Een nieuwe start in januari

Geschreven op 18 november 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
start in januari

Januari is voor veel mensen een leuke, maar ook lastige maand. Een nieuw jaar is altijd leuk omdat de teller weer op 0 staat en je letterlijk aan een nieuw begin staat. Maar januari is ook de maand waarin je moet oppassen om niet in een zwart “feestdagen-gat” te vallen. Pak het daarom anders aan dit jaar. Houd je niet bezig met goede voornemens die je toch niet kan volhouden, maar haal letterlijk de bezem door het oude jaar en ga fris van start!

Een lekker schoon en opgeruimd huis

Hoera! Het is januari! Je staat aan een nieuw begin, dus die kan je maar beter schoon beginnen. Je hebt vast veel kaarsen gebrand in december, dus de gorgijnen kunnen wel een wasbeurt gebruiken. Maak ook de keukenkastjes lekker schoon, draai het matras eens om en ontdooi de koelkast. Ruim die schuur en die zolder ook eens op, want een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Spullen die nog mooi zijn kan je bijvoorbeeld verkopen op Marktplaats of Vinted. Van het geld kan je jezelf verwennen met een leuke nieuwe woonaccessoire of een nieuw servies. Je kan ook jouw oude spullen doneren aan een goed doel. Dan ben je dit jaar ook meteen goed begonnen en dat geeft een goed gevoel.

nieuwe start in januari

Deel je woonkamer anders in

Je hele woonkamer volzetten met nieuwe meubels is wat aan de prijzige kant. Als je wat schuift met de meubels die je hebt, creëer je meteen een hele nieuwe look! Een paar frisse nieuwe woonaccessoires erin en je bent helemaal compleet. Of koop eens een verfje en verf één muur in een andere kleur. Dat geeft ook een heel nieuwe uitstraling aan je bestaande woonkamer. En het is nog leuk om te doen ook!

Lekker veel groen in je huis

Hup, de kerstboom eruit en lekker veel groen erin! Het is wetenschappelijk bewezen dat groene kamerplanten een mens gelukkig maken. Dus bezoek het tuincentrum of koop online een paar nieuwe planten. En voor wie duurzaam het nieuwe jaar in wil, kan ook een plant adopteren bij een echt plantenasiel. Er zijn er heel veel in Nederland!

nieuwe start in januari

Probeer eens nieuwe recepten uit

Verandering van spijs doet eten, zegt men. En dat is ook echt waar. Probeer daarom eens verschillende recepten uit. In het weekend, bijvoorbeeld. Je hebt dan vaak wat meer tijd om te koken en dus ook om iets anders uit te proberen. Volg eens de blogs van LekkerenSimpel, FrancescaKookt of ChicksLoveFood. Print je meest favoriete recepten uit en doe ze in een mapje. Op die manier heb je altijd kookinspiratie! Gratis kookbladen zoals de Allerhande (Albert Heijn) en de Boodschappen (Hoogvliet en Plus) zijn ook leuk. Je kan er recepten uit knippen en bewaren. Probeer ook zoveel mogelijk verse producten te gebruiken en minder uit pakjes te koken. Dat is veel gezonder en bovendien veel lekkerder! Tip: doe je boodschappen eens bij de plaatselijke boer of teeler. Misschien niet altijd goedkoper, maar je steunt er wel de lokale mensen mee en het zijn eerlijke producten.

Zelf eten verbouwen

Of ga nog een stapje verder en begin een eigen moestuin! In januari kan je best al beginnen met het maken van een plan. Welke groenten wil je verbouwen en waar? Het zaaien start meestal al in februari dus zorg dat je er op tijd bij bent. Eerder schreven wij al een blog over een eigen moestuin. Het is leuk om te doen, gezond en beter voor de portemonnee. Wat wil je nog meer?

nieuwe start in januari

Start een nieuwe hobby

Januari is ook hét moment om een nieuwe bezigheid te vinden. Start een hobby waarbij je iets nieuws leert: probeer eens te haken/breien, volg een cursus fotografie of leer een nieuwe taal. Of zet je handen aan het werk door creatief te knutselen. Zo ben je lekker bezig en je leert nieuwe dingen. Altijd handig!

Zoek andere mensen op

Begin een leesclub of ga wandelen met mensen uit de buurt of moeders van het schoolplein. Of gewoon met vriendinnen natuurlijk. Er zijn veel sporten die je samen kan doen. Zwemmen, fietsen of hardlopen. Bewegen is gezond en hoeft niet veel te kosten. Of ga eens op bezoek bij die eenzame buurvrouw. Misschien even spannend om aan te bellen, maar het kan heel leuk uitpakken. Wie weet hou je er wel een vriendschap aan over.

nieuwe start in januari

Maak meer tijd vrij voor jezelf

Het is mens-eigen (of eigenlijk vrouw-eigen) om vooral voor anderen in de weer te zijn. Ook zijn we vaak te streng voor onszelf. Eén voornemen die alle vrouwen (en mannen) eigenlijk zouden moeten invoeren is: maak tijd vrij voor jezelf. Lees elke avond een stuk in je favoriete boek, binge een gezellige of spannende serie, neem een lekker bad of vertroetel jezelf met een gezichtsmasker. Alleen al even lekker naar je favoriete muziek luisteren kan al wonderen doen. Probeer het maar eens, je wordt er een ander mens van. Gelukkig nieuwjaar!


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox