Fietsen en wandelen in Drenthe

Geschreven op 10 juni 2020
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

We hebben weer een leuke fiets- en wandelprovincie voor je gevonden, namelijk Drenthe! Ook hier kan je namelijk heerlijk actief fietsen en wandelen! In Drenthe bevindt zich namelijk ook een gedeelte van het Drents-Friese Wold en laat dat nou een van mijn meest favoriete Nederlandse vakantiebestemmingen zijn!

Lekker wandelen in Drenthe

Drenthe kent een gevarieerde natuur en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn veel teveel wandelroutes om allemaal te benoemen in Drente, maar we hebben de leukste en de mooiste voor je gevonden en neergezet in dit blog. Veel wandelplezier!

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Heide

Laten we dan ook maar meteen met deze plek aftrappen. Er zijn maar liefst 30 verschillende wandelroutes in het Drents-Friese Wold om te doen en bij elkaar zo’n 130 km wandelpad. Wandelmogelijkheden genoeg dus! Het gebied kent onder andere weidse stuifzandvlaktes waar een leuke, relatief korte (5 km) wandelroute te doen is. Deze Wandelroute Kale Duinen brengt je echt even in een heel andere wereld! Voor kinderen is er een leuk Belevingspad van 3 km. Langs deze route zijn er 10 leuke doe-dingen voor de kids zodat ze zich niet snel zullen vervelen. Zin om eens een flinke wandeling te maken? Dat kan met het 16 km lange Boswachterspad Olde Smildeger. Bij deze wandeling doorkruis je bossen, zandvlakten en leuke meertjes. En als je geluk hebt spot je misschien zelfs wel een boommarter!

Op zoek naar nog meer leuke fiets- en wandelroutes in het Drents-Friese Wold? Neem dan zeker eens een kijkje op de site van Staatsbosbeheer.

Het Drenthepad: enorm veel wandelplezier

Het Drenthepad in een keer lopen is onmogelijk, want de totale route bedraagt maar liefst 324 km, maar toch wilden we hem niet aan je neus voorbij laten gaan. Je kan hem namelijk opsplitsen in 20 verschillende etappes. Deze wandelroute wordt aangegeven met rood-gele richtingsmarkeringen. Ben je op zoek naar hunebedden? Loop dan etappe 9. Deze 17,3 km lange wandelroute loopt van Glimmen naar Zuidlaren en brengt je langs meerdere hunebedden. Maar dat is het niet alleen, want je komt bij deze route ook langs allemaal meren, vennen, landgoederen, noem maar op! Echt een aanrader op een mooie dag als je vakantie viert in Drenthe.

Het Pieterpad: Neerlands bekendste langeafstandsroute

Wandelen vrouw rugzak

Iedereen die van wandelen houdt heeft wel eens gehoord van het Pieterpad. Deze route is maar liefst 498 km lang en bestaat uit 26 etappes. En laat nou net de vierde etappe door Drenthe gaan. De nog net geen 18 km van deze route gaan dwars door het nationaal landschap Drentsche Aa en dat is werkelijk een prachtige wandelomgeving. De route start in het brinkdorp Zuidlaren en eindigt bij Rolder’s Patathoes. Je mag jezelf dan best wel trakteren op een patatje, want die heb je dan wel verdiend!

GPS-wandelingen in Drenthe

Ben je niet heel goed in het lezen van kaarten en routebordjes? Dan is een GPS-wandeling echt wat voor jou! Daarvan zijn er ook een boel te vinden in Drenthe om te fietsen én om te wandelen. Ideaal dus voor een dagje uit. Het enige dat je nodig hebt is een opgeladen mobiel. Ben je nieuwsgierig geworden naar de verschillende GPS-routes? Kijk dan snel hier.

Lekker fietsen in Drenthe

Drenthe leent zich ook prima om met de fiets te bekijken. Er zijn een heleboel leuke fietsroutes om te doen, of je nu houdt van rustige routes door de natuur of stevige mountainbike trails. Voor ieder is er wel wat wils in deze provincie.

Fietsen in het Drents-Friese Wold

Hunebedden zonder Jesse

Je kan ook heerlijk fietsen in het Drents-Friese Wold. Fiets bijvoorbeeld deze route van 46 km en krijg hiermee een compleet beeld van wat het Drents-Friese Wold allemaal te bieden heeft. De Drents-Friese Woudroute van 45 km leid je langs allemaal bijzondere Drentse historische plekken, zoals de hunebedden! Maar ook kortere routes zijn al voldoende om je te laten genieten van de omgeving. De Oude-Willem-route rondom Diemer is ook echt een aanrader. Deze route is 31 km en dus ook voor de minder ervaren fietser goed te doen. Ben je op zoek naar een uitdaging? Doe dan de Mountainbikeroute Appelscha-Bosberg. Deze lijkt misschien kort (slechts 4,4 km) maar deze kan je echt niet doen zonder een goede warming-up!

Fietsen is het Asserbos

Fietsen met het hele gezin, dat kan op de fietsroute van het Asserbos. Deze is namelijk maar 7 km lang en dus heel geschikt voor korte kinderbeentjes. Tip van onze gastblogster Marian: bezoek dan ook meteen het Duurzaamheidscentrum in Assen, want daar is echt van alles te doen voor jong en oud. Hiervandaan zijn trouwens nog meer leuke routes om te fietsen en te wandelen.

Fietsen combineren met geschiedenis

Meisje fietst door groene omgeving

Er is ook een mooie fietsroute die langs herinneringskamp Westerbork voert. Misschien vind je het té indrukwekkend, maar even op adem komen en meteen een stukje geschiedenis meepakken is zeker een aanrader. Vanaf deze plek werden Joodse families op de trein gezet naar de verschillende werkkampen. Het museum is grotendeels in de open lucht maar er is ook een overdekt gedeelte. Ook interessant voor de wat oudere kinderen die het tijdens de geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog hebben gehad. De fietsroute zelf is ruim 28 km en voert onder andere langs bos en heide. Ben je nieuwsgierig geworden naar de route? Bekijk hem dan hier.

Fietsen door Nationaal Park Dwingelderveld

Drenthe heeft maar liefst drie Nationaal Parken! Het Drents-Friese Wold, De Drentsche Aa en Nationaal Park Dwingelderveld. Hier gaat een fietsroute van zo’n 35 km doorheen. Wanneer je deze route fietst, waan je je echt even ver buiten de onbewoonde wereld. Je kan maar liefst 300 vogelsoorten spotten, Nederlandse reptielen zien en misschien stuit je wel op een schaapskudde, want die lopen hier vrij rond. Echt een prachtige route!

Mountainbiken in Drenthe

Mountainbiken Drenthe

Drenthe staat ook bekend om haar vele mountainbike routes. Een ervan gaat ook dwars door het Dwingelderveld en heeft een toepasselijk startpunt, namelijk Spier. Waarschijnlijk voel je die de dag erna erg goed. Deze route is bijna 23 km lang en zeker de moeite waard voor iedereen die van een sportieve fietstocht houdt. Maar er zijn nog veel meer mooie en uitdagende mountainbikeroutes te vinden in Drenthe en die vind je hier.

Wil je meer tips over fietsen en wandelen in Nederland? Kijk dan zeker hier, want hier staan alle blogs op een rij.