Autopuzzeltocht langs de forten in de lente

Geschreven op 31 mei 2022
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

Afgelopen winter deden wij namens Visit Utrecht Region mee aan een leuke autopuzzeltocht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze autopuzzeltocht was van Puzzeluitje. Helaas was het de dag waarop de puzzeltocht gepland stond erg mistig. Daarom zijn de foto’s toen minder mooi geworden als we zouden willen. In de meivakantie deed Ik (Sonja) dezelfde autopuzzeltocht nog eens over, dit keer met mijn gezin. Onze twaalfjarige zoon kreeg de opdracht de puzzels op te lossen en ik had de leiding over de navigatie. Of dat deze keer beter ging dan de vorige lees je in dit blog.

Autopuzzelrit klein

Goed idee voor de meivakantie

Ik vond het echt jammer dat we vorige keer nauwelijks iets zagen van de prachtige forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinies. Dus toen we in de meivakantie nog iets leuks te doen zochten, dacht ik meteen aan die puzzeltocht. Zoonlief sputterde eerst nog wat tegen, want het startpunt is in Gorinchem. Dat ligt nu eenmaal 50 minuten rijden bij ons vandaan. Maar toen we eenmaal op het startpunt aankwamen, vond hij het toch wel leuk. Het startpunt is namelijk parkeerplaats Bagijnenwal in Gorinchem. De autopuzzelrit gaat van Gorinchem naar Vianen. Tussendoor kom je allerlei indrukwekkende forten tegen die horen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar toen we eenmaal op pad gingen, liepen we al vast…

Fort Vuren klein klein

Afgesloten dijk

Een organisator van autopuzzeltochten kan natuurlijk geen rekening houden met wegwerkzaamheden. Helaas was de lange dijk die onder andere langs Slot Loevestein leidt afgesloten wegens grootschalig onderhoud. Moet gebeuren natuurlijk, maar wel jammer. Onze start was dus wat avontuurlijk, want we wilden de route tóch zoveel mogelijk hetzelfde rijden. We konden nu dus weer niet Slot Loevestein zien vanaf de dijk, al was het vorige keer door de mist. Sterker nog: we waren ons toen niet eens bewust dat het kasteel daar lag! Maar goed. We vertrokken met zon, dus die hadden we alvast in de pocket. En zo reden we naar het eerste fort: Fort Vuren.

Fort Vuren klein

Fort Vuren

Fort Vuren is echt een prachtig fort. Enorm groot ook! Net als in december was ook dit fort helaas gesloten. We deden de autopuzzeltocht op een dinsdag en veel is dan gesloten. Kijk dus van tevoren goed op de site om te zien of bepaalde locaties wel open zijn. Normaal gesproken kan je hier heerlijk lunchen en zelfs overnachten! Ook voor feesten en partijen kan je hier terecht. Wel een gave locatie om een feest te geven! Als je een stukje verder loopt kan je vanaf het water Slot Loevestein zien liggen. Dit kasteel is beroemd vanwege de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot in zijn boekenkist. Het kasteel was toen een gevangenis. Maar het spookt er ook! Daarover kan je meer lezen in ons gratis e-book over spookplekken in Nederland.

Fort autopuzzelrit klein

Heel veel bunkers

Onderweg kom je echt enorm veel bunkers tegen. Kleine bunkertjes in weilanden. En je komt langs en soms zelfs door heel kleine dorpjes. De navigatie ging in elk geval een stuk beter dan de vorige keer (sorry Ester, haha) want we reden niet een keer verkeerd. Gelukkig waren er verder onderweg ook geen wegversperringen waardoor we konden genieten van de omgeving. En onze zoon kon lekker verder met de puzzels, al misten we er regelmatig eentje. Maar ja, dat is ook geen ramp.

Fort Everdingen klein

Ergens lunchen?

Op een gegeven moment kregen we best wel trek. Het was al lunchtijd geweest en ik kon mij van de autopuzzelrit in december nog herinneren dat we bij Fort Everdingen waren gestopt voor koffie met appeltaart. Ik maakt me dus geen zorgen, want ik wist wat er ging komen. Maar ik had het mis. Want de eetgelegenheid op Fort Everdingen is alleen van vrijdag tot en met zondag geopend. Wel konden we even een kijkje nemen op het terrein van het fort. Erg indrukwekkend! Gelukkig hadden we wat koekjes mee voor onderweg, dus we konden toch wat eten. Tip dus: neem wat te eten en te drinken mee.

Pont Culemborg klein

Met de pont over

Een onderdeel van de autopuzzeltocht was een oversteek met een pontje. Superleuk! In december hebben we die oversteek niet gedaan omdat het echt naar weer was en toen besloten we om te rijden. Dat kan dus als je het niet ziet zitten om met je auto het water over te steken. De pontoversteek zit trouwens bij Culemborg. We waren de vierde auto in de rij en mochten gelukkig mee aan boord. We hoefden trouwens niet lang te wachten, de pont gaat eigenlijk constant heen en weer. Een oversteek met de pont kost met een personenauto maar € 1,50 (wel contant geld meenemen!) en is echt leuk om een keer te doen.

Fort WKU

De laatste stop

De laatste stop was net als de vorige keer Fort WKU. In de wintermaanden is dit fort gesloten, maar nu was dat een heel ander verhaal. Naast het feit dat het fort erg interessant is om te ontdekken, kan je er allerlei leuke activiteiten doen. Kanovaren bijvoorbeeld, maar je kan er ook prachtig in de omgeving fietsen en wandelen. We waren superblij want het theehuis was open! We bestelden meteen allemaal wat te drinken en een punt appeltaart. Een aantal mensen dat daar werkt heeft een verstandelijke beperking en dat is echt zo aandoenlijk. Wat een fijne sfeer hangt er! Je kan er ook kamperen op de natuurcamping. Echt een belevenis! Fort WKU was een leuke afsluiting van onze autopuzzelrit.

Als je in de gelegenheid bent is het echt leuk om eens een dergelijke autopuzzeltocht te doen. Doe je wel graag een roadtrip maar laat je de puzzels liever achterwege? Lees dan vooral dit blog.


Credits foto’s: www.canva.com

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox