Fietsen en wandelen in Gelderland

Geschreven op 10 juni 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Wandelen man vrouw gras

Ga je deze zomer op vakantie in Gelderland? Dan is de kans groot dat je de buurt gaat verkennen op de fiets of wandelend. Wij hebben daarom ook Gelderland in onze serie “fietsen en wandelen in Nederland” opgenomen. Veel plezier in de buitenlucht!

Wandelen in Gelderland

Gelderland kent maar liefst 60 natuurgebieden en landgoederen waar je heerlijk kan wandelen. Je raakt er niet uitgekeken! Grote kans dat je wild kan spotten: want in Gelderland kan je herten, zwijnen en heel veel vogels vinden.

Wandelen op de Veluwe

Het meest bekende natuurgebied van Gelderland is natuurlijk de Veluwe. Het gebied van de Veluwe bestaat voornamelijk uit bos, heide en zandstuifgebied. Er zijn routes voor de wat meer geoefende wandelaars, maar er zijn ook leuke routes voor het hele gezin! Zoals deze leuke familieroute van 2,5 km. Wat meer uitdaging vind je in de Zevenheuvelenroute Veluwezoom van 15 km. Vanaf station Dieren kan je ook een mooie NS-wandeling maken op de Veluwe. Deze wandeling is 11 km, dus prima te doen! Een ander leuk rondje van 5 km is de wandelroute Veluwezoom – Postbank. Vorig jaar heb ik met mijn wandelclubje een pittige wandeling van 25 km gemaakt terwijl het tropisch warm was. Wil je meer weten over deze wandeling? Neem dan hier een kijkje.

Wandelen in de Achterhoek

Vrouw met hond wandelen

Ook in de Achterhoek kan je heerlijk wandelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandelroute in en rond Lochem? Deze route is 17 km lang maar er zijn verschillende rustpunten. Andere mooie en uitdagende routes zijn de Drie Kieftenroute van 25,3 km en de Kuitenbijter A en B. Laat je niet afschrikken door de naam, het valt best mee. Deze route is 15,7 km. Een leuke route van iets meer dan 5 km is die van Landgoed Ampsen. Een andere, afwisselende route is de Veldhoekroute van 8 km. En heb je jonge kinderen mee? Dan is de Jena Kabouterroute van 2 km echt heel leuk om te doen!

Wandelen op de Betuwe

Een leuk rondje rond het water is het Rondje Strandpark Slijk-Ewijk van net niet 6 km. Wil je wat meer uitdaging, dan is de 16 km wandelroute van Klompenpad Engelrodenpad echt iets voor jou! Je hoeft gelukkig geen klompen aan, maar raadzaam is het wel om waterdicht stevig schoeisel te dragen op deze route. Wil je liever struinen langs de Waal? Dat kan met de Struinroute Heerewaarden – Tiel. Je wandeling start al leuk: met een overtocht met het pondje! Hij is wel 20 km, dus wees voorbereid! Een wat kortere route, maar niet minder mooi is de 12 km lange Parel van de Betuwe route. Hierbij ontdek je het dorpje Hemmen, dat de parel van de Betuwe is. Het Jan Blankenpad neemt je mee op ontdekkingstocht. Hij is 4 km dus ook leuk om te doen met kinderen!

Fietsen in Gelderland

Ook als je van fietsen houdt, zit je in Gelderland goed. Of je nu rustig recreatief wilt genieten van de natuur of lekker sportief wilt mountainbiken.

Fietsen op de Veluwe

Fietsen ondergaande zon

De Veluwe staat bekend om haar wild, dus hoe leuk is het om de Wildroute te fietsen? Deze route van 51,3 km voert door prachtige bossen en heidevelden. Misschien zie je wel herten, zwijnen en vossen! Vergeet ook niet uitkijktoren de Haelberg te beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving. Een andere bijzondere fietsroute is de WO II Airborne Route van 49,9 km.  Deze route komt langs veel plaatsen die te maken hebben met Operatie Market Garden. Sla ook zeker het Airbornemuseum niet over, want dat ligt op de route. Een route door prachtig natuurgebied is het Rondje Twello, de Vecht en Terwolde. Deze route is 35,3 km en voert onder andere langs allemaal pittoreske Veluwse dorpjes. Wil je meer leuke fietsroutes? Kijk dan even hier.

Fietsen in de Achterhoek

De Achterhoek is bij uitstek dé fietsgemeente van Gelderland. Er zijn allemaal leuke fietsroutes om te doen zoals de 42 km lange Landgoederen route. Je komt dan door Almen, Vorden, Lochem en Laren. Een wat kortere route van 21,6 km is de fietsroute Marveld-Zwillbrock. Je komt dan onder andere door natuurpark de Leemputten. Zwillbrocker Venn staat bekend om haar flamingo’s! Superleuk! De fietsroute Nationaal Landschap Winterswijk van 45,2 km is leuk omdat het zo afwisselend is. Je komt langs buurtschappen, bosgebieden, glooiende weilanden, een wijngaard en een geitenkaasboerderij. Wil je meer leuke fietsroutes in de Achterhoek? Kijk dan hier.

Fietsen op de Betuwe

Mountainbiken Drenthe

Op de Betuwe beginnen we met een hele leuke fietsroute voor het hele gezin, de Geo Gezinstocht. Deze tocht is 15 km lang en is prima geschikt voor het hele gezin. De tocht wordt afgesloten bij het spannende forteiland van GeoFort! De Betuwe staat bekend om haar fruit. Daarom noemen we ook een leuke fietsroute dwars door het platteland van dit gebied, de Fruitroute Betuwe! Deze route is 45 km lang en in de zomer kan je het fruit zien hangen aan de verschillende fruitbomen! De Maas en Waalroute van 66 km is natuurlijk echt een must om te fietsen wanneer je op de Betuwe bent! Naast het rivierengebied kom je hiermee onder andere langs de Tuinen van Appeltern en langs een indrukwekkende kasteelruïne. Nog meer fietsroutes zien op de Betuwe? Kijk dan hier.

Mountainbike in Gelderland

Een uitdagende mountainbikeroute in Gelderland is bijvoorbeeld die van Nijmegen. Deze route heeft behoorlijk pittige hoogteverschillen en is 14,3 km lang. Die van Harderwijk is iets vlakker maar wel 21,3 km. En die van Lochem krijgt wat zwaarte betreft de meeste punten. Deze route is 15,3 km en vooral in het begin zijn er wat pittige klimmen. Wil je meer mountainbikeroutes? Kijk dan hier.

Wil je meer tips over fietsen en wandelen in eigen land? Kijk dan hier!