Tips voor een gezellige Sinterklaasavond

Geschreven op 8 november 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Sinterklaasavond

Als je kleine kinderen hebt, vier je waarschijnlijk Sinterklaasavond. Maar dat maakt van Sinterklaas niet per definitie een kinderfeest. Sinterklaas staat voor gezelligheid, samen zijn, elkaar verrassen, lekker lachen en vooral het inluiden van het feestseizoen. Dat je als volwassene ook kan genieten van Sinterklaas, blijkt wel uit dit blog.

Sinterklaas voorpret

Nu in onze familie ook de jongste telg niet langer geloofd in het bestaan van de goedheiligman, betekent niet dat we niets meer aan Sinterklaasavond doen. Eigenlijk begint het al met de intocht. De Sint kwam dit jaar aan in Nederland op 18 november. Bij ons thuis mag diezelfde avond de schoen gezet worden. En ja, er moet ook nog steeds gezongen worden, want anders telt het niet. In de schoen komen overigens kleine cadeautjes: een chocoladeletter, wat snoepjes, een puzzelboekje, warme sokken, douchegel, een kraslot, dat soort “nuttige” dingen (op de snoepjes na dan).

Sinterklaasavond

Sinterklaasavond vieren met familie

Zoals ik al zei is iedereen in onze familie oud genoeg om “het geheim” te weten, maar samen Sinterklaas vieren blijft leuk. Het begint al een paar weken voor 5 december. Dan gaan we lootjes trekken met de familie onder het genot van een hapje en een drankje. Wij hebben afgesproken ieder een cadeau van 15 euro te kopen voor diegene die is getrokken. Dat kan één wat groter cadeau zijn of bestaan uit meerdere kleine cadeaus. Daar moet ook een gedicht bij van minimaal één A4. Op het lootje zet je dan wat je graag zou willen hebben. Voordeel is dat alleen degene die jou trekt weet wat er op jouw verlanglijstje staat, dus geen kans op dubbele cadeaus. Woont de familie ver uit elkaar en is fysiek lootjes trekken daardoor onhandig? Trek dan digitaal lootjes via bijvoorbeeld lootjestrekken.nl. Superhandig!

Bij wie wordt het gevierd?

Sommige mensen zijn altijd de klos wanneer het gaat om feestelijke avonden. Misschien vindt diegene het helemaal niet erg, maar het is toch veel leuker om te rouleren? Blijft iedereen eten? Spreek dan af dat iedereen iets maakt of meeneemt. Keukenprinsen of prinsessen vinden het leuk om de keuken in te duiken, maar niet iedereen is zo creatief. Laat die mensen dan zorgen voor de zoetigheid, chips en drankjes. Zo draagt iedereen wat bij en liggen de kosten niet bij één persoon.

Sinterklaasavond

In de stemming komen

Heb je Spotify? Zoek dan Sinterklaasliedjes op. En doe de cadeautjes in een échte jute zak van Sinterklaas. Die heb je vast nog wel liggen op zolder. Laat het bezoek de cadeautjes zelf in de zak doen, dat maakt de verrassing straks extra leuk. Het leukste is om om de beurt een cadeautje uit de zak te pakken. Diegene die aan de beurt is leest luid en duidelijk het gedicht voor. Daar mag best humor in zitten! Degene die aan de beurt is geweest pakt (zonder te kijken) een cadeau uit de zak. Dan is die persoon dus aan de beurt. Tip: heb je meerdere cadeautjes voor één iemand? Zorg er dan voor dat ze wel aan elkaar vast zitten.

Een spelletje doen

Vier je Sinterklaasavond met nóg oudere kinderen of met vriendinnen? Dan is een dobbelspel echt hilarisch! Iedereen koopt drie kleine cadeautjes voor een bepaald bedrag (2 tot 5 euro). Het zal je verbazen wat een leuke cadeaus men kan vinden voor die kleine bedragen! Trek er wel een beetje tijd voor uit. Je kan één cadeau ook vervangen voor iets dat je zelf héél graag kwijt wilt. Dat zijn meestal de meest hilarische cadeaus. Dan zit iemand anders met jou doorn-in-het-oog opgezadeld. Een dobbelspel is heel eenvoudig. Zet van tevoren een alarm. Je hebt bij veel winkels (Action, Hema, Xenos) vaak van die voorgedrukte Sinterklaas dobbelstenen. Om beurten moet je die rollen. De opdracht op de dobbelsteen moet door iedereen worden uitgevoerd. Als het alarm afgaat is het spel afgelopen. De cadeaus die bij jouw stoel liggen, zijn van jou. Wij doen wel altijd eerlijk verdelen zodat iedereen met drie cadeautjes naar huis gaat. Na afloop is het ook erg leuk om te raden wie welk cadeau heeft gekocht. Ook leuk met collega’s!

Sinterklaasavond

Surprises maken

Wil je helemaal uitpakken op Sinterklaasavond? Maak dan allemaal een surprise! Trek lootjes en maak iets dat slaat op de ontvanger. Eventueel een gedichtje erbij en de avond kan niet meer stuk. Je kan een surprise mét of zonder cadeautje doen. De surprise is eigenlijk al het cadeau. Houd het wel netjes, want niemand zit te wachten op een kamer vol troep. Surprises maken is wel erg arbeidsintensief, dus niet iedereen zal dit waarderen.

Tot slot

Het belangrijkste aan Sinterklaas vieren is dat iedereen het kan vieren zoals hij of zij wil. Het is de bedoeling dat het een gezellig feest en het voornaamste is het gezellig samenzijn. Dus houd het leuk voor iedereen en houd rekening met ieders portemonnee. Dan wordt het vast een geslaagd feest!


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox