Op vakantie in eigen land: Drenthe
Veel mensen hebben het afgelopen jaar ontdekt dat Nederland erg mooi is. Neem nou eens Drenthe! Drenthe is een prachtige provincie waar heel veel te doen is. Zelfs in Coronatijd. Je moet wel van de buitenlucht houden en – als het even kan – een beetje mooi weer hebben. Want dat is eigenlijk het meest onvoorspelbare in ons land. Het leuke aan Drenthe is dat de natuur er enorm gevarieerd is. En al heeft Drenthe zelf weinig kastelen en landgoederen, er is genoeg geschiedenis. In dit blog kijken we op verschillende manieren naar deze provincie om je te inspireren voor bijvoorbeeld je zomervakantie.
Groene provincie
Wie aan Drenthe denkt, denkt vooral aan wandel- en fietsgebieden. En dat klopt! Er zijn veel mooie natuurgebieden om te bezoeken en die zijn ook nog eens allemaal anders. Een aantal van deze gebieden liggen op de grens met Friesland. Kijk maar eens naar het Drents-Friese Wold. Je hebt daar bossen om in te wandelen, zoals bij Diever, waar je een heus Onderduikershol kan opzoeken, maar je hebt er ook uitgestrekte stuifzandvlakten. Bezoek daarom zeker ook Aekingerzand. Dat gebied is enorm en bestaat grotendeels uit zand en heide. Wie weet kom je er zelfs een slang tegen! Deze kant is heel anders dan de bosrijke kant van de provincie. Maar ook het gebied van de Drentsche Aa is prachtig! We hebben dit gebied eerder genoemd in een blog over natuurgebieden in Nederland. Dit waterrijke gebied staat bekend op haar esdorpen. De dorpen worden met zorg in stand gehouden zodat dit prachtige erfgoed niet verloren gaat.
Vogelgebied
Vogels zijn dol op de diverse soorten natuur in Drenthe. Ga maar eens kijken in het natuurgebied van Fochteloërveen. Ook dit gebied ligt deels in Friesland, maar ligt ook op Drents grondgebied. Het vreemde landschap heeft wel wat weg van de Afrikaanse savanne. Maar in plaats van olifanten en giraffen is het vooral het broedgebied van vele vogels. De zeldzame kraanvogel voelt zich hier erg thuis en als je geluk hebt zie je zelfs de bijzondere lammergier! Neem dus zeker een verrekijker mee als je hier naartoe gaat. Je kan het hele gebied ook prima overzien in uitkijktoren de ‘Zeven’. Dit bijzondere bouwwerk vind je aan de rand van het natuurgebied en geeft een prachtig overzicht over het terrein.
Fietsen in Drenthe
Naast wandelen kan je ook prima fietsen in Drenthe. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. We hebben al in een eerder blog gekeken naar wandel- en fietsroutes in Drenthe. Vergeet dus zeker je fiets niet mee te nemen. Nationaal Park Dwingelderveld, nabij Dwingeloo, is echt een aanrader op de fiets. Er zijn goede fietspaden en de route is goed aangegeven. Je komt onder andere langs de Radiotelescoop van Dwingeloo. Dit gevaarte is niet te missen en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek in de ruimte. De radiotelescoop is namelijk in staat om geluiden vanuit de ruimte op te pikken! Mijn fantasie slaat alweer helemaal op hol. Maar zelfs al is dat niet het geval, het is een prachtig ding om te zien.
Je kan in Nationaal Park Dwingelderveld overigens ook een spannende nachtwandeling doen. Deze wandeling is 5 km lang en is aangegeven met reflecterende bordjes. Normaal gesproken zijn Nationaal Parken na zonsondergang niet toegankelijk, maar deze juist wel! Als je geluk hebt zie je bijzondere dieren zoals reeën en uilen. Wij hebben ze wel gehoord, maar helaas niet gezien. Wel een hele zwerm vleermuizen! En in de nacht zo in het bos lopen is wel heel bijzonder! En spannend. Want je ziet op een gegeven moment echt geen hand meer voor ogen. Een zaklamp is zeker een aanrader, maar probeer hem wel zo lang mogelijk uit te laten.
Drenthe in de Oertijd
Leuk aan Drenthe is dat de sporen uit de Oudheid zo goed bewaard zijn gebleven. Zo zijn er verspreid over Drenthe maar liefst 52 van deze Prehistorische graven te vinden. De meeste van deze hunebedden liggen langs de zogenaamde Hunebed Highway. Dit is een normale provinciale weg (de N34 van Zuidlaren naar Coevorden) die je langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden brengt. Maar je kan de hunebedden uiteraard ook echt bezoeken. Zoals hunebed D52 in Diever. Nog meer sporen uit de IJstijd vind je op de Hondsrug. Langs deze route van onder Emmen tot aan de stad Groningen vind je verschillende musea en bezoekerscentra. Je leest alles over de Prehistorische plaatsen in Drenthe in dit blog.
Drenthe in oorlogstijd
We hebben het al eerder in dit blog gehad over het Onderduikershol bij Diever. Dit hol, de Wigwam genaamd, vind je in het Drents-Friese Wold en vertelt een heel indrukwekkende geschiedenis. Dit onderduikershol is gebruikt door meerdere personen in de Tweede Wereldoorlog. Je leest er alles over in dit blog. Maar ook Kamp Westerbork vind je in Drenthe. Daar hebben we het eerder over gehad in dit blog. Erg indrukwekkend, omdat vanaf deze plek meer dan honderdduizend Joden, Roma en Sinti zijn vervoerd naar vernietigingskampen. Dit soort plekken is uitstekend te bezoeken met wat oudere kinderen.
Op vakantie in Drenthe met de kinderen
Over kinderen gesproken: ook voor kinderen is er genoeg te doen in Drenthe! Zo zijn er speciale kinderwandelingen met leuke interessante weetjes, blotevoetenpaden en speeltuinen. Voor oudere kinderen is ook veel te doen, zoals spannende klimbossen en interactieve wandelingen. Je vindt onze tips in dit blog. Wanneer de musea weer open mogen, zijn de mogelijkheden nóg groter! Onze gastblogger Marian gaat ook graag met haar kinderen op vakantie in Drenthe. Hier heeft zij eerder een blog over geschreven. Je vindt haar tips en aanraders in dit blog. Met deze blogs heb je vast genoeg inspiratie op kunnen doen voor een vakantie in Drenthe. Fijne vakantie alvast!
Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Kan je geen genoeg krijgen van onze tips en blogs? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil je ook kans maken op leuke prijzen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.