Fietsen en wandelen in Zuid-Holland

Geschreven op 10 juni 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Fietsen en wandelen zuid holland uitgelicht

Wie aan Zuid-Holland denkt, denkt vooral aan stedelijk gebied. Maar als je goed zoekt, vind je ook in Zuid-Holland heel veel leuke routes om te fietsen en te wandelen. In onze nieuwe blogserie over fietsen en wandelen in Nederland geven we je daarom dit keer de leukste tips voor Zuid-Holland.

Ontdek het Rotterdamse Platteland

Fietsen in het park

Je kent Rotterdam natuurlijk van lekker winkelen in de koopgoot, eten in de Markthal en wandelen langs de Nieuwe Maas. Maar ken je het Rotterdamse platteland al? Er zijn maar liefst 7 fietsroutes en 5 wandelroutes in de buurt om de omgeving goed te verkennen. Probeer op de fiets bijvoorbeeld eens de Polderpadroute van 29,5 km of de Mooi Midden-Delfland Route. Zo zie je Zuid-Holland echt even op een heel andere manier. Leuke wandelroutes zijn bijvoorbeeld de Vlinderroute. Die is maar 1 km, dus ook heel leuk te doen met kleine kinderen. Iets langer wandel je van Rotterdam Stad naar Rotterdams Platteland. Deze route is ongeveer 10 km. Heb je kinderen die avontuurlijk zijn aangelegd? Dan is in dezelfde regio de De Belevenisboerderij in Schieveen echt een aanrader! Deze boerderij is van Natuurmonumenten en helemaal OERRR! Er is hier vandaan trouwens ook een leuke route van de Melkschuur Zuidpolder naar De Belevenisboerderij van 1,5 km.

Lekker fietsen en wandelen in en rond Den Haag

Wandelen

Den Haag is een grote stad maar heeft ook fietsers en wandelaars heel veel te bieden. Ga bijvoorbeeld eens naar het strand! De Zandmotor bij Kijkduin is altijd een fijne plek. Het is ruim opgezet waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er drommen mensen lopen. Ook in de duinen kan je heerlijk wandelen en fietsen en je kan natuurlijk een wandeling maken van Scheveningen naar Kijkduin en andersom. Wat ook een fijn wandelgebied is, is de Waalsdorpervlakte bij Meijendel. Maar ook in Clingendael kan je heerlijk wandelen want dat is een prachtig stadspark. Een aanrader op het gebied van fietsroutes in Den Haag is de Koninklijke Fietsroute. Met deze route kom je langs kastelen, paleizen en landgoederen in Den Haag en omgeving.

De leukste routes rondom Leiden

Fietsen in de wei

In en om Leiden kan er heerlijk gewandeld en gefietst worden. Zo zijn er leuke hofjeswandelingen die je kan doen. Er zijn meerdere aanbieders, maar deze wandeling kan je zelf doen. Gilde Leiden heeft ook verschillende wandeltochten die met een gids gelopen kunnen worden. Er zijn heel veel leuke stadswandelingen om te doen in Leiden. Heb je je kinderen bij je? Doe dan eens een speurroute. Ze hebben dan niet eens door dat ze actief bezig zijn. Hou je meer van fietsen? Dan is het rondje Molen Fietsroute Leiden en Kagerplassen een aanrader! Deze route is 36 km en gaat dwars door de Bollenstreek. Daarnaast zijn er nog vele andere leuke fietsroutes in en rond Leiden om te doen. Je komt dan echt op plekken waar je nog nooit eerder geweest bent!

Wandelen en fietsen in Zoeterwoude

Fietsen man en vrouw

Als je gaat wandelen in Zoeterwoude heb je echt het gevoel dat je heel ergens anders bent. Bewandel bijvoorbeeld een van de Boerenlandpaden. De routes zijn te verkrijgen bij de plaatselijke VVV.  Of je kiest ervoor om een lange wandeling langs het water te maken. Zoeterwoude ligt natuurlijk midden in het Groene Hart. De Weidepoortroute van 9,5 km is een van de routes die je echt even een minivakantie gevoel geven. Wanneer je gaat fietsen in de buurt van Zoeterwoude, doe dan eens de Boerenkaasroute. Je kan dan pauze houden bij Boerderij ’t Geertje. Of bezoek het Veenpolderlandschap te fiets.

Wil je nog meer fiets- en wandeltips? Kijk dan ook even hier!