Veilig de zon in – tips voor een gezonde huid

Geschreven op 20 mei 2022
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Veilig zonnen

Het zonnetje is weer regelmatig aan het schijnen en de zomervakantie komt al een beetje in zicht. Veel mensen vertrekken dan traditiegetrouw naar zonnige oorden of genieten van de zon op onze eigen Nederlandse stranden. Maar je huid kan van te veel zon beschadigd raken. Bereid je huid daarom goed voor. De schoonheidsspecialisten van Blitz Wellness helpen je hiermee met een aantal nuttige tips zodat jij veilig de zon in kan.

Laat je huid langzaam aan de zon wennen. Hiermee voorkom je dat de huid op vakantie verbrandt. Maar het is ook een levenslange investering. De huid die één keer flink is verbrand, blijft namelijk levenslang extra gevoelig voor de zon.

Bereid je huid voor met een aantal zonnebanksessies

De laatste jaren is de bewustwording over zonnen toegenomen. Steeds meer mensen smeren zich met een hoge zon beschermingsfactor in. Veilig zonnen is echt iets van deze tijd. Voor bruinen onder een zonnebank geldt dat dit gecontroleerd moet gebeuren. In tegenstelling tot natuurlijke zonnestralen kunnen we de dosering van een zonnebank aanpassen aan jouw huidtype.

Bij Blitz Wellness hechten ze er veel waarde aan dat hun klanten gedoseerd en veilig zonnen met die reden zijn al hun zonnebanken met een Easycare huidcomputer uitgerust. Met deze easycare huidmeting kan de zonnebank precies op de sterkte voor jouw huid worden ingesteld. Verbranden is daardoor verleden tijd.

Veilig in de zon onder de zonnebank

Gebruik in de buitenzon de juiste zonnebrandmiddelen

Zonnebrandmiddelen zijn speciaal gemaakt om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Een middel dat alle UV-straling filtert, bestaat echter niet. Bij ieder huidtype hoort een andere UV-filter. Laat je door een expert adviseren voor de juiste zonnecréme. Zelfs zonnebrandmiddelen die uiterst doeltreffend zijn en tegen zowel UV-A(Aging)-straling als UV-B(Burning)-straling beschermen, kunnen geen volledige bescherming bieden. 

Zonnebrand voor veilig zonnen

Natuurlijke bescherming

Een ander – natuurlijk – beschermingsmechanisme is de vorming van melanine onder invloed van de zon. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Door bruin te worden, beschermt de huid zichzelf als het ware. Het eten van veel caroteen (wortelen) biedt een goeie bescherming tegen de zon. Bovendien geeft het snel een mooie bruine teint.

Beschermingsfactor

De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). De SPF moet zorgvuldig gekozen worden en is afhankelijk van je huidtype. Naast de factor SPF zie je bij goede zonnebrand ook de aanduiding PA++++. Waarin de aanduiding met vier plusjes ++++ de beste bescherming biedt.

Huidtypes en SPF

 • Huidtype I: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.
 • Huidtype II: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.
 • Huidtype III: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15.
 • Huidtype IV: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10.

Geniet veilig van de zon

Tien gouden regels voor het zonnen

In 1995 hebben vooraanstaande Nederlandse huidspecialisten en wetenschappers samen met de zonnebranche, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en vele andere deskundigen tien richtlijnen opgesteld:

 • Geniet van de zon, maar denk aan je huid.
 • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
 • Zoek tussen 12.00-15.00 uur de schaduw op.
 • Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding.
 • Ga je lang de zon in? Smeer onbedekte huid dan goed in met de juiste zonnebrandcrème.
 • Vraag bij een schoonheidsspecialiste naar de juiste beschermingsfactor.
 • Volg gebruiksinstructies van zonneapparatuur nauwkeurig op.
 • Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies.
 • Ga uit de zon en zeker niet onder de zonnebank als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding.
 • Raadpleeg zo nodig een arts.
 • Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet.
 • Vraag advies aan een huidarts.

Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is tot stand gekomen vanuit een partnersamenwerking. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox