Uitjes en activiteiten in Leiden

Geschreven op 27 juni 2023
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

Leiden is de Sleutelstad van ons land, maar daarnaast ook nog eens een hele leuke stad om tijd in door te brengen! De studentenstad heeft naast volop winkels en restaurants namelijk ook verborgen pareltjes. Wij zijn voor je op zoek gegaan naar leuke uitjes en activiteiten in Leiden.

Groot geworden met textiel

Leiden is lange tijd de tweede grote handelsstad van Nederland geweest. Waar Amsterdam groot werd op zee, werd Leiden dat in textiel. Veel van deze geschiedenis vind je terug in de Lakenhal: een museum over de textielhandel in Leiden.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Leiden Sleutelstad

Waarom wordt Leiden eigenlijk de Sleutelstad genoemd? Nou, dat komt door de Pieterskerk. Deze kerk ligt in het midden van het historische centrum en is op dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Deze kerk is vernoemd naar Petrus, één van de discipelen van Jezus. Petrus is de sleutelbewaarder van de hemelpoort en daarom zie je de sleutels overal terug in de stad.

uitjes en activiteiten in Leiden

Gezellige hofjes en verborgen plekjes

In de straat van de Pieterskerk vind je aan je rechterhand een prachtig hofje. Tijdens onze wandeling door Leiden werden we hierop geattendeerd door een vriendelijke buurtbewoner. Het Jean Pesijnhof werd in 1683 opgericht door de weduwe van Jan (Jean) Pesijn en werd een veilige haven voor ouderen, zieken en alleenstaanden. Er wonen vandaag de dag nog altijd mensen in dit hofje. Het Brouhovenhof vind je aan de Papengracht (het verlengde van het Gerecht). Dit hofje werd in 1631 gesticht en was bestemd voor gereformeerde ouderen.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Je kan ook heerlijk wandelen in Leiden. En soms kom je dan ineens een schattig parkje tegen: het Pieter van der Werffpark. Pieter van der Werff was burgemeester van Leiden in de tijd van het Beleg van Leiden. De man werd de held van de stad omdat hij bereid was zijn linkerarm op te offeren zodat de mensen van zijn stad te eten hadden. Dit kleine park is vlakbij de plek waar op 12 januari 1807 een kruitschip ontplofte. Deze plek, de Steenschuur, werd bijna volledig in de as gelegd en vele Leidse burgers kwamen hierbij om. Als je in het park richting de Rapenbrug loopt, vind je een kleine plaquette in de kademuur die herinnert aan deze grote ramp.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Leiden, studentenstad

Wanneer je Leiden in het weekend bezoekt, merk je niet zoveel van het studentenleven. Wat je wel ziet zijn de prachtige historische gebouwen waar tegenwoordig universiteitsgebouwen in gevestigd zijn. Gravensteen is daar een voorbeeld van. Je vindt dit prachtige gebouw op het Pieterskerkhof: een plein vlak achter het plein van de Pieterskerk. Gravensteen was, samen met het Gerecht, de plek waar werd rechtgesproken. Op het plein voor Gravensteen vonden onder andere executies plaats. Tegenwoordig is dit een gezellig plein met terrasjes en prachtige oude huizen.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Aan de Rapenburg, dat langs het water ligt, vindt je het Academiegebouw. Dit gebouw geeft rechtstreeks toegang tot de Hortus Botanicus. Deze werd in 1590 geopend en is daarmee de oudste botanische tuin van Nederland. Vele geleerden, wetenschappers en filosofen bezochten Leiden om nieuwe inzichten te bespreken en kennis te delen. Zo verbleef Albert Einstein voor langere tijd in de stad en bracht onder andere bezoeken aan de oudste academische sterrewacht van de wereld: De Oude Sterrewacht. Deze vindt je in het uiterste puntje van de Hortus Botanicus en is onderdeel van de universiteit.

Pleinen en markten in Leiden

In Leiden zijn verschillende gezellige pleinen te vinden. Neem bijvoorbeeld de Beestenmarkt die haar naam ontleent aan de veemarkten die er vroeger gehouden werden. Dit plein bevindt zich deels aan het water en je vindt er veel horeca, winkels en bioscoop Lido. Op de Vismarkt is het ook altijd gezellig. Op deze langgerekte straat vind je onder andere het stadhuis van Leiden (dat aan de andere kant uitkomt op de Breestraat), de Waag en elke woensdag en zaterdag een gezellige markt.

Uitjes en activiteiten in leiden

De Vismarkt loopt over in de Boommarkt. Hier vind je prachtige monumentale huizen. In een van deze panden vind je Hotel Minerva. Alle kamers zijn daar in de stijl van de Gouden Eeuw gemaakt. Hier vind je ook “Het Tuchthuis” waar je de Goeie Mie Gin Experience vindt. Goeie Mie – Maria Swanenburg – was een gifmengster in Leiden die de geschiedenis is ingegaan als de grootste seriemoordenares van Nederland. Zij vermoordde vele mensen nadat zij eerst een dikke levensverzekering voor ze had afgesloten. Uiteindelijk werd Goeie Mie opgepakt en in een tuchthuis in Gorinchem levenslang opgesloten. Op de Boommarkt 23 kan je arsenicum-vrije gin proeven en kopen.

Winkelen in Leiden

Overal in Leiden vind je winkels, maar de meeste zijn wel gecentreerd op of rondom de Haarlemmerstraat. Deze winkelstraat is een kilometer lang! Sla ook zeker de steegjes niet over, want hier vind je soms heel bijzondere winkels. De Breestraat bestaat grotendeels uit boekwinkels.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Musea in Leiden

Leiden heeft, naast Museum de Lakenhal en de Hortus Botanicus, tal van musea. Natuurlijk mag je tijdens een bezoek aan Leiden het Naturalis niet overslaan. Maar vergeet zeker het Japanmuseum SieboldHuis niet. CORPUS (randje Oegstgeest) is letterlijk een leerzame trip door het menselijk lichaam, Museum Boerhaave is super interessant en heel leuk voor kinderen en het Rijksmuseum van Oudheden is ook zeker de moeite waard.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Lekker wandelen en het water op in Leiden

Dol op wandelen? Dan is een wandeling door het Singelpark echt een aanrader! Dit is eigenlijk een serie aaneengesloten Leidse parken waar je heerlijk kan wandelen. Je maakt de wandeling zelf zo lang of kort als je wilt. Maar het Leidse water op is ook heerlijk. Er is immers water genoeg in Leiden! Huur zelf een bootje of maak een rondvaart. Bij Bootjes en Broodjes en Columbus Watersport kan je een leuke sloep huren maar je kan ook een rondvaart boeken.

Uitjes en activiteiten in Leiden

Andere leuke uitjes en activiteiten in Leiden

Vanaf de Leidse Burcht heb je een prachtig uitzicht over de stad. Voor de ingang vind je een fijne plek om koffie te drinken of te lunchen. In de Leidse Schouwburg aan de Oude Vest 43 en de Stadsgehoorzaal op de Breestraat kan je heerlijk cultuur snuiven. En sla ook zeker de omgeving van de Hooglandse Kerkgracht niet over want daar is het heerlijk rustig en bij het oude politiebureau zijn opnames voor de serie Baantjer gemaakt!


Foto’s: OpstapmetLisa

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.