De leukste speeltuinen van ons land

Geschreven op 27 juni 2021
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
speeltuinen uitgelicht

Er zijn enorm veel speeltuinen in Nederland. Er is er vast een bij jou om de hoek, maar wij hebben gezocht naar speeltuinen waar het hele gezin zich kan uitleven. Onze favorieten hebben wij verzameld in dit blog. Veel klim- en klauterplezier!

De leukste natuurspeeltuinen

Is jouw kind niet vies van een beetje modder? Bezoek dan eens een natuurspeeltuin. Daar zijn er heel wat van in Nederland. Lekker bezig zijn in de natuur, met je blote voeten in de modder en alles ontdekken, voelen en zien. Leuker wordt het niet!

Paviljoen de Zweth

De Zweth

In het Westlandse Kwintsheul kan je bij Paviljoen de Zweth echt van alles doen en ondernemen. Kinderen vinden de stormbaan (boven de sloot) echt geweldig, dus neem een setje droge kleren mee! Maar als je het rustiger aan wilt doen, kan dat natuurlijk ook. Huur een fluisterboot en ga het water op, maak een rondje in de waterfiets, of huur een kano. Ook voor de kleinere kinderen is er veel te doen. Zo is er een speeltuin buiten én binnen en een grote trampoline. Of maak je gezin in met een potje minigolf. Het kan allemaal!

Bosspeeltuin Maximapark

Bosspeeltuin Maximapark is een fijne plek voor het gele gezin. Dit prachtige park grenst aan meerdere plaatsen zoals Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn, Terwijde, Het Zand en Veldhuizen. De Bosspeeltuin is gelegen naast parkrestaurant Anafora, dus ook leuk voor ouders! Hier kan je lekker genieten van een verfrissend drankje en een heerlijk broodje terwijl de kids klimmen, klauteren en glijden. Daarnaast is het ook mogelijk om bij Anafora een waterfiets of een bootje te huren om nog even lekker het water op de gaan en dit prachtige park van een andere kant te bekijken.

Ravotten op het eiland Tiengemeten

Monkeybos

Heb jij wel eens gehoord van het natuureiland Tiengemeten? Dit Zuid-Hollandse eiland ligt onder de rook van Rotterdam en is alleen met het pondje bereikbaar. Tiengemeten is een heerlijke plek om te wandelen en van de natuur te genieten, maar ook voor kinderen is het er een waar paradijs. Zij kunnen spelen in de Oerrr Speelnatuur van Natuurmonumenten en meedoen aan de Oerrr Struintocht over Tiengemeten. Maar neem wel een handdoek en een setje droge kleding mee want dat er flink met water wordt gespeeld is zeker!

Natuurspeeltuin Schiedam

Middenin de polder bij Schiedam vind je Natuurspeeltuin Kethelpoort. Een plek waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan en lekker kunnen spelen met natuurlijke materialen en water. Ze kunnen hier dammetjes bouwen, klauteren in klimbomen en van de heuvel glijden op de taludglijbaan. Via boomstammen, stapstenen en zwaaitouwen het water oversteken of met de ‘Archimedes-spiraal’ slootwater omhoog pompen. De zuidelijke waterkant is afgezet met hout en takken, zodat de allerkleinsten niet ongezien weglopen. Ideaal dus!

Waterspeeltuin Buytendelft

In Recreatiegebied Delftse Hout kunnen jouw kinderen zich heerlijk vermaken in de Waterspeeltuin. Dit is een omheind en afgezet stuk ‘sloot’ dat voor kleine kinderen van enkeldiep tot net bovenkniehoogte loopt en volstaat met speeltoestellen. Zowel in het water als op de waterkant. De waterspeeltuin is een paar jaar geleden aan de beurt geweest voor onderhoud. De ingang is verplaatst en er is een horeca gelegenheid toegevoegd waar je een lekker broodje, wat te drinken of een ijsje kan halen. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd om binnen te komen maar het staat echt garant voor een heleboel uren speelplezier!

Nog meer leuke natuurspeeltuinen

Speeltuinen aan het water

In Den Haag vind je het Monkeybos. Deze leuke natuurspeeltuin vind je in Meijendel. Ook de wat oudere kids kunnen zich hier prima vermaken! Speeltuin Westerpret in Zoetermeer is onderdeel van Westerpark en is geweldig voor kleine kinderen. Er is ook genoeg te doen voor wat oudere kinderen. Ook in Ammerzoden vind je een leuke natuurspeeltuin: Hoppies.

De Leukste themaspeeltuinen

In Nederland zijn ook een aantal themaspeeltuinen te vinden. Deze zijn vaak herkenbaar voor (kleine) kinderen en daarom extra leuk!

De Tuin van Floddertje

In Berkel en Rodenrijs vind je de Tuin van Floddertje. Deze natuurspeeltuin is geweldig als er een beetje modder ligt. Uiteraard staat deze speeltuin helemaal in het teken van Annie M.G. Schmidt. Het is een enorm gebied, maar toch heel overzichtelijk en veilig. Omdat er wel veel water is, is toezicht op heel kleine kinderen wel nodig.

Speeltuin Kabouterdorp

Een speeltuin met het kabouterthema vind je in Veldhoven. Deze speeltuin is lekker overzichtelijk en leuk voor zowel jong als wat ouder. Speeltuin Kabouterdorp is niet alle dagen geopend en ook niet wanneer het slecht weer is, dus houd wel de website in de gaten als je een bezoek wilt brengen.

De Drentse Koe

Speeltuinen meisje in touwen

Een van onze favorieten is speeltuin De Drentse Koe in Drenthe. Deze speeltuin staat helemaal in het teken van de boerderij en is zowel binnen als buiten echt heel leuk. Er is een maisdoolhof, een speelstal en zelfs een spannende glow in the dark kelder met allerlei coole spellen. Ook lopen er echte boerderijdieren rond dus dat is ook echt heel leuk. Vergeet zeker niet een ijsje te nemen, want die maken ze helemaal zelf op de boerderij.

De leukste (deels) binnenspeeltuinen

Tot slot hebben we het in Nederland vaak niet voor het zeggen wanneer het om het weer gaat. Het is dan ook fijn om binnen te kunnen spelen. Maar áls de zon zich dan laat zien, is het ook wel heel lekker om buiten te kunnen spelen. Deze speeltuinen hebben het allebei!

De hele dag zoet in Plaswijckpark

In Rotterdam vind je Plaswijckpark. Je kan je zeker wel een dagje flink vermaken in dit grote park. Er is heel veel buiten te doen, zoals een waterspeeltuin, een verkeersplein, een dierenparkje en heel veel speeltoestellen, maar ook binnen is er veel te doen. Zo is er een toffe binnenspeeltuin waar je met minder weer prima kan vertoeven.

Megapret in Gelderland

Speeltuinen binnen

De naam zegt al genoeg: voor Megapret moet je in Gelderland zijn! Deze enorme speeltuin heeft een binnen én een buiten en is geschikt voor het hele gezin. Bij heel warm weer kunnen de kinderen zich uitleven in de waterspeeltuin en er kan zelfs gegolfd worden! Geschikt bij elk weertype dus!

Nog meer leuke speeltuinen waar je ook naar binnen kan

In Zeeland worden kinderen helemaal blij van Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke. Dit is echt leuk voor jong en oud! Is het weer wat minder en wil je toch naar een speeltuin? Ga dan naar De Flierefluiter in Raalte. Deze is namelijk ook deels overdekt.

Dit blog is tot stand gekomen met onze partners en uit eigen beweging. Wil je meer tips en blogs van ons? Volg ons dan op Facebook en Instagram