Tips voor een lekkere kaasfondue

Geschreven op 10 maart 2023
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
kaasfondue

Op maandag 11 april is het Kaasfondue dag! Dit heerlijke gerecht uit Frankrijk (dus niet uit Zwitserland zoals iedereen denkt) is erg lekker en eenvoudig. Je kan natuurlijk voor de beste kaastips en dus ook kaasfondue tips naar je plaatselijke kaasboer. Wij vullen hem graag voor je aan met lekkere dip-tips!

De kaasfondue

De kaasfondue werd in Frankrijk geboren omdat de kaas er in de winter vaak hard en niet langer eetbaar was. Door de harde kaas te verdunnen met warme melk ontstond er een lekker sausje. Rond 1930 namen de Zwitsers dit Franse nationale gerecht over en bedachten er een variant op. Ze gingen de kaasfondue maken met witte wijn en bedachten er lekkere dingetjes bij om mee te dippen in de kaassaus. In Nederland gebruiken we vaak Goudse kaas terwijl de Zwitsers Gruyère en Emmentaler gebruiken, afhankelijk in welk deel van Zwitserland je de kaasfondue bestelt. Deze kaas wordt gesmolten met witte, droge wijn (of bouillon als je liever geen alcohol drinkt) en op smaak gebracht met kruiden en knoflook. De meest gebruikte kruiden is nootmuskaat, maar je kan daar zelf in variëren.

kaasfondue

Kaasvariaties

Je kan een speciale twist aan je kaasfondue geven door andere kaassoorten toe te voegen aan de basis kaassoorten. Bijvoorbeeld de Zwitserse Appenzeller kaas. Hieraan zijn bepaalde kruiden toegevoegd die je weer terug proeft in de fondue. Wil je wat pit geven aan je kaasfondue? Voeg dan een beetje (!) Roquefort toe. Deze blauwader kaas is van zichzelf lekker zout en geeft daarom een pittige twist aan de fondue. Maar gebruik niet teveel want anders wordt het te zout!

Lekkere dip-tips

Natuurlijk zijn (rauwe) groeten zoals wortel, tomaatjes, paprika, selderij en bloemkool wel bekend als dip-tip. Maar probeer ook eens een stukje appel of ananas te dopen in de kaasfondue. Dat is echt een verrassende en verfrissende combinatie! Maar ook (stok)brood, crackers en soepstengels ook lekker. En wat dacht je van nacho chips! Andere lekkere dip-tips zijn:

  • zilveruitjes
  • radijs
  • champignons
  • blaadjes witlof
  • gehaktballetjes
  • knakworstjes
  • gebakken bacon
  • chorizo
  • ham
  • gerookte kip

kaasfondue

Eet smakelijk!

PS: houd er wel rekening mee dat de alcohol in de kaasfondue NIET verdampt! Als je dus een kaasfondue hebt met kleine kinderen of zwangere vrouwen is het verstandig bijvoorbeeld bouillon te gebruiken.


Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. We hebben ons wel laten inspireren door diverse foodbloggers. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox