik dat het misschien fijn was om naar het strand te gaan. Oké, ik moest even op de mannen inpraten, maar uiteindelijk stapten we toch in de auto. Wij kozen ervoor naar Kijkduin te rijden. Het weer was perfect! Het was koud, maar niet té en het was droog. Ook stond er nauwelijks wind en af en toe prikte het zonnetje door het wolkendek. Ideaal wandelweer dus! Meer mensen hadden die dag bedacht naar het strand te gaan, want het was behoorlijk druk.

Strand en duinen foto op het zand

Uitkijkpunt

We konden natuurlijk terug via het strand, maar we besloten juist de beschutting van de duinen op te zoeken en op die manier terug te lopen. Onderweg kwamen we langs een hoge duin met daarop een uitkijkplatform. We beklommen deze 33 meter hoge duin en hadden vanaf daar een prachtig uitzicht over Den Haag. Zo konden we onder andere The Penthouse goed zien. Aan de andere kant kon je weids over het strand kijken en omdat het een heldere dag was zagen we in de verte het reuzenrad van Scheveningen.

Strand en duinen uitzicht uitkijktoren

De duinen in

We waren aangenaam verrast door het afwisselende landschap van de duinen! Het duingebied van het Westduinpark en het Wapendak is een geweldig wandelgebied en loopt helemaal aaneengesloten door tot Scheveningen. Het Westduinpark en het Wapendak maken deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit natuurgebied loopt van Hoek van Holland tot Hillegom en is zo’n 43 kilometer lang. Naast duingebied vallen ook de bollengebieden en landgoederen onder dit nationaal park. Echt een heel mooi stukje Nederland! Wij hebben er dus maar een piepklein stukje van gelopen, maar ook dat was al zeer de moeite waard!

Verrassing!

We kwamen tijdens het wandelen af en toe al wildroosters tegen, maar we hadden er verder niet zo bij stilgestaan. Tot we oog in oog kwamen te staan met een prachtige zwarte Schotse Hooglander! Verderop, bij een waterbekken, lagen er nog veel meer. Ze waren, zonder dat ze het zelf doorhadden, een publiekstrekker. Super leuk om te zien. Toen we terug naar huis gingen gloeiden onze wangen en konden we met een wat minder groot schuldgevoel aan de gourmet. We hadden namelijk een heerlijke actieve middag gehad! We gaan dit zeker nog eens doen en dan pakken we er nog een groter gebied bij.

Westduinpark_Schotse_Hooglander