Wandelen op de heide

Geschreven op 5 maart 2019
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
heide boom uitgelicht

Mijn zwager woont in Blaricum. Altijd als we bij hem en zijn gezin zijn vinden we het heerlijk om daar in de omgeving te wandelen. Er is vlakbij zijn huis namelijk een prachtig heidegebied! Laatst zijn we er heerlijk met de familie gaan wandelen en dat was zeker voor herhaling vatbaar.

Even weg in eigen land

Wanneer ik op de heide ben, heb ik altijd het gevoel dat ik op vakantie ben. Ik woon in de Randstad en daar is vooral het strand heel dichtbij, dus dit is altijd weer heel anders. Net zo uitgestrekt, maar met een hele andere vegetatie. Het natuurreservaat van ’t Gooi beslaat een enorm gebied. Maar wij beperken ons altijd tot de Blaricummerheide.

Heide pad

De Blaricummerheide

De Blaricummerheide is 132 hectare groot en wordt door de zandweg “De Oude Naarderweg” gescheiden van de Tafelbergheide. Het is wel één gebied. In het gebied vind je een aantal kuilen. Die kuilen zijn heel belangrijk omdat er bijzondere plantensoorten in groeien. Sommige kuilen worden daarom in de zomer omheind zodat wandelaars er geen schade kunnen aanbrengen.

Heide wandeling

Bijzondere dieren

Wanneer je over de heide wandelt, kan het zomaar gebeuren dat je oog in oog komt te staan met Schotse Hooglanders. Mijn zwager is heel vroeg in de ochtend tijdens zijn hardlooprondje wel eens gestuit op een hazelworm. Dat is een soort slangetje. Ook de schapen van de schaapskooi lopen er rond.

Schaapskooi

We zijn ook even in de schaapskooi geweest en die stonden lekker binnen. Normaal gesproken lopen de dieren onder leiding van een herder over de heide. Ze zorgen daar voor een goede balans op de heide. Binnen in de schaapskooi hing ook een plattegrond van het hele heidegebied en die liet nogmaals zien hoe enorm groot het gebied is. Je kan dus echt alle kanten op!

Heide schaapskooi

Leuk voor kinderen

Voor kinderen is het heidegebied een groot avontuur. Ze kunnen er in bomen klimmen en hutten bouwen. Het heidegebied is heel overzichtelijk waardoor je als ouder eigenlijk altijd wel goed zicht hebt op je kind. Ook het zoeken van insecten is altijd leuk. Je kan ook een voetbal meenemen.

Na afloop lekker bijkomen

Vooral in de winter is het heerlijk om op te warmen bij een gezellig restaurant. Restaurant De Tafelberg is daar uitermate geschikt voor! Je kan er 7 dagen per week vanaf 9 uur in de ochtend terecht voor ontbijt, high tea, lunch, borrel of diner. Of voor een lekkere kop koffie natuurlijk. De Tafelberg is sowieso een prima uitvalsbasis en goed te gebruiken als start- en eindpunt voor je wandeling omdat je er gemakkelijk je auto kwijt kan.

Heide Tafelberg

De parkeerplaats biedt namelijk plaats aan 100 auto’s. Honden en zelfs paarden zijn er van harte welkom. In het voorjaar en in de zomer kan je er ook prima zitten op het terras. Er zijn buiten namelijk 200 zitplaatsen, waaronder 5 loungehuisjes. Echt een aanrader!