Fietsen en wandelen in Overijssel

Geschreven op 28 juni 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Fietsen en wandelen in Overijssel

Overijssel is een provincie die bekend staat om haar Hanzesteden (Zwolle, Hasselt, Deventer, Ommen en Oldenzaal), maar ook om haar enorm gevarieerde natuur. Zo zijn er wel 56 natuurgebieden te vinden in deze provincie. Je kan er genieten van uitgestrekte bosgebieden, uiterwaarden en waterrijke gebieden. Kortom, de perfecte provincie om lekker te fietsen en te wandelen!

Wandelen in Overijssel

Wandelen door de bossen

We beginnen meteen met een pittige, maar prachtige wandeling van 17,7 km. De Woeste Route Sprengenberg vraagt om stevige schoenen, maar is al het harde werken zeker waard! Een kortere maar ook prachtige route is de Wandelroute over Landgoed de Snippert, tussen Losser en Oldenzaal van 3,8 km. Als je in het juiste seizoen komt (vanaf eind augustus) wandel je door een fel paars gekleurd heidegebied. Een mooie route vlakbij de Duitse grens is de Wandelroute Het Witte Veen van 8,6 km. Hou je van geschiedenis? Dan is de Wandelroute Historisch Eerde zeker een aanrader! Deze route is met 10,8 km prima te doen. In en om Ommen zijn wat “bergen” te vinden. Superleuk om te bewandelen! Neem bijvoorbeeld de Archemerbergroute van iets meer dan 12 km. Heb je goede benen en zin om eens een flinke wandeling te maken, dan is het 18,5 km lange Rondje Borne echt heel leuk.

Wandelen met het hele gezin

Wandelende kinderen

Op stap met kleine kinderen? Dan is de Tocht van Oerrr van 2 km echt ideaal! De wandelroute haal je op bij Pannenkoekhoes De Stroper en vanuit daar wandel je de route in je eigen tempo. Onderweg zijn er natuurlijk allemaal leuke dingen te zien en te doen zoals hutten bouwen. Een leuke route om met wat oudere kinderen te doen, is de Hanzestadwandeling Zwolle. Deze route is 2,4 km en laat jou en je gezin kennis maken met deze gezellige stad. Zoek je liever de natuur op? Dan is de 3,1 km lange Natuurpad Route prima! Een avontuurlijke route voor het hele gezin is het Laarzenpad bij Bezoekerscentrum de Wieden. Deze is net iets meer dan 2 km, dus ideaal met jongere kinderen. De Familieroute De Sprengenberg Sallandse Heuvelrug is zoals de naam al zegt geschikt voor de hele familie. Met zijn 1,16 km lijkt het niet veel, maar je komt op mooie plekken en kan als klap op de vuurpijl ook nog genieten van een streeklunch bij de Oerrr Speeltuin.

Fietsen in Overijssel

Giethoorn

Wil je Ommen beter leren kennen? Spring dan op de fiets en doe de 31 km lange Rechterenroute. Deze route laat je naast natuur, ook de prachtige historische gebouwen van deze Hanzestad zien. Kampen en omgeving zijn ook zeker de moeite waard. De Drontermeerroute van 35 km brengt je onder andere in het gave vestingsstadje Elburg. Superleuk is Pannenkoeken Fietsroute Raalte van 23,8 km. Deze fietsroute brengt je langs allerlei gezellige plattelandswinkeltjes om al je ingrediënten voor pannenkoeken op te halen. En wie weet kom je nog andere lekker ambachtelijk gemaakte producten tegen! En hoe leuk is het om met de fiets met het pondje de IJssel over te steken? Dat kan met de Pondjes Fietsroute IJssel van 24 km. Ben je van plan Overijssel écht te ontdekken met bijvoorbeeld de tent? Dan is de Natuurkampeerroute Overrijssel van 416 km echt heel leuk. Een prachtige fietsroute door de mooiste dorpjes van Nederland is natuurlijk die van Giethoorn en de Waterdorpen. Deze route van 45 km brengt je letterlijk terug in de tijd. Na afloop kan je lekker een hapje gaan eten bij Eetcafé Giethoorn – Burgers & Grill of Restaurant ’t Binnenhof Paasloo.

Ga jij ook in Nederland op vakantie maar niet naar Overijssel? Kijk dan hier voor meer blogs over Fietsen en Wandelen in Nederland!