Het verhaal achter het Vredespaleis in Den Haag
In februari is het Vredespaleis in Den Haag elk weekend geopend! Je kan verschillende rondleidingen krijgen, binnen en in de historische tuin. Om alvast een beetje in de stemming te komen, nemen we je mee in een stukje verleden van het Vredespaleis. Deze is namelijk heel boeiend!
Zie je eigen stad door de ogen van een toerist
Ik ben geboren en getogen in Den Haag, dus ik heb het voorrecht in een stad op te groeien vol met prachtige gebouwen doordrenkt met geschiedenis. Alleen een beetje jammer dat je dat als inwoner van de stad zelf niet ziet. Toen ik gewapend met een fotocamera mijn eigen stad op de gevoelige plaat vastlegde voor een Amerikaanse vriend, zag ik het pas. Zo ook het Vredespaleis dat ook nog eens een zeer bijzonder en mysterieus verhaal kent…
Een stukje geschiedenis van het Vredespaleis
De Russische Tsaar Nicolaas II stuurde op 24 augustus 1898 aan alle belangrijke naties een uitnodiging voor een internationale conferentie over Vrede en Ontwapening. Als locatie koos hij het neutrale Den Haag. Hij deed dit omdat er in de tweede helft van de negentiende eeuw steeds meer geld werd uitgegeven aan legermachten. In eerste instantie reageerde men sceptisch: uitgerekend Rusland pompte verreweg het meeste geld van alle naties in het eigen leger. Toen verrassend genoeg de VS positief reageerde op het voorstel, werd in 1899 de eerste Vredesconferentie van Den Haag gehouden.
Er was alleen nog geen geschikte locatie. Daarom werd er internationale ontwerpwedstrijd gehouden. De Franse architect Louis M. Cordonnier won met zijn neorenaissance ontwerp de wedstrijd. Voor de bouw moest hij echter samenwerken met de Nederlandse architect Van der Steur om binnen het budget te blijven. Tijdens de tweede Vredesconferentie van Den Haag werd symbolisch de eerste steen gelegd. De bouw begon enige tijd later en het Vredespaleis werd officieel geopend op 28 augustus 1913 door koningin Wilhelmina. Een jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit.
Een zwarte schim en de Eerste Wereldoorlog
Kort na de bouw in 1913 werd door diverse ooggetuigen een zwarte schim op het dak van het Vredespaleis gezien. De schim zou zich pijlsnel voortbewegen en verscheen telkens rond middernacht. Dit vreemde verhaal ging als een lopend vuurtje door de stad en al snel doken er “schimmenjagers” op. Vanuit alle windstreken gingen zij op schimmenjacht. Door de Eerste Wereldoorlog nam de belangstelling voor de schim echter in rap tempo af.
De oorlog begon toen op 28 juni 1914 de aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk werd vermoord door een Bosnisch-Servische nationalist. Hij was de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Eigenlijk was dit het vonkje dat een jarenlange spanning tussen de diverse Europese naties deed ontploffen. Op 11 november 1918 kwam er een eind aan de oorlog door een staakt-het-vuren dat beter bekend staat als Wapenstilstanddag.
Verschillende theorieën
Toch bleef de schim, ook tijdens de oorlog, de mensen bezighouden. Zo waren er verschillende theorieën over die zwarte schim. Volgens een aantal mensen wat de schim de geest van één van de bouwlieden die tijdens de bouw van het dak naar beneden was gevallen. Deze dakdekker zou na zijn dood jacht maken op de vogels op het dak van het Vredespaleis. Er streken namelijk vreemd genoeg nooit vogels op het dak neer. Een andere groep had een andere theorie over het wegblijven van de vogels.
De zwarte schim zou een ontsnapte zwarte panter of een andere katachtige zijn die jacht maakte op de vogels op het dak. Weer anderen wisten zeker dat de zwarte schim het voorteken was van een vreselijk onheil: de Eerste Wereldoorlog. De schim zou het symbool van de vrede, de duif, wegjagen van het gebouw dat gebouwd was om de vrede te handhaven. Wat de schim uiteindelijk was, weet niemand. Maar neem gerust eens een kijkje in Den Haag om middernacht, als je durft…
Het Vredespaleis tegenwoordig
Naast het feit dat het Vredespaleis een vertrouwd aangezicht is van Den Haag kent het vele toepassingen. Zo is het de zetel van het Permanente Hof Van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, De Haagse Academie voor Internationaal Recht, een bibliotheek en de Carnegie Stichting. En dat allemaal in één gebouw in Den Haag!
Vandaag de dag is het Vredespaleis nog steeds de plek waar diverse evenementen op het gebied van internationaal recht en politiek worden gehouden. Deze organisaties hebben als doel om vreedzame oplossingen te vinden voor geschillen tussen verschillende landen. Er worden ook rondleidingen gegeven. In februari is er zelfs elk weekend! Een rondleiding is zeker de moeite waard als je van geschiedenis houdt, en anders ga je toch gewoon voor de mooie tuin?
Voor meer informatie over de openingstijden en het programma van de rondleidingen kan je kijken op de website van het Vredespaleis.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en winacties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.