Fietsen en wandelen in Utrecht

Geschreven op 10 juli 2020
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Utrecht fietsen en wandelen uitgelicht

Utrecht is veel meer dan de stad Utrecht alleen. In de hele provincie is er van alles te doen en kan je er heerlijk op uit! Het belangrijkste natuurgebied is de Utrechtse Heuvelrug, waar je je echt even in een heel andere omgeving waant. Er is volop ruimte om uitgebreid te fietsen en wandelen. Wij geven je graag tips!

Wandelen in Utrecht

Of je nu kiest voor een stadswandeling of een wandeling in de natuur, Utrecht heeft het allemaal te bieden. We zullen stilstaan bij beide opties, zo zit er vast wel wat leuks voor je tussen!

Stadswandelingen in Utrecht

Drie oudere dames wandelen

De Utrechtse stad Vianen heeft veel geschiedenis te vertellen. En hoe kan je die geschiedenis nu beter ervaren dan te voet! Daarom is de Stadswandeling Vianen echt een aanrader. Hij is slechts 3 km dus ook goed te doen met kinderen erbij. Een hele mooie route is het Rondje Haarzuilens. Je komt tijdens deze wandeling van 6,6 km langs het mooiste en grootste kasteel van Nederland; Kasteel De Haar! Het is zeker de moeite waard dit kasteel meteen ook een bezoek te brengen (wel eerst reserveren!). Ook leuk is een (georganiseerde) wandeling door donker Utrecht. De gids laat je de mooist verlichte kunstwerken zien! Een andere leuke route is de route in de stad Utrecht die je alle geheime hofjes en kameren laat zien.

Natuurwandelingen in Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk hét natuurgebied van Utrecht! Een mooie wandeling door dit gebied is deze wandeling van 17 km. Deze route is heel afwisselend! Een andere leuke wandelroute is De Groene Route, een wandeling door Het Groene Hart, tussen Harmelen en Woerden. Deze wandeling is 11 km lang en gaat door polderland en weidegebied. Een wandeling langs de Hollandse Waterlinie is ook een aanrader! Deze route is 16 km lang, dus je bent er even zoet mee. De Klompenroute Daatselaarsepad van 14 km is ook heel leuk om te doen. Je wandelt dan uiteraard door agrarisch gebied. Een ander leuk klompenpad is het Klompenpad Lint- en Liniepad van 9,7 km. Je komt tijdens deze wandeling ook op heel gave plaatsen, dus echt een aanrader!

Fietsen in Utrecht

Ook als je gaat fietsen kan je kiezen om door stedelijk of juist natuurgebied te fietsen.

Fietsen door stedelijk Utrecht

Fietsen Utrecht

Een leuke stedelijke fietsroute om te doen is De Stijl tussen Utrecht en Amersfoort. Het startpunt is bij Slot Zuylen en brengt je via de Utrechtse binnenstad via Bunnik en Zeist naar Amersfoort. Je gaat op zoek naar Rietveld en Mondriaan. Een mooie afwisselende fietsroute die stedelijk gebied afwisselt met landelijk gebied is de route naar Utrecht vanuit de Loosdrechtse Plassen. Een route langs de forten rondom Utrecht is de Fortenroute van 23 km. Een echte stadsfietstocht door Utrecht is de Grachtenroute van 10 km. Een andere leuke stadsroute in Utrecht is de Route Grand Départ. Deze route van 15 km komt onder andere langs de Domtoren, het Science Park en de Maliebaan. Ook leuk om te fietsen is de 30 km lange route rondom de voormalige Vliegbasis Soesterberg.

Fietsen door landelijk- en natuurgebied

Een mooie, lange fietsroute langs de waterwerken van Utrecht is de Route van Jan Blanken. Deze route is 75 km lang en brengt je langs de Waterlinie, forten, polders en historische vestingssteden. De Ronde Venenroute van 39 km is een mooie fietsroute door het weideveengebied in Utrecht. In de omgeving van Veenendaal is het soms flink klimmen geblazen. Deze route is daarop geen uitzondering maar de omgeving maakt heel veel goed. De route is gelukkig ook niet heel erg lang, iets meer dan 32 km. Ben je een kaasliefhebber? Dan is de Boerenkaas Fietsroute Pape-Copen echt heel leuk. Deze route van 29 km start in het Kaaspakhuis van Woerden en gaat via Papekop, Oudewater en Driebruggen weer terug naar Woerden. Dol op kastelen? Dan is de Kastelen Fietsroute Groene Hart van 64 km echt wat voor jou.

Ben je benieuwd naar nog meer leuke routes om te fietsen en te wandelen in Nederland? Kijk dan zeker ook even hier