Recept: lekkere vegetarische lasagne
Van 8 tot en met 14 maart 2021 is het de Nationale Week zonder Vlees. Wij van OpstapmetLisa zijn dol op een stukje vlees, maar we staan ook zeker open voor alternatieven. Misschien wil jij ook wel eens een vleesloos gerecht op tafel zetten? We hebben dan ook een heel lekker en gezond recept voor je. Deze vegetarische lasagne komt vast vaker op het menu!
Lasagne met gegrilde groenten
Ooit, dertien jaar geleden, werkte ik bij een grote verzekeringsmaatschappij. Ik was samen met mijn vriend al een tijd op zoek naar een groter huis en toen ons bod op onze huidige woning was geaccepteerd was ik toevallig op kantoor. Omdat iedereen zo had meegeleefd, nodigde ik spontaan mijn hele afdeling uit voor een housewarming. Natuurlijk had ik niet verwacht dat ze alle 27 zouden komen, maar dat gebeurde wel. Omdat het gezelschap heel gemêleerd gezelschap was, nam iedereen zelf iets lekkers mee. Zelf maakte ik voor het eerst een vegetarische lasagne. Die was binnen tien minuten helemaal op. Wat baalde ik dat ik niet meer had gemaakt! Dit was het recept.
Benodigdheden:
- oven (voorverwarmd op 200 graden)
- ovenschaal (ingevet)
- staafmixer
Ingrediënten:
- lasagnebladen (vers of uit pak)
- olijfolie
- 1 kilo tomaten
- 3 (punt) paprika’s
- bouillonblokje (tuinkruiden of groenten)
- scheutje rode wijn (optioneel)
- 1 groot blik(je) tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote ui
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 bol mozzarella (in plakken)
- 100 gram geraspte kaas
- peper en zout
- Italiaanse kruiden (gedroogd, naar smaak)
Voor de tomatensaus:
Je kan de tomatensaus uiteraard kant-en-klaar kopen om sneller klaar te zijn, maar zelfgemaakte tomatensaus is veel lekkerder én gezonder. Snijd alle tomaten, 1 (punt) paprika en een grote ui in grove stukken. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en voeg de groenten en de twee teentjes knoflook toe. Voeg het bouillonblokje, de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe. Voeg naar smaak een scheutje rode wijn toe. Dit is niet nodig, maar maakt je saus nét even meer bijzonder. Gebruik niet teveel want het moet geen tomatensoep worden. Laat alles even pruttelen en zacht worden. Wanneer alles zacht is kan je de groenten pureren met de staafmixer. Proef de saus en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Let op: je gebruikt ook zout en peper op de groenten, dus niet teveel zout gebruiken in de saus.
Voor de groenten:
Vervolgens ga je de overgebleven groenten (courgette, aubergine en 2 overgebleven paprika’s) grillen. Je kan hiervoor het beste een grillpan gebruiken, maar het kan ook in een gewone pan of zelfs op de barbecue. Snijd de groenten in de lengterichting in dunne plakken. Bestrijk de plakken met een mengsel van olijfolie, zout en peper en leg ze op de gril. De groenten hoeven niet warm te blijven dus het is niet erg om de groenten in etappes te grillen. Nu ben je klaar om je lasagne op te bouwen!
Opbouwen vegetarische lasagne
Het opbouwen van de vegetarische lasagne is gelijk aan die van normale lasagne. Enige verschil is dat er geen vlees in zit. Zelf begin ik in de ovenschaal altijd met een laagje tomatensaus. Leg daar bovenop een laagje lasagnebladen. Dan weer een laagje saus met de gegrilde courgette. Daarna weer een laagje lasagnebladen, dan weer saus met bijvoorbeeld de paprika’s etc. Zou bouw je laag voor laag je lasagne op. Bovenop strooi je de geraspte kaas en verdeel je de plakken mozzarella. Zelf vind ik het lekker om die nog wat te bestrooien met peper, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Lasagne in de oven bakken
De oven is nu lekker opgewarmd en helemaal klaar voor je schotel. Mijn oven is een beetje raar dus mijn ovengerechten moeten altijd iets langer de oven in, maar ik zou zeggen dat de schotel tussen de 30 en 40 minuten in de oven moet. Wanneer de kaas goed gesmolten is en een beetje goudbruin kleurt is je lasagne klaar! Nog even een minuutje uit laten pruttelen voordat je hem gaat aansnijden. Serveer de lasagne met een frisse salade en een lekker wijntje naar keuze. Eet smakelijk!
Ben je op zoek naar meer tips, blogs en winacties? Volg ons dan op Facebook, Instagram of word lid van onze maandelijkse nieuwsbrief.