De Japanse Tuin: een stukje Japan in Den Haag

Geschreven op 22 maart 2019
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Japanse Tuin uitgelicht

De Japanse tuin in het Haagse park Clingendael is echt een bijzonder plekje. Deze mysterieuze tuin is ook maar 8 weken per jaar te bezoeken! Op zaterdag 27 april gaat de poort voor het eerst dit jaar weer open. Hier kan je alvast een beetje genieten van al het moois.

Maar 8 weken per jaar open

De Japanse Tuin is maar acht weken per jaar open: zes weken in het voorjaar en twee weken in het najaar. Dan is de tuin op haar mooist en kan het publiek er eindelijk van genieten. De tuin staat vol zeldzame planten en bomen en is daardoor erg kwetsbaar. Het is dan ook de bedoeling dat je op het pad blijft, niets plukt, honden zijn niet toegestaan en ook met buggy’s of elektrisch aangedreven voertuigen mag je er niet in. Rolstoelen zijn welkom maar daarmee kan je helaas niet overal komen. Er is voor hen een aparte ingang in de tuin.

Rode brug in de Japanse TuinBijzonder stukje Japan in Den Haag

Al deze regels maakten mij nieuwsgierig. Het pronkstuk van Clingendael moest ik toch zeker een keer bezocht hebben. Vooral omdat ik zelf niet ver van Den Haag vandaan woon. Grappig genoeg was ik zelfs nog nooit in park Clingendael geweest! Dus toen we niet goed wisten wat we vorig jaar moesten doen op Hemelvaartsdag, was de keuze snel gemaakt. Vanwege de vrije dag was het wel druk in het park. Maar het was zeker niet vervelend druk. Wanneer je op je gemak wil genieten van deze prachtige tuin is het aan te raden op een doordeweekse dag te gaan. Ga wel vóór op op 9 juni, want anders mis je de boot en moet je wachten tot 12 oktober.

Prachtige bloemen en heerlijke geuren

De toegangsweg naar de Japanse Tuin was al prachtig! Zo stonden er oranje rododendrons, iets wat ik nog nooit heb gezien. Het rook in het hele park heerlijk naar bloemen en bomen. Dat zo dicht bij de drukke stad! Je hebt echt het idee dat je er helemaal uit bent. Alleen daarom is het bezoeken aan Clingendael en de Japanse Tuin een aanrader. Net buiten de Japanse Tuin zit een gezellige Theetuin: IJgenweis. Wij hebben die maar even overgeslagen want het hele terras zat bomvol.

Drukte in de Japanse Tuin

Beetje mysterieus

Onze zoon van acht zat in eerste instantie niet echt te wachten op een saai park, maar gelukkig vond hij het daar ook geweldig. Bij binnenkomst ontdekte hij bijvoorbeeld een enorme boom waar mensen allerlei grappige wensen en poppetjes hadden gehangen en genoot mijn grote dierenvriend van alle spelende honden. Hij was vooral onder de indruk van de enorme bunker die middenin het park staat. Op het bordje ernaast was aangegeven dat het een winterverblijf is voor vleermuizen. Dat vond hij helemaal gaaf. Hij blij, wij blij.

We komen zeker terug

Dit is zeker niet de laatste keer dat wij park Clingendael hebben bezocht. Ik wil ook zeker terug naar de Japanse Tuin, maar dan wel op een andere dag en op een ander tijdstip. Misschien wel in de herfst! De Japanse Tuin is dit jaar geopend van 27 april tot en met 9 juni en van 12 oktober tot en met 27 oktober.

Park Clingendael