Het is weer tijd voor asperges!

Geschreven op 26 maart 2024
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Asperges

Het is lente en dat betekent dat het aspergeseizoen is weer begonnen! Je vindt het “witte goud” weer bij veel Nederlanders op hun bord. Nederlandse asperges behoren tot de beste ter wereld en het is voor velen een waar genot om deze delicatesse te eten, zowel in de meest verfijnde restaurants als in de landelijke gebieden waar ze vers van het land komen. Deze lentegroente is het lekkerst als het net uit de grond komt. Wij hebben daarom de beste aspergekwekers en -restaurants voor je opgezocht.

Tot 24 juni genieten van het witte goud

Het aspergeseizoen begint traditioneel eind maart en loopt door tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Het is een periode waarin de asperges op hun best zijn, met hun kenmerkende frisheid en sappigheid. In deze tijd van het jaar komen talloze restaurants door het hele land met verrassende aspergegerechten op de proppen, variërend van klassieke bereidingen tot moderne interpretaties.

Asperges

Culinair genieten in (pop-up) restaurants

Laat je verwennen met een heerlijke culinaire maaltijd. In Nederland zijn er talloze restaurants die de kunst van het bereiden van asperges tot in perfectie beheersen. Van Michelin-sterrenrestaurants tot gezellige eetcafés, er is voor elk wat wils. Wij lichten er een aantal voor je uit!

Bij Planken Wambuis in Ede zit je zeker goed als je gek bent op asperges! Elk voorjaar maakt de keukenbrigade de heerlijkste gerechten met dit Hollandse, witte goud.

Restaurant De Ruif is zelfs zo dol op asperges, dat zij het aspergeseizoen inluiden met een heus asperge festival op 18 april! De koks zullen voor deze avond een exclusief menu samenstellen, ondersteund met passende wijnen. En natuurlijk staan de asperges ook in de weken na 18 april bij De Ruif op de kaart.

Culinair gerecht met asperges

Auberge de Rousch in Heerlen serveert tot 1 juni een heerlijk 5-gangen Aspergemenu. Dus geniet hier in het sfeervolle restaurant, in de gezellige rozentuin of in de schitterende vijvertuin van een compleet aspergemenu.

In Blaricum wordt van 30 mei tot 16 juni de asperge geëerd met Het Aspergediner. Iedere avond ben je welkom vanaf 18.00 uur aan de rand van de akker en geniet je vanaf 19.00 uur van een heerlijk viergangen Aspergediner. Kijk wel even goed op de website naar het programma want er zijn een aantal besloten avonden en een paar feestavonden naast het reguliere diner.

Je kan vijf weken lang genieten van de allerlekkerste gerechten, waarin het witte goud centraal staat tijdens het evenement Asperges in het Veld. Een keur aan topchefs, het merendeel van sterrenrestaurants, kookt voor u de sterren van de hemel, zowel bij de lunch als tijdens het diner. Van 16 mei tot en met 2 juni zijn ze te vinden in Cromvoirt en van 6 juni tot en met 17 juni in Prinsenbeek.

gerecht met asperges

Vers van het Land: Asperges Kopen bij de Boer

Voor de ultieme asperge-ervaring moet je natuurlijk naar de bron gaan. Gelukkig zijn er in Nederland tal van boerderijen waar je kraakverse asperges rechtstreeks van het land kunt kopen. Sommige boerderijen bieden zelfs de mogelijkheid om je eigen asperges te plukken, wat een leuke en leerzame activiteit is voor het hele gezin.

Wil je zelf asperges steken? Dat kan bij Aspergehof Noordam in Woubrugge. Deze aspergekwekerij ligt op een kleine 30 minuten rijden vanaf grote steden als Amsterdam en Den Haag. Daar zijn de asperges al verkrijgbaar vanaf maart. Je kan ze daar kopen maar je kan ook meedoen met een van de leuke groepsarrangementen. Het arrangement genaamd “De Boer Opgaan” is een rondleiding vanaf 10 personen, waarbij je je eigen asperges mag steken.

Asperges steken bij de kwekerij

Ook bij Aspergeboerderij Sandur kan je niet alleen verse asperges kopen, maar ook deelnemen aan rondleidingen en workshops om meer te leren over het kweken en bereiden van asperges. En je kan er zelfs lunchen of dineren! En op de website vind je naast hun webshop ook nog eens nuttige bewaar en bereidingstips en leuke recepten.

Woon je in de buurt van Schijf bij Roosendaal en eet je het liefst je asperges zo vers mogelijk? Ga ze dan zeker halen bij Aspergekwekerij De Nederheide Asperges. In het seizoen kan je daar 7 dagen in de week dagverse witte asperges komen in de boerderijwinkel. Je kan hier ook terecht voor complete aspergemaaltijden die zijn bereid met lokale producten. En neem ook eens een kijkje op hun website voor de meest uiteenlopende aspergerecepten.

Makkelijke aspergerecepten om thuis te maken

Als je eenmaal je verse asperges hebt gekocht, is het tijd om de keuken in te duiken en te experimenteren met nieuwe en spannende recepten. Naast de recepten die je op de websites bij de boevengenoemde kwekers kan vinden zijn hier nog een paar ideeën om je op weg te helpen:

Gegrilde Asperges met Parmaham en Balsamico-glazuur

Snijd de asperges in de lengte doormidden, gril ze tot ze knapperig zijn en wikkel ze vervolgens in plakjes Parmaham. Besprenkel met een smakelijke balsamico-glazuur voor een extra dimensie van smaak.

Asperges en ham

Aspergesalade met gerookte zalm, Parmezaanse kaas en balsamicosaus

Kook de asperges gaar en leg ze apart. Verspreid wat ijsbergslag over een schaal en leg daar de asperges op. Bedek de asperges met plakken gerookte zalm en bestrooi met Parmezaanse kaas vlokken. Sprenkel er tot slot de balsamicosaus overheen.

Aspergerisotto met Citroen en Dragon

Voeg gekookte asperges toe aan een romige risotto samen met wat verse citroenrasp en dragonblaadjes voor een verfijnd en lenteachtig gerecht.

aspergesoep

Aspergequiche met Geitenkaas en Tuinkruiden

Beleg een krokante bladerdeegbodem met gestoomde asperges, verkruimelde geitenkaas en een handvol verse tuinkruiden zoals peterselie, tijm en basilicum. Giet er een mengsel van eieren en room overheen en bak tot goudbruin en gaar.

Vier het aspergeseizoen! Of je nu dineert in een chique restaurant, verse asperges koopt bij de boer of thuis experimenteert met nieuwe recepten, er valt altijd iets te genieten tijdens deze bijzondere tijd van het jaar. Eet smakelijk!


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox