Prehistorisch Drenthe (en omstreken)
Drenthe was duizenden jaren geleden een geliefde vestigingsplaats van onze Prehistorische voorouders. Zij leefden van wild, vis en eetbare planten. Hun sporen zijn nog altijd zichtbaar. Maar ook in latere perioden was deze regio een perfect leefgebied. In dit blog nemen we mee terug in de tijd. Maar al deze plekken zijn ook vandaag de dag nog te bezoeken. Zo zijn er tal van musea die je een inkijkje geven in het leven van toen. Hopelijk mogen de musea snel hun deuren weer openen!
Eenzaam hunebed in Diever
Tijdens onze vakantie in deze regio, stuitten we op een eenzaam hunebed in het plaatsje Diever. Dit hunebed heet liefkozend D52 en bestaat uit ongewoon grote keien. Sommige van die keien wegen wel 20 ton! Hoe hebben ze dat ooit voor elkaar gekregen? Hunebedden zijn Prehistorische grafheuvels. D52 was helaas behoorlijk beschadigd geraakt maar is in de jaren 50 van de vorige eeuw gerestaureerd. Onder de stenen zijn twee Prehistorische skeletten gevonden. Deze zijn naar een museum in de buurt verplaatst.
Nog meer hunebedden
Je hebt in Drenthe de zogenaamde Hunebed Highway. Dit is de N34. Dit is een normale provinciale weg, maar het bijzondere is dat 47 van de 53 hunebedden in Drenthe langs deze weg liggen. De hunebed highway is een knipoog naar de Amerikaanse Route 66. De Hunebed Highway is onderdeel van De Hondsrug, het UNESCO Gloval Geopark.
De Hondsrug – UNESCO Global Geopark
De Hondsrug loopt van Drenthe (Emmen) tot aan de stad Groningen en is een uniek gebied. Het gebied is maar liefst 70 km lang. Nergens in Europa vind je een vergelijkbaar landschap waar de sporen van de Prehistorische IJstijd zó goed bewaard zijn gebleven. In het gebied vind je maar liefst 47 hunebedden. Je kan in het gebied heerlijk wandelen (er is onder andere een boomkroonpad), fietsen en paardrijden, maar je kan er ook een museum bezoeken. Enkele interessante musea van de streek zijn het Hunebedcentrum in Borger, het Van Gogh Huis, het Veenpark, het Nabershof en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.
Veenkoloniale vestigingen
Maar ook later, in de Middeleeuwen, was het gebied van groot belang. In die periode ontstonden de zogeheten Esdorpen. Deze veenkoloniale nederzettingen ontstonden door de winning van turf. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam geeft een goed beeld van het leven in die tijd. Zeker een bezoek waard! Het veen was ook een plek waar helaas niet altijd leuke dingen gebeurden. Zo zijn er ook heel wat lichamen geborgen. Deze zijn goed bewaard gebleven vanwege het zuurstofarme turf. Het meisje van Yde is daar een voorbeeld van. Je kan haar en andere veenlijken bewonderen in het Drents Museum.
Dus, wanneer je in Drenthe bent is er genoeg te beleven en te onderzoeken!
Dit blog is redactioneel tot stand gekomen en met behulp van partners. Wil je op de hoogte gehouden worden van onze laatste blogs en tips? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Meld je ook aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen!