Bezoek een fort in Nederland

Geschreven op 22 februari 2022
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
fort uitgelicht

Er zijn in Nederland heel veel forten te vinden. Nederlandse forten behoren tot het militair erfgoed. De Atlantikwal is onder andere ook onderdeel van de Nederlandse forten. Sommige van deze forten zijn te bezoeken. Zij hebben spannende verhalen te vertellen en leren je alles over vroeger. Wij hebben een overzicht gemaakt van de mooiste en meest boeiende forten om te bezoeken.

Fort Everdingen

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Onlangs zijn wij van OpstapmetLisa door Visit Utrecht Region uitgenodigd om allerlei winterse activiteiten te doen in de regio Utrecht. Dit als onderdeel van de campagne Kom naar Buiten. Zo hebben wij een autopuzzeltocht gedaan langs vele forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiermee kwamen wij bijvoorbeeld langs Fort Everdingen waar een koffiestop hebben gehouden. In Fort Everdingen zit naast een museum ook Fortbrouwerij Duits & Lauret gevestigd. In het prachtige Fort Vuren kan je zelfs overnachten!

fort
Entree Slot Loevestein

Voor kinderen is het Geofort werkelijk fantastisch. Hier duiken ze in de toekomst van planeet Aarde. In Fort Pannerden zit een escaperoom gevestigd die door de bijzondere ambiance extra spannend is. Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten is leuk en leerzaam tegelijk. Zowel voor ouders als voor kinderen. Kasteel Slot Loevestein is zowel onderdeel van de De Nieuwe Hollandse Waterlinie als van de Oude Hollandse Waterlinie. Dit bekende waterslot kent een roerige geschiedenis en er wordt zelfs beweerd dat het er spookt!

Oude Hollandse Waterlinie

Naast de Nieuwe Hollandse Waterlinie is er dus ook een Oude Hollandse Waterlinie. Naast het prachtige Slot Loevestein is ook het Nederlands Vestingmuseum daar onderdeel van. Naarden-Vesting is een van de best bewaarde vestigingssteden van Nederland. Het Nederlands Vestingsmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort. Er worden rondleidingen gegeven en er kan zelfs een rondvaart worden gemaakt.

fort
forteiland Pampus

De Stelling van Amsterdam

Een andere linie met forten is de Stelling van Amsterdam. Een aantal van deze forten en verdedigingswerken benoemen wij graag in deze blog. Onderdeel van de Stelling van Amsterdam is bijvoorbeeld Kasteel Het Muiderslot. Dit verdedigingswerk is gebrouwd rond 1285 en was heel belangrijk. En natuurlijk leuk om te bezoeken. Forteiland Pampus is ook zo’n bijzondere plek. Dit UNESCO Erfgoed is alleen per boot bereikbaar en dat maakt het bezoek meteen speciaal. Ook Forteiland IJmuiden is alleen met de boot te bereiken. Er worden verschillende publieksdagen georganiseerd, dus kijk goed wanneer je terecht kan. Fort K’IJK, voorheen Fort bij Krommendijk, is een belevingscentrum. Het theehuis is een heerlijke plek om even bij te komen.

Het Muiderslot

Nog een eiland van De Stelling van Amsterdam dat alleen bereikbaar is per boot is Vuurtoreneiland. Dit eiland ligt in het Markermeer en is bekend om haar loslopende dieren en zeldzame flora. Ook leuk om te bezoeken zijn het Kunstfort bij Vijfhuizen waar tentoonstellingen worden georganiseerd en het Wijnfort Benoorden Purmerend wordt “bewoond” door Wijnimport J. Bart. Zij hebben maar liefst 750 soorten wijn op voorraad!

Fort de Roovere

De Zuiderwaterlinie

Fort de Roovere bij Halsteren leent zich voor geweldige wandeltochten. Dit fort is onderdeel van de Zuiderwaterlinie en is vooral bekend vanwege de karakteristieke Mozesbrug. Deze is zo genoemd omdat het lijkt alsof je op het water loopt. Er is een korte wandelroute van 2 km, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Atlantikwal

De Atlantikwal is onderdeel van de Hollandse verdedigingswerken, al is deze 5000 kilometer lange verdedigingsroute die van Frankrijk tot Noorwegen loopt, gemaakt door de Duitsers. Fort 1881 bij Hoek van Holland is naast museum ook een bijzondere trouwlocatie. Het fort werd al aan het einde van de 19de eeuw gebouwd om de Nieuwe Waterweg te beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ingenomen door de Duitse bezetter. Veel van de achtergebleven spullen zijn tentoongesteld in het museum. Super leerzaam! Ook onderdeel van de Atlantikwal is Vliegveld Valkenburg. Het vliegveld is inmiddels niet meer in bedrijf, maar heeft in de 67 jaar van haar bestaan vele hoogte- en dieptepunten gekend. En tot slot speciaal voor de allerkleinsten onder ons: Speel-enBunkerpark Groede Podium. Dit speelwalhalla is geweldig voor kinderen en ook voor ouders interresant vanwege de ligging.


Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.